Sari direct la conținut

​VIDEO Presedintii Comisiilor de specialitate din Parlament i-au cerut demisia presedintelui arbitrului telecom, Adrian Dita / Autoritatea va plati 1,5 milioane lei salarii compensatorii catre cinci directori concediati

HotNews.ro
Adrian Dita, presedintele ANCOM, audiat in Parlament, Foto: Hotnews
Adrian Dita, presedintele ANCOM, audiat in Parlament, Foto: Hotnews

Daniel Zamfir (PNL), presedintele Comisiei Economice din Senat si Catalin Drula (USR), presedintele comisiei IT din Camera Deputatilor i-au cerut miercuri demisia presedintelui arbitrului telecom (ANCOM), Adrian Dita, pe motiv ca ar fi pus in pericol functionarea autoritatii care reglementeaza piata de 4 miliarde de euro a comunicatiilor, prin reorganizarea fulger demarata in primele trei saptamani de cand a preluat conducerea institutiei. Autoritatea va plati salarii compensatorii in valoare de 1,5 milioane lei catre cinci angajati carora li s-au desfacut contractele de munca pentru ca nu au acceptat posturile propuse de Adrian Dita pentru a ramane in institutie. Parlamentarii PSD au lipsit la audierea lui Adrian Dita, numit la conducerea ANCOM, in Guvernul Grindeanu.

  • Nefiind cvorum, parlamentarii nu au putut vota nici raportul audierii celor doi experti concediati de Adrian Dita, dar nominalizati acum de Guvernul Tudose pentru preluarea functiilor devicepresedinti ai ANCOM.
  • De asemenea, parlamentarii celor doua Comisii au decis sa-l invite la audieri saptamana viitoare si pe Ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, in legatura cu situatia angajatilor detasati din Posta Romana pentru a lucra in ANCOM, autoritate care reglementeaza aceasta companie.

Presedintii comisiilor de specialitate din Parlament, la finalul audierii presedintelui ANCOM:

  • „Sincer sa va spun, de 5 ani de cand sunt in Parlament, nu am vazut o asemenea atitudine a unui presedinte a unei autoritati din subordinea Parlamentului. Dupa 3 saptamani fara nici o analiza sa demiti 35 de persoane dintr-o institutie care de ani de zile functioneaza bine zicem noi, pentru ca ANCOM a prezentat raporturi de activitate in fiecare an si nu am semnalat astfel de probleme, iar acum dupa 3 saptamani sa vina un presedinte numit de la o entitate privata, sa-si aduca colaboratori din afara institutiei si care lucrau la companiile controlate de ANCOM si sa rascoleasca aceasta institutie, mi se pare un fapt fara precedent. Impreuna cu presedintele Catalin Drula (n.a presedintele Comisiei IT din Camera Deputatilor, membru USR) am cerut demisia acestui presedinte intrucat cu adevarat pune in pericol functionarea acestei institutii.”, a declarat Daniel Zamfir (PNL), presedintele Comisiei Economice din Senat.

  • „Coalitia de guvernare trebuie sa-si asume ceea ce a facut aici pentru ca au schimbat peste noapte printr-o Ordonanta de Urgenta procedura de numire a presedintelui ANCOM, sarindu-l pe Presedinte (n.a pe Klaus Iohannis) si l-au numit pe domnul Dita. Se pare ca ulterior si-au dat seama, si oamenii dati afara de domnul Dita pentru care ANCOM va plati 1,5 milioane de lei salarii compensatorii, acum sunt propusi ca vicepresedinti in ANCOM, dar PSD boicoteaza sedinta de Comisiei – nu a fost nici un membru al Coalitiei prezent astazi ca nu am putut da raportul pentru vicepresedinti, deci se pare ca e un fel de greseala sau de eroare, ca sunt la moda cei doi termeni, pe care nu si-o asuma. Domnul Dragnea si Coalitia de Guvernare trebuie sa-si asume pentru ca este o institutie extrem de importanta pentru statul roman si nu putem lasa pur si simplu sa fie destructurata de un grup de interese.”, a declarat si Catalin Drula (USR), presedintele Comisiei IT a Camerei Deputatilor.

De cealalta parte, Adrian Dita, presedintele ANCOM, a precizat ca el nu a demis pe nimeni, ci doar a reorganizat autoritatea, facandu-le tuturor directorilor executivi oferte pentru a ramane in institutie pe posturi de experti pentru implementarea reconstructiei autoritatii.

  • VIDEO Presedintele ANCOM, audiat in Parlament: Intrebari si raspunsuri

  • „Doar 5 persoane nu au acceptat oferta.”, a spus Adrian Dita.

Adrian Dita, presedintele ANCOM

Adrian Dita, presedintele ANCOM

Foto: Hotnews

Daniel Zamfir i-a atras atentia presedintelui ANCOM asupra exprimarii.

  • „Domnule Dita, nu oferiti d-voastra ca nu sunteti la firma privata. Eu vad ca sunt oameni concediati. Prin neacceptarea ofertei ce urmeaza? Desfacerea contractului de munca. Nu inseamna concediere? Si toti au luat salarii compensatorii. Nu e un cost prea mare? Cator oameni le-ati desfacut contractele de munca ?,  a intrebat presedintele Comisiei Economice din Senat.

Adrian Dita a precizat ca a desfacut contractele de munca a 5 angajati. Intrebat ce salarii compensatorii au incasat, acesta a spus ca intre 200.000 de lei si 400.000 de lei. Catalin Drula, presedintele Comisiei IT din Camera Deputatilor, l-a completat pe Dita si a precizat ca potrivit datelor depuse la Parlament, pentru acesti oameni se vor plati salarii compensatorii in valoare totala de 1,5 milioane lei.

Intrebat cum a luat decizia restructurarii autoritatii, Adrian Dita a spus ca masura a avut la baza o analiza efectuata in cele 4 saptamani de la preluarea mandatului si pana in data de 8 iunie cand a dat decizia de reorganizare.

Intrebat de parlamentari cu cine a facut aceasta analiza, Dita a spus: „Cu grupul de lucru pe care l-am avut cu mine si din interiorul si din exteriorul autoritatii. Datele au fost de la Curtea de Conturi din ultimii 5 ani. Si din datele solicitate de mine am constatat ca planul de investitii a fost efectuat doar in proportie de 50%. Am constatat lipsa compartimentului de strategie, dublarea unor functii in departamentele juridic si administrativ”.

Intrebat cine sunt oamenii cu care a facut analiza, Adrian Dita a precizat: „Analiza am facut-o eu cu dl Bolos (n.a Ciprian Bolos, care a fost anterior membru in CA-ul Telekom si a fost adus in ANCOM prin detasare de la Posta Romana unde are functia de director de strategie), Valusescu (n.a Marcel Valusescu, detasat tot de la Posta), Marius Pavel (n.a detasat tot la Posta). Detasarile au avut loc ca urmare a competentelor profesionale ale acestora. La inceput am lucrat singur la aceasta analiza.”

In replica, Daniel Zamfir i-a spus ca nu este in regula ce a facut: „Si Bolos si Valusescu lucrau la Posta Romana cand ati inceput analiza. V-ati dus cu doi oameni de la Posta, o companie reglementata de ANCOM. Bolos era in CA la Telekom. Lucrul asta este departe de a fi in regula.”, a spus Daniel Zamfir.

La audieri au participat si Bogdan Iana si Eduard Lovin, cei doi executivi concediati de Adrian Dita, care acum sunt nominalizati de premirul Tudose pentru a prelua functiile de vicepresedinti ai ANCOM.

Intrebati daca Ciprian Bolos a participat la un grup de lucru din cadrul ANCOM, desi nu era angajat inca in cadrul acestei autoritati, Bogdan Iana, unul dintre executivii concediati a spus:„Cel putin o data imi aduc aminte ca da, dar fac precizarea ca nu stiu daca la acea data Ciprian Bolos mai era membru in CA la Telekom. Dar da, acest lucru s-a intamplat inainte de data de 8 iunie cand s-a dat decizia de reorganizare.” (vezi inregistrarea video)

  • VIDEO Problema oamenilor adusi in ANCOM prin detasare de la Posta si alte companii:

Transcript (fragment) din video-ul de mai sus:

Daniel Zamfir (PNL), presedintele Comisiei Economice din Senat: Uitandu-ma aici pe lista, d-voastra spuneti ca vreti sa cresteti calitatea institutiei samd. Domnule, dvoastra ati detasat in ANCOM oameni care au lucrat la fabrica de mobila, detectivi particulari, pensionari militari, ingineri geodezi. Se leaga? Cu ei vreti sa..

Adrian Dita, presedintele ANCOM: Daca imi permiteti..

Daniel Zamfir: Va permit.

Adrian Dita: Curiculele fiecaruia dintre cei pe care i-am ofertat pentru a veni langa mine in statutul de detasat, anuntandu-i de la bun inceput ca pozitiile sunt pe perioada detasarii, urmand sa se inscrie daca doresc la concurs sau nu, au avut in vedere elementele de competenta, elementele de specialitate pe care le detineau

Daniel Zamfir: Pai tocmai va spuneam: Fabrica de mobila. Are legatura?

Adrian Dita: Iertati-ma! Daca este un specialist in IT sau un specialist in securitate care lucreza la o fabrica de mobila, cred ca nu aveti ceva impotriva.

Catalin Drula (USR), presedintele Comisiei IT din Camera Deputatilor: Pare ca aveti o obsesie cu securitatea asta, adica aveti aici detectivi particulari, fosti angajati ai directiei de informatii a Armatei. Este totusi o institutie civila. Realizati asta, da?

Adrian Dita, presedintele ANCOM: Bineinteles, dar preverile legale impuse de CE in ceea ce priveste protectia datelor, instituirea functiei de Chief Information Officer care din mai este obligatorie, presupune oameni competenti. Din cate stiu pe analiza pe care am facut-o, foarte multe institutii ale statului sunt in plin proces de identificare a acestor categorii de specialisti care devin obligatorii prin lege. Consecintele neaplicarii acestei legi sunt destul de serioase. Unu. Doi: analiza pe care am facut-o pe sistemul IT a aratat cateva aspecte deloc conforme cu o institutie de top cum e ANCOM.

Daniel Zamfir: Cand ati facut aceasta analiza? In prima saptamana?

Adrian Dita: Nu, analiza ne-a fost livrata in acele zile.

Daniel Zamfir: Dar in primele zile, cine v-a livrat..Domnul, domnul Dita, haideti ca..Mie ce-mi scapa? Haideti sa presupunem ca sunteti de buna credinta, desi nu cred asta. dar presupunem. Dvoastra veniti in institutie, stati 3 saptamani si dupa asta emiteti o decizie in care rascoliti profund aceasta institutie. Schimbati denumirea a 35 de departamente, oameni, ii chemati sa le oferiti alte lucruri. Cum adica ii chemati sa le oferiti? Nu e in regula. Nu e in regula.

Adrian Dita: In ce sens?

Daniel Zamfir: Pai nu ii chemati sa le oferiti. Inca o data la o firma privata, chemati si oferiti ce vreti. La o institutie a statului..

Adrian Dita: Am anuntat aceasta modificare si i-amrugat, le-am spus: vreau sa veniti langa mine pe perioada acestei reorganizari pentru a construi impreuna.

Catalin Drula: Dar de ce i-ati schimbat din functia de directori? Oamenii astia, sunt in spatele dvoastra. Domnul Iana, este acolo, cred ca s-a nascut odata cu institutia. Lucreaza in institutie din ’92. este un specialist recunopscut in administrare spectru. O chestie foarte tehnica, cu frecvente.

Adrian Dita: Credeti-ma ca nu este singurul specialist din institutie.

Catalin Drula: Am inteles, dar veti plati 1,5 milioane lei. nu considerati ca este un vot de neincredere al Coalitiei care v-a numit acolo in faptul ca acest Guvern i-=a propus pe acesti doi specialisti (n.a sa fie vicepresedinti in ANCOM)

Adrian Dita: Nu comentez acest subiect.

  • Ce merite profesionale au Bogdan Iana si Eduard Lovin, expertii concediati fara explicatii in acest an din ANCOM

Eduard Lovin (stanga) si Bogdan Iana (dreapta)

Eduard Lovin (stanga) si Bogdan Iana (dreapta)

Foto: Hotnews

Bogdan Iana si Eduard Lovin, doi fosti directori executivi concediati in acest an din cadrul autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), au fost nominalizati de Guvernul Tudose pentru ocuparea functiilor de vicepresedinti ai acestei autoritati, propunere transmisa Parlamentului si obtinuta de HotNews.ro. Cei doi specialisti au organizat licitatia 4G din 2012 care a adus statului venituri de aproape 700 milioane de euro, fiind insa concediati in acest an de catre Adrian Dita, cel care a ajuns presedinte al ANCOM la propunerea PSD-ALDE, in Guvernul Grindeanu.

Mai mult, HotNews.ro a scris in exclusivitate in luna iunie din acest an, ca Bogdan Iana si Eduard Lovin au fost imputerniciti, alaturi de alti directori, in data de 30 mai din acest an, de catre Adrian Dita, noul presedinte al arbitrului telecom (ANCOM) sa realizeze documentul de consultare publica pentru viitoarea licitatie 5G. A doua zi dupa ce au finalizat documentul, Dita i-a concediat pe cei doi executivi.

Astfel, nominalizarile facute in aceasta luna de premierul Tudose pot fi motivate de faptul ca statul are nevoie de specialisti pentru licitatia 5G din 2018 care ar putea aduce venituri de sute de milioane de euro la buget.

Ce salarii compensatorii au incasat Bogdan Iana si Eduard Lovin ca urmare a concedierii din ANCOM/Bogdan Iana este in litigiu cu ANCOM

Potrivit surselor HotNews.ro, Bogdan Iana si Eduard Lovin, cei doi experti propusi de Guvernul Tudose pentru functiile de vicepresedinti la ANCOM, au incasat automat, potrivit contractului de munca, salarii compensatorii de sute de mii de lei, ca o consecinta a concedierii. Salariile au fost incasate inainte sa fie nominalizati sa preia functiile de vicepresedinti ai autoritatii.

Salariile lunare nete celor doi au fost marite in primavara acestui an, inainte de a fi concediati, de la circa 12.000 lei la aproximativ 15.000 de lei. Ca o consecinta a concedierii, acestia au primit automat, conform prevederilor contractului de munca, salarii compensatorii in functie de vechimea activitatii acestora in ANCOM. Eduard Lovin avea o vechime de 12 ani, in timp ce Bogdan Iana avea o vechime de 20 de ani, ceea ce inseamna ca acestia au incasat 180.000 de lei si respectiv 300.000 de lei, potrivit surselor HotNews.ro.

Mai mult, anterior nominalizarii pentru preluarea functiei de vicepresedinte in ANCOM, Bogdan Iana a demarat un proces in instanta impotriva deciziei de concediere din cadrul autoritatii.

Informatii de context:

Amintim ca ANCOM este in centrul unei controverse majore in conditiile in care Adrian Dita, numit de Guvernarea PSD-ALDE la sefia acestei autoritati care reglementeaza piata de miliarde de euro a comunicatiilor electronice, a modificat radical structura institutiei, schimband din functie toti directorii executivi, ingineri IT cu zeci de ani experienta in industria telecom. Dita a venit cu propria sa echipa si continua sa detaseze oameni din alte firme precum Posta Romana.

Nu doar executivii au primit preavize de concediere, ci sunt si secretare si seful de la biroul coordonare soferi in aceeasi situatie.

Conducerea ANCOM a transmis in mod oficial catre HotNews.ro in data de 9 iunie, a doua zi dupa decizia fulger prin care a restructurat autoritatea, ca vineri, 9 iunie, ca ‘reorganizarea interna a ANCOM vine ca urmare a unui proces de evaluare a activitatii derulate pana in prezent‘ si ca ‘procesul nu implica disponibilizari’.

Precizarile au starnit reactia mai multor angajati din ANCOM care continua sa transmita documente si probe ca lucrurile nu stau asa.

Convocat in luna iunie la Comisia de IT din Parlament pentru a oferi explicatii, Adrian Dita nu s-a prezentat, invocand, ulterior, existenta unei probleme medicale (‘o sinuzita acuta’, conform unui interviu acordat Agerpres – singura interactiune a noului presedinte cu presa de la instalarea in functie.), scrie miercuri ZF.

Cine este Adrian Dita si cum a ajuns presedinte al autoritatii care reglementeaza piata de 4 miliarde de euro a telecomunicatiilor

Adrian Dita, presedinte ANCOM

Adrian Dita, presedinte ANCOM

Foto: ANCOM

Cine este Adrian Dita si cum a ajuns acesta sa conduca ANCOM? Dupa ce Guvernul Grindeanu l-a eliminat pe presedintele Iohannis din procedura numirii conducerii ANCOM, fara a avea avizul Consiliului Legislativ, Parlamentul l-a numit in functia de presedinte al acestei autoritati de reglementare pe Adrian Dita, cel care anterior acestei numiri ocupa functia de director de afaceri publice in cadrul Telekom Romania. Potrivit ZF, Adrian Dita este fostul sot al Ancai Alexandrescu – fost consilier al premierului PSD Adrian Nastase si cel mai influent consilier al fostului premier PSD Victor Ponta.

La o luna de la numirea sa, fara nicio comunicare publica, Adrian Dita a emis joi, 8 iunie, o decizie fulger in care a restructurat toata institutia. Mai mult, din grupul PSD s-a avansat spre dezbatere in Parlament un amendament care viza majorarea salariului lunar net al presedintelui ANCOM de la circa 1.000 de euro in prezent la aproape 10.000 de euro.

Ce i-au scris liberalii presedintelui Comisiei Europene, dupa eliminarea lui Iohannis din procedura numirii conducerii arbitrului telecom

Guvernul Grindeanu a adoptat in data de 27 aprilie o Ordonanta de Urgenta prin care a eliminat rolul presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, in procedura numirii conducerii ANCOM, autoritate care reglementeaza o piata a telecomunicatiilor de patru miliarde de euro. Felul in care era numita anterior conducerea autoritatii si controlul parlamentar al activitatii acesteia fusese agreat chiar de Comisia Europeana inainte de inchiderea unei proceduri de infringement declansate in 2009 impotriva Romaniei tocmai pentru ingerintele dese ale politicului in activitatea acesteia. Iohannis a amendat public modul netransparent in care guvernul a schimbat legislatia.

De asemenea, presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat, in data de 4 mai, ca partidul pe care il conduce se va adresa Comisiei Europene in legatura cu OUG privind procedura de numire a conducerii ANCOM.

Dupa cateva zile, conducerea PNL a transmis o scrisoare catre Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, in care atentionau ca: ‘prin aceasta masura, Guvernul se afla in situatia unei incalcari repetate a legii. Modul cum a fost adoptata OUG 13/2017, efectele imediate pe care le-a avut in randul populatiei Romaniei si criticile interne si internationale par sa nu fi lasat nicio urma in constiinta actualului Guvern.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro