VIDEO O companie canadiana lanseaza un "magazin online" de boți, roboti software simpli cu care vom discuta tot mai mult in viitor
Kik, o aplicatie canadiana de chat cu 275 milioane useri, a lansat un „bot shop”, un fel de magazin online unde pot fi gasiti mici roboti de chat cu inteligenta artificiala. Boții (bots in engleza) reprezinta noul trend in tehnologie, Microsoft anuntand recent un amplu program de dezvoltare, saptamana viitoare urmand sa vina randul Facebook in a-si anunta viziunea. Conceptul de agent software inteligent nu este nou, insa este adus in prim-plan de utilizarea pe scara larga a aplicatiilor de chat.
Kik aduce pentru inceput 16 boti, inclusiv de la H&M, Sephora sau The Weather Channel, insa dezvoltatorii sunt invitati sa creeze boți noi care pot fi adaugati la Bot Shop in numele companiilor care vor sa fie prezente acolo. cei de la Kik urmand sa-i aprobe in prealabil. Sunt prezenti boți de distractie, shopping si suport clienti.
Companiile de tehnologie se vor concetra pe boți fiindca acestia ii vor pastra pe useri in aplicatiile lor si oamenii nu vor mai avea nevoie sa caute diverse lucruri in browser sau sa instaleze aplicatiile altor companii. Boții sunt ganditi sa raspunda rapid la intrebarile utilizatorilor si timpul de raspuns este extrem de scurt.
Cum poti fi folositi? De exemplu un bot iti poate insera in casuta de chat video-urile relevante, daca ii ceri asta, alt bot iti poate trimite informatii despre vreme, iar altul te poate ajuta sa iti rezervi o camera de hotel.
„Botii reprezinta una din marile schimbari in tehnologie. Am cautat un mod de a obtine mai mult de la chat, fara a adauga elemente inutile care sa strice simplitatea experientei Kik”, spune compania. „Am descoperit ca boti sunt un mod simplu de a face asta. Nu trebuie sa descarci nimic, nu este nevoie de autentificare si poti folosi interfata cu care esti obisnuit: cea din chat”.
Un bot informatic este un agent software automatizat sau semi-automatizat care interactioneaza cu serverele. In general botii ruleaza sarcini simple si repetitive intr-un ritm mult mai rapid decat ar putea o fiinta umana.
Este de asteptat ca saptamana viitoare Facebook sa anunte boti pentru Messenger, iar saptamana trecuta Microsoft a anuntat ca va insista mult pe acest segment.
Insa inteligenta artificiala nu a ajuns inca la un nivel suficient de inalt, dovada fiind chat-bot-ul Tay al Microsoft care in doar cateva ore de interactiuni de Twitter a postat mesaje rasiste si ciudata.