Sari direct la conținut

VIDEO Roverul care va căuta microbi pe Marte a fost lansat

HotNews.ro
Roverul Perseverance, Foto: NASA/JPL-Caltech
Roverul Perseverance, Foto: NASA/JPL-Caltech

Cel mai sofisticat rover al NASA a fost lansat joi spre Marte pentru a răspunde la una dintre cele mai importante întrebări: a apărut vreodată viață pe altă planetă?

Controlorii zborului și-au stabilit drept țintă pentru amartizare Jezero, un crater cu diametrul de 45 de kilometri aflat la nord de ecuatorul planetei, scrie Guardian.

Rocile formate când craterul găzduia un lac enorm reprezintă unul din cele mai promițătoare locuri unde s-ar fi putut păstra microbii marțieni.

Roverul în care s-au investit 2,7 miliarde de dolari este dotat cu o serie de instrumente care urmează să analizeze rocile în căutarea ”semnăturilor biologice”, dar va și colecta mostre de la sol, acestea urmând să fie aduse pe Pământ cu o misiune viitoare.

Dacă nu apar probleme tehnice și vremea va permite, misiunea Perseverance își va începe călătoria de jumătate de miliard de kilometri la 14.50, ora României, când motoarele rachetei Atlas V ar trebui să se aprindă pe baza de lansare din Cape Canaveral.

Pe lângă dezvoltarea de noi instrumente și îmbunătățirea sistemului de conducere autonomă, inginerii au dotat roverul și cu un elicopter, primul care va zbura pe o altă planetă.

Botezat Ingenuity, elicopterul de 1,8 kg va fi ”deschizător de drumuri” pentru viitoarele vehicule aeriene cu rotor ce vor servi drept călăuze pentru rover-uri sau chiar pentru astronauți.

Dacă Perseverance va ajunge în siguranță pe Planeta Roșie, Ingenuity va încerca să zboare de cinci ori în 30 de zile, agățându-se de rarefiatul aer marțian cu pale de 1,2 metri, realizate din fibră de carbon, ce se vor roti cu 2.400 de rotații pe minut.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro