Sari direct la conținut

VIDEO Salman Rushdie, autorul „Versetelor satanice”, a fost înjunghiat pe o scenă din New York / Scriitorul a fost operat timp de mai multe ore, iar agentul său spune că „veștile nu sunt bune” / Cine este atacatorul

HotNews.ro
Salman Rushdie, atacat pe scenă, Foto: Joshua Goodman / AP / Profimedia
Salman Rushdie, atacat pe scenă, Foto: Joshua Goodman / AP / Profimedia

Scriitorul Salman Rushdie (75 de ani), care ani de zile a fost vizat de amenințări cu moartea după ce a scris romanul „Versetele satanice”, a fost atacat pe o scenă din statul New York în timp ce se pregătea să susțină un discurs, relatează BBC. Înjunghiat în gât și în abdomen, el a fost dus cu un elicopter la spital, unde se află și acum în operație. Nu există însă alte informații privind starea scriitorului. În 1989, un tribunal islamic iranian a emis o sentinţă de condamnare la moarte împotriva scriitorului britanic de origine indiană.

07:46 După ore de operație, Rushdie este conectat la un ventilator și nu poate vorbi.

„Veștile nu sunt bune”, a spus Andrew Wylie, agentul său de carte. „Salman își va pierde probabil un ochi; nervii din brațul său au fost secționați; iar ficatul său a fost înjunghiat și afectat”, a adăugat acesta.

00:58Ce este o „Fatwā” și cum l-a condamnat ea la izolare pe Salman Rushdie

FBI-ul, implicat în elucidarea motivului atacului

00:40 Poliția a spus că nu are niciun indiciu cu privire la motivul atacului, dar colaborează cu FBI și cu Biroul Șerifului pentru a stabili mobilul din spatele înjunghierii.

De asemenea, Poliția presupune că atacatorul s-a aflat singur la eveniment, dar că lucrează pentru a confirma acest lucru.

00:30Atacatorul l-a înjunghiat pe Rushdie în gât și în abdomen.

Suspectul arestat – Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani – a intrat la eveniment la fel ca și ceilalți participanți, spune poliția. Apoi a sărit pe scenă, unde l-a înjunghiat pe Rushdie cel puțin o dată în zona gâtului și cel puțin o dată în abdomen.

Oameni din public au sărit și l-au pus la pământ pe suspect, care a fost ulterior preluat de poliție.

00:25Suspectul avea bilet de intrare la evenimentul în care s-a produs atacul, spune poliția.

Locul de desfășurare al evenimentului a fost declarat sigur de către o echipă de geniști, iar poliția spune că așteaptă un nou mandat de percheziție.

Poliția lucrează de asemenea la stabilirea acuzațiilor împotriva suspectului, Hadi Matar.

Suspectul – Hadi Matar, 24 de ani, din New Jersey

00:15Rushdie se afă în continuare în operație, a precizat poliția. Potrivit acesteia, Rushdie a primit inițial îngrijiri medicale de la un medic care se afla în public la eveniment, apoi a fost dus cu elicopterul la un spital de traumatologie, unde în continuare este supus unor intervenții chirurgicale.

Moderatorul evenimentului, care a fost de asemenea atacat de Hadi Matar, a fost și el transportat la spital și tratat pentru răni la față.

00:10 Poliția confirmă că un suspect a fost arestat în urma atacului asupra scriitorului Salman Rushdie.

Potrivit poliției, atacatorul se numește Hadi Matar, are 24 de ani și este din Fairview, New Jersey.

00:05Poliția statului New York urmează să susțină o conferință de presă cu privire la incidentul din Chautauqua.

Mesaje de susținere pentru Salman Rushdie

22:55Scriitori, prieteni și politicieni au postat mesaje de susținere pentru Salman Rushdie: Printre ei, Stephen King și J.K. Rowling

22:05 Salman Rushdie a fost transportat și internat la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh (UPMC) Hamot, a confirmat poliția din orașul Erie, statul Pennsylvania, unde se află această unitate medicală.

21:15 Salman Rushdie se află în operație la acest moment, a informat pentru Reuters agentul său.

Nu există însă alte informații cu privire la starea sa, precizează BBC.

21:00Politicieni britanici, inclusiv prim-ministrul Boris Johnson, au condamnat atacul. Johnson s-a declarat „consternat că Sir Salman Rushdie a fost înjunghiat în timp ce îşi exercita un drept pe care nu ar trebui să încetăm niciodată să-l apărăm”, referindu-se la libertatea de expresie.

20:16Rushdie a suferit mai multe răni – a declarat, pentru New York Times, un medic care participa la evenimentul din Chautauqua și care a intervenit pentru a acorda primul ajutor scriitorului.

Medicul Rita Landman a explicat pentru NYT că Rushdie avea multiple plăgi înjunghiate, inclusiv una în partea dreaptă a gâtului.

Ea a adăugat că o baltă de sânge se formase sub corpul lui pe scenă.

Nu i s-au făcut manevre de resuscitare la acel moment întrucât părea în viață. „Oamenii spuneau: Are puls, are puls, are puls”, a povestit Rita Landman.

19:42Atacatorul purta mască neagră, a declarat pentru BBC Mark Sommer, reporter la Buffalo News.

El spune că atacatorul a ieșit din public având o mască neagră, a sărit pe scenă și a început să-l atace pe Rushdie.

La scurt timp, 10-15 persoane din public au intervenit în ajutorul lui Rushdie și l-au imobilizat pe atacator.

Rushdie a rămas căzut aproximativ cinci minute înainte de a fi ajutat să se ridice și a coborât de pe scenă. Ulterior, a fost preluat de un elicopter, mai spune sursa citată.

19:39Rushdie a fost „înjunghiat în mod repetat”, a declarat pentru BBC Carl Levan, un martor al atacului.

19:32Guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, spune că a îndrumat poliția să ajute „oricât de mult este nevoie” la investigarea acestui incident.

De asemenea, ea a mulțumit poliției și primilor oameni care au intervenit imediat după incident.

„În urma acestui eveniment oribil, gândurile noastre se îndreaptă către Salman și către cei dragi acestuia”, a scris ea.

19:07Salman Rushdie a fost înjunghiat în gât, fiind transportat cu un elicopter la un spital local, a anunțat Poliția statului New York, conform BBC.

De asemenea, autoritățile au confirmat că atacatorul se afla în custodia Poliției.

„În 12 august 2022, în jurul orei 11.00, un bărbat suspect a alergat pe scenă și i-a atacat pe Rushdie și pe un moderator. Rushdie a suferit o aparentă înjunghiere la gât și a fost transportat cu elicopterul la un spital din zonă. Starea lui nu este cunoscută încă. Cealaltă persoană atacată a fost rănită ușor la cap”, a transmis Poliția printr-un comunicat.

19:02Poliția din comitatul Chautauqua a confirmat pentru AFP că o persoană a fost înjunghiată, fără a preciza identitatea acesteia. Până la această oră, nu sunt informaații despre starea scriitorului.

Scriitorul, câștigător al premiului Booker Prize, urma să susțină un discurs la un eveniment al Chautauqua Institution.

Martorii spun că au văzut un bărbat alergând pe scenă care fie l-ar fi lovit cu pumnii, fie l-ar fi înjunghiat pe Rushdie.

Un videoclip postat pe rețele sociale arată mai multe persoane din mulțime care se năpustesc pe scenă imediat după incident. Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost fotografiat în timp ce primea îngrijiri medicale pe scenă.

Un reporter de la agenția de presă Associated Press a asistat la atacul asupra lui Salman Rushdie. Jurnalistul spune că a văzut un bărbat care s-a repezit pe scenă și a început să-l lovească cu pumnii sau să-l înjunghie pe Rushdie. Scriitorul a căzut la podea, în timp ce atacatorul a fost reținut.

Cine este Salman Rushdie

Salman Rushdie s-a născut la Bombay (azi Mumbai), pe 19 iunie 1947. La vârsta de 13 ani a plecat în Anglia, unde a studiat istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. După absolvire, s-a mutat la Karachi, în Pakistan. A avut o scurtă și nefericită experiență în televiziune, după care s-a întors în Anglia, unde și-a construit o carieră de scriitor profesionist.

A debutat în 1975 cu Grimus, dar romanul care l-a impus în lumea literară a fost Copiii din miez de noapte (1981: Booker Prize în 1981 și The Booker of Bookers în 1993). Au urmat Rușinea (1983: Prix du Meilleur Livre Etranger, nominalizare la Booker Prize în 1984), Versetele satanice (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini, în 1989, Harun și Marea de Povești (1990), Ultimul suspin al Maurului (1995), Pămîntul de sub tălpile ei (1999: Commonwealth Prize), Furie (2001) și Shalimar clovnul (2005).

Publicarea romanului „Versetele satanice”, în septembrie 1988, a provocat un val de furie în lumea islamică.

Cartea a fost interzisă în India, Africa de Sud, Pakistan, Arabia Saudită, Egipt, Somalia, Bangladesh, Sudan, Malaezia, Indonezia sau Qatar. În 14 ianuarie 1989, cartea a fost arsă într-o piață din Bradford, în timpul unui protest al musulmanilor din Marea Britanie. O lună mai târziu, cinci manifestanți au fost uciși de Poliție în timpul unui miting anti-Rushdie din Islamabad.

În februarie 1989, ayatollahul Ruhollah Khomeini a emis o fatwa (edict) prin care cerea moartea lui Rushdie. De asemenea, un an mai târziu a fost oferită o recompensă record de aproape 3 milioane de dolari pentru oricine îl va ucide pe Rushdie.

În tot acest timp, scriitorul a fost protejat de către serviciile secrete britanice și FBI, iar timp de 9 ani a trăit ascuns, scrie BBC.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro