VIDEO Octavian Milewski: Prezenta para-militara ruseasca in Ucraina este clara. Americanii au inceput sa se implice activ
Negocierile dintre protestatarii din Kiev si administratia pro-rusa a lui Viktor Yanukovici pareau sa avanseze la inceputul acestei saptamani. Dar Vladimir Putin a stopat sprijinul financiar acordat Ucrainei si presedintele Ucrainei a intrat in concediu medical.
“Situatia nu da semne ca se va detensiona in urmatoarele luni”, spune Octavian Milewski, expert al spatiului post-sovietic, intr-un interviu pentru HotNews. Treptat, Ucraina devine un teren de confruntare intre marile puteri.
- Octavian Milewski este politolog specializat pe spatial Europei Centrale si de Est. Este alumn al Colegiului Noua Europa, Bucuresti si al programului Black Sea Young Reformers (Black Sea Trust of German Marshall Fund si Center for Applied Policies, Munchen). Colaboreaza cu mai multe think tank-uri si centre de cercetare din Romania, Polonia si Germania. Octavian Milewski a raspuns aici intrebarilor cititorilor Hotnews.ro.
Cititi aici si aicicorespondentele HotNews de la protestele din Kiev.
ROMANIA NU ARE CREDIBILITATE
“Romania nu are credibilitate pentru un impact serios in Ucraina. Agenda bilaterala cu Ucraina este cantonata undeva la sfarsitul anilor ’90. Nu putem spera sa avem vreun impact asupra ucrainenilor si asupra Kiev-ului. Nu putem spera ca ne putem ridica la nivelul Poloniei sau Suediei, care isi pot impune un punct de vedere pe Ucraina. Polonia de pilda duce un dialog intens cu marile capitale. Cu Parisul astazi, cu Berlinul si Londra in urmatoarele zile, si chestiunea ucraineana va fi in topul discutiilor.
E necesara o revizuire a paradigmei de politica externa a Romaniei fata de est in general si Ucraina in particular. Ucraina este statul cheie pentru o Europa securizata. Dar acesta e un proces indelungat care presupune investitii in resurse umane specializate pe spatiul estic, in extinderea instrumentelor diplomatice in Ucraina, de exemplu.”
STATELE UNITE TOT MAI IMPLICATE
“Discursul Statelor Unite pentru solutionarea chestiunii ucrainene a venit oarecum tarziu, nu activ ci reactiv. Pe masura incingerii situatiei s-au implicat si Statele Unite. Implicarea activa a si inceput prin impunerea unor restrictii de miscare si a sechestrului asupra unor conturi a unor oficiali ucraineni. Primii au fost canadienii, Canada avand o minoritate ucraineana importanta si numeroasa. Acesta este un prim pas. Un alt pas ar fi implicarea directa in sustinerea opozitiei si in procesul de negociere. Implicarea activa a Departamentului de Stat deja se simte si cred ca se va inteti. Dar Statele Unite nu pot ajunge la nivelul de influenta al Rusiei.”
INFLUENTA RUSIEI
“Se stie cat de profund implicati sunt rusii pe canale diplomatice sau alte canale. Exista oligarhi care sunt o curea de transmisie si care fac legatura intre Kremlin si partidul lui Yanukovici sau Rada. Nici nu e necesar ca Rusia sa fie direct implicata militar. Deja exista multiple relatari despre prezenta unor forte rusesti para-militare.
De exemplu cazacimea de pe Don care si-a exprimat disponibilitatea sa se implice cu 15.000 de cazaci in conservarea unei orientari „corecte” a Ucrainei. Un alt exemplu: cu trei zile in urma, grupuri de indivizi cu accent specific rusesc au fost depistate in sudul Ucrainei in orasul Nikolaev cu uniforma militara care poarta inscriptii rusesti. Mai mult, cel mai recent caz, cel al liderului Automaidanului, ne releva clar prezenta paramilitara ruseasca. Liderul Automaidanului a fost torturat si supus unor violente extreme de catre indivizi care vorbeau cu accent specific rusesc, nu ucrainean.
Din perspectiva propriilor interese ale lui Yanukovici si a clanului aflat la putere la Kiev, oferta Rusiei este destul de rationala. Ea propune virarea unor sume enorme fara o conditionalitate democratica. Acest ajutor al Rusiei este decis de un singur om care cere in schimb doar supunerea Ucrainei din punct de vedere politic si economic intereselor centrului de la Kremlin. Aceasta presupune si preluarea unor active de catre oligarhi rusi dar si facilitarea intereselor „Familiei” Yanukovici. UE, care este supusa unui exercitiu democratic la zi, nu poate dispune pur si simplu de sume de zeci de miliarde care ar trebui sa ajunga, prin mecanisme corupte, in trezoreria unor oligarhi. UE poate propune foarte mult, insa numai in schimbul adoptarii unor norme economice si legale binecunoscute.
Rusia a livrat Ucrainei 3 miliarde din cele 15 promise, iar apoi s-a oprit in momentul in care Yanukovici si-a demis primul-ministru, adica a facut un mini-compromis cu Euromaidanul. Ce vrea Rusia sa faca e sa puna presiune pentru grabirea alegerii unor optiuni favorabile ei. Cu cat situatia de incertitudine, fara prim-ministru, se intinde in timp cu atat exista sansa ca Yanukovici sa faca si mai multe concesii Euromaidan-ului.”
GERMANIA INDECISA
“Europenii au nevoie de o singura voce, de o pozitie clara. Nu o au acum. Exista voci care prin tacere isi exprima rezerva, altele foarte active dar care nu pot constitui o tendinta clara. Germania este indecisa si prin faptul ca la putere se afla o coalitie. Desi Angela Merkel este la apogeul puterii sale de cancelar, este supusa si unor reguli consimtite prin contractul cu social-democratii. Se stie ca social-democratii au avut o pozitie mai degraba de moderare a Rusiei.”
SITUATIA NU SE VA DETENSIONA
“Nu m-as grabi sa zic ca situatia s-a imbunatatit la Kiev. Legea [de reprimare a protestelor] este inca in vigoare. Ea este la presedinte pe masa si Yanukovici nu a semnat-o. Semnarea este conditionata de retragerea protestatarilor din toate institutiile ocupate. Ne putem astepta la o noua radicalizare a Euromaidanului.
Vedem un efort tactic al lui Yanukovici de a se retrage si a vedea cum evolueaza situatia. Deocamdata Armata s-a plasat oarecum neutru si aceasta neutralitate spune ca ea nu este cu statul, nu este cu administratia Yanukovici. In acelasi timp Armata nu-si poate permite sa se implice intr-o aventura dar este de asteptat ca Armata sa joace, pe o parte din teritoriu, cartea protestatarilor.
Din pacate, violenta nu mai poate fi exclusa. Tot mai multe voci isi exprima temerea ca Ucraina poate intra intr-un razboi civil. Deocamdata situatia nu da semne ca se va detensiona in urmatoarele luni.”