VIDEO Papa Francicsc, discurs cu puternice conotatii de stanga in fata Congresului american
Papa Francics, invitat in SUA pentru a deschide summitul ONU care are ca tema adoptarea “Agendei 2030”, a tinut joi un discurs in fata camerelor reunite ale Congresului american. Analistii arata ca discursul Papei a fost unul care a atins temele preferate ale stangii, desi Partidul Republican (dreapta) este principalul sau sustinator in SUA. Liderul catolic a aparat imigratia, a sustinut legislatia de protectie a mediului, pentru care se lupta democratii in Congres si a condamnat atat pedeapsa cu moartea, cat si traficul de armament,scrie New York Times.
In fata unui discurs cu implicatii de stanga, conservatorii au ales sa se concentreze asupra solemnitatii momentului, dar si asupra apararii familiei traditionale si sanctitatii vietii de catre papa. Or, opiniile exprimate de liderul catolic au avut un continut explicit de stanga,asa cum sustine New York Times.
De altfel, papa Francics nu se fereste sa apara in preajma unor lideri comunisti. De remarcat este si recenta vizita a liderului Bisericii Catolice in Cuba, unde a avut o intrevedere privata cu Fidel Castro, fostul revolutionar comunist si presedinte al statului cubanez pentru 32 de ani.
In timpul unei vizite in Bolivia, in luna iulie, papa Francics a primit in dar, de la presedintele socialist al statului sud-american, Evo Morales, un crucifix comunist (Isus crucificat pe o secera si un ciocan). Atunci, liderul catolic nu a acceptat cadoul presedintelui bolivian.
PotrivitThe Guardian, papa Francics a condamnat in repetate randuri inegalitatea economica. Liderul catolic a scris, intr-un eseu, anul trecut, ca: “Asa cum porunca divina Sa nu ucizi fixeaza o limita clara pentru a proteja valoarea vietii umane, astazi o alta porunca ar trebui sa interzica o economie a exluderii si inegalitatii. Intrucat, o astfel de economie ucide… Astazi totul este supus legilor competitiei, care dicteaza ca cel mai puternic supravietuieste, iar cei puternici se hranesc cu cei lipsiti de putere. Ca o consecinta, mase de oameni ajung sa se simta excluse si marginalizate: fara un loc de munca, lipsite de posibilitati si fara scapare. Fiintele umane sunt considerate bunuri, care sunt folosite si apoi indepartate”
HotNews.ro prezinta mai jos cele mai importante puncte ale discursului papei Francics din fata Congresului SUA.
“Aici, impreuna cu reprezentantii americanilor, mi-ar placea sa folosesc aceasta oportunitate pentru a dialoga cu miile de barbati si femei care lupta in fiecare zi sa munceasca onest, sa isi castige painea de fiecare zi, sa economiseasca bani – pas cu pas – pentru a-si construi o viata mai buna pentru familiile lor. Acestia sunt barbatii si femeile care nu sunt interesati doar sa isi plateasca taxele, dar si sa sustina societatea intr-un mod discret. Ei genereaza solidaritate prin actiunile lor si creeaza organizatii care ofera o mana de ajutor celor aflati in nevoie.
[…]
Cu totii suntem constienti si extrem de ingrijorati de situatia politica si sociala a lumii de astazi. Lumea noastra este, din ce in ce mai des, un loc al conflictelor violente, al urii si al atrocitatilor salbatice, comise chiar si in numele lui Dumnezeu ori al religiei. Stim foarte bine ca nicio religie nu este imuna in fata deziluziei individuale si a formelor de extremism ideologic.
Asta inseamna ca trebuie sa acordam atentie oricarei forme de fundamentalism, fie ea religiosa sau nu. Un echilibru delicat este necesar pentru a combate violenta in numele religiei, a unei ideologii sau a unui sistem economic, protejand in acelasi timp libertatea religioasa, libertatea intelectului si libertatiile individuale. Dar exista o alta ispita de care trebuie sa ne protejam: reductionismul simplist care nu vede decat binele sau raul; ori, daca imi permiteti, cinstitii si pacatosii[…]Daca imitam ura si violenta tiraniilor si criminaliilor ajungem sa le luam locul acestora.
Raspunsul nostru trebuie in schimb sa fie unul plin de speranta si vindecare, de pace si dreptate. […] Chiar si in lumea dezvoltata, efectele structurilor si actiunilor nedrepte sunt foarte vizibile. Eforturile noastre trebuie sa se indrepte spre restaurarea sperantei, spre indreptarea nedreptatilor, spre mentinerea angajamentelor si promovarea bunastarii oamenilor. Trebuie sa mergem inainte impreuna, intr-un spirit comun de fraternitate si solidaritate, cooperand in mod generous pentru binele mare.
[…]
Este important ca astazi, la fel ca si in trecut, vocea credintei sa fie auzita ca fiind vocea fraternitatii si a dragostei, care incearca sa aduca la suprafata ceea ce este mai bun in fiecare individ si in fiecare societate. O astfel de cooperare este o resursa importanta in lupta pentru eliminarea noilor forme de sclavie, nascute din grave nedreptati si care pot fi depasite doar prin noi politici si prin noi consensuri sociale.
[…]
In ultimele secole, milioane de oameni au venit in aceasta tara pentru a-si urma visul de a construi un viitor in libertate. Noi, oamenii acestui continent, nu ne temem de straini, pentru ca cei mai multi dintre noi am fost odata straini. Va spun asta ca un fiu de imigrant, stiind ca cei mai multi dintre voi sunteti, de asemenea, descendentii unor imigranti. Din pacate, drepturile celor care au fost aici cu mult inaintea noastra nu sunt respectate […] Construirea unei natiuni presupune sa recunoastem ca trebuie sa ii luam in considerare pe altii, sa respingem orice mentalitate de ostilitate…
Lumea se confrunta cu o criza a refugiatilor de o magnitudine nemaivazuta de la al doilea razboi mondial. Aceasta criza ne pune in fata unor mari provocari si a unor decizii grele. Pe acest continent, de asemenea, mii de persoane calatoresc spre nord in cautarea unei vieti mai bune, atat pentru ei si pentru cei iubiti, in cautarea unor oportunitati. Nu ne dorim asta si pentru proprii nostri copii? Nu trebuie sa ne speriem de numarul lor, dar, mai degraba, sa ii vedem in mod individual, sa le vedem chipurile si sa le ascultam povestiile, in incercarea de a raspunde cat mai bine la situatie. Sa raspundem intr-o maniera care este mereu umana, dreapta si solidara. Trebuie sa evitam o tentatie comuna in zilele noastre, aceea de a inlatura orice este problematic. Haideti sa ne amintim regula de aur: Trateaza-I pe celalalt asa cum ai vrea sa te trateaze celalalt pe tine.
[…]
Sa ii tratam pe ceilalti cu aceeasi compasiune si pasiune cu care dorim sa fim tratati noi insine. Sa cautam pentru ceilalti aceleasi posibilitati pe care le cautam pentru noi insine. Sa ii ajutam pe ceilalti sa creasca, asa cum dorim si noi sa fim ajutati. Intr-un cuvant, daca ne dorim siguranta trebuie sa le oferim si celorlalti siguranta… Regula de aur ne aminteste, de asemenea, ca este responsabilitatea noastra sa protejam viata umana la fiecare nivel al dezvoltarii sale. Aceasta convingere m-a condus sa sustin, inca de la inceputul mandatului meu, abolirea globala a pedepsei capitale. Sunt convins ca aceasta este calea cea mai buna, intrucat fiecare viata este sacra, fiecare om este inzestrat cu o demnitate de neincalcat, iar societatea nu poate decat sa beneficieze de pe urma reabilitarii infractorilor.
[…]
Foarte multe s-au facut de la inceputul mileniului al treilea pentru a scoate oamenii din saracia extrema. Stiu ca imi impartasiti convingerea ca trebuie sa se faca inca multe in acest sens, iar in timpuri de criza si greutati economice, noi nu trebuie sa pierdem spiritul solidaritatii globale. In acelasi timp, as dori sa va incurajez sa va ganditi la acei oameni care sunt blocati intr-un cerc al saraciei. Ei au nevoie de speranta. Lupta impotriva saraciei si a foametei trebuie sa fie permanenta si pe mai multe fronturi.
[…]
A fi in serviciul dialogului si al pacii inseamna a fi cu adevarat determinat sa minimizezi si, pe termen lung, sa pui capat multelor conflicte armate din intreaga lume. Aici trebuie sa ne intrebam pe noi insine. De ce arme mortale sunt vandute celor care au in gand sa ii raneasca pe altii? Din pacate, raspunsul pe care il cunoastem cu totii este banii: bani care sunt murdari de sange, de multe ori sange al nevinovatilor.
[…]
As vrea sa atrag atentia catre acei membri ai familiilor care sunt cei mai vulnerabili, tinerii. Pentru multi dintre ei, un viitor plin de infinite posibilitati le face semn, insa, multi altii par dezorientati si fara scop, lipsiti de speranta, captivi intr-un labirint de violenta, abuz si disperare. Problemele lor sunt si ale noastre. Trebuie sa le infruntam impreuna, sa vorbim despre ele si sa gasim solutii eficiente”