Sari direct la conținut

VIDEO Pacienții cu boli cronice vor beneficia de un vaccin compensat – proiect. Rafila: Vrem să compensăm și vaccinul HPV

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: Guvern, Facebook
Alexandru Rafila, Foto: Guvern, Facebook

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că bolnavii cronici vor putea primi vaccinuri compensate, potrivit unui proiect la care lucrează ministerul. În plus, ministrul spune că de anul viitor vrea ca vaccinul HPV să fie compensat.

  • ”Cred că am făcut un pas mare pentru pacienţii cu boli cronice. Nu se referă la programul de vaccinare pentru copii. Toţi cei care au boli cronice pot să beneficieze de un vaccin compensat. Acum lucrăm la norme împreună cu Casa de Asigurări, care trebuie să compenseze vaccinurile, încât pacienţii cu boli cronice să beneficieze de vaccinuri compensate şi, în plus, ideea noastră este ca să mărim accesul. Aţi văzut că există mare interes pentru vaccinul HPV în rândul adolescentelor, să compensăm şi vaccinurile pentru infecţia cu papilomavirus cât mai repede, în cursul anului viitor ”, a declarat Alexandru Rafila, luni, la TVR Info, potrivit News.ro.

Rafila a fost întrebat dacă vor fi finalizate în 6 luni normele pentru planul anticancer, el explicând că există un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii care se ocupă ce această problemă.

  • ”Tocmai ca să arătăm că suntem serioşi şi că nu suntem superficiali, am propus, înainte de adoptarea legii, introducerea unui amendament care să permită realizarea acestor norme într-un interval de timp rezonabil, adică 6 luni. Există un grup de lucru constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii, responsabil pentru acest grup de lucru, domnul secretar de stat Baciu, a avut deja prima întâlnire. În luna aceasta stabilim lista actelor normative care trebuie elaborate şi o perioadă de timp cu un grafic de realizare a acestor acte normative, încât la sfârşitul celor 6 luni să avem posibilitatea să avem toate normele care trebuie să le aplicăm sau să le elaborăm în această perioadă. Sigur că sunt alte lucruri care trebuie poate făcute ulterior, dar normele care trebuie realizate în aceste 6 luni vor fi realizate cu siguranţă, pentru că tocmai de asta am făcut o structură specială condusă de un secretar de stat, care să aibă responsabilitatea să găsească suportul tehnic pentru realizarea acestor norme”, a precizat Rafila.

Întrebat cum ar putea fi convinşi oamenii să meargă la controale, pentru prevenţie, Rafila a subliniat că în primul rând, pacienţii trebuie să meargă la medicul de familie.

”Ideea este că la control trebuie să mergi în primul rând la medicul de familie. Această idee că trebuie să duci la spital ca să faci un control nu este corectă”, a mai spus Rafila.

Câte adolescente cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani s-au vaccinat din 2020 până în vara lui 2022

Aproape 120.000 de adolescente românce cu vârsta între 11 și 18 ani s-au vaccinat împotriva virusului HPV – cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume, responsabilă pentru apariția câtorva tipuri de cancer, dintre care cel mai cunoscut este cancerul de col uterin – în primii 2 ani și jumătate ai campaniei gratuite derulate de Ministerul Sănătății.

  • Campania gratuită de vaccinare împotriva HPV derulată de Ministerul Sănătății a început în 2020 și se adresează, în acest moment, fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. În primul an și jumătate, campania s-a adresat doar fetelor între 11 și 14 ani, însă a fost extinsă în toamna trecută la grupa de vârstă 11-18 ani printr-un Ordin semnat de Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății la acea vreme, în ultimele sale zile de mandat.
  • 43.384 de adolescente cu vârsta între 11 și 18 ani din România, țara europeană cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, s-au vaccinat gratuit împotriva HPV în cadrul campaniei gratuite derulate de Ministerul Sănătății, în prima jumătate a anului 2022. Părinții altor 22.009 înregistraseră, până la jumătatea acestui an, la medicii de familie solicitări pentru ca fetele lor să fie vaccinate, arată cele mai recente date centralizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, transmise de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.ro.
  • 46.628 de adolescente cu vârsta între 11 și 18 ani din România s-au vaccinat gratuit împotriva HPV în cadrul campaniei gratuite derulate de Ministerul Sănătății în anul 2021. (sursa datelor: date centralizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică și transmise de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.ro )
  • 28.698 de adolescente cu vârsta între 11 și 14 ani din România s-au vaccinat gratuit împotriva HPV, în cadrul campaniei gratuite derulate de Ministerul Sănătății în anul 2020. (sursa datelor: date centralizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică și transmise de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.ro )
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro