VIDEO Sonda chineză Chang'e 5 a colectat cu succes eșantioane de pe suprafața Lunii și ar trebui să ajungă pe Terra până la jumătatea lui decembrie
Sonda trimisă de chinezi într-o zonă neexplorată până acum de pe suprafața Lunii a reușit să preleveze probe de sol și au demarat pregătirile pentru a aduce pe Terra eșantioanele colectate, a anunțat agenția spațială chineză, citată de AFP. Operațiunea de colectare a durat 19 ore și obiectivul era să fie colectate 2 kg de roci lunare. Misiunea nu este ușoară și vine la 44 de ani de la ultima colectare realizată cu succes.
Sonda a aselenizat marți și a început operațiunea de prospecțiuni științifice, iar rocile colectate au fost puse într-un recipient special, totul mergând conform planului, spun chinezii.
Chinezii nu au spus ce cantitate de mostre a fost colectată, dar spun că analiza acestor mostre va permite să se adauge ”piese” suplimentare la uriașul ”puzzle” al istoriei Lunii.
Dacă toate etapele vor decurge normal mostrele ar trebui să ajungă pe Terra până la mijloc de decembrie, în regiunea Mongolia Interioară. Mostrele trebuie însă mai întâi să ajungă cu bine pe modulul orbital care le va aduce pe Terra.
China va deveni, dacă misiunea este un succes, a treia țară care aduce roci lunare pe Terra, după SUA și URSS.
China a colectat sol lunar din câmpia joasă ”Mons Rümker”, o zonă vulcanică din regiunea lunară denumită Oceanus Procellarum (oceanul furtunilor, în latină). Este o zonă mai tânără a Lunii, estimarea fiind că s-a format acum 1,2 miliarde de ani, în timp ce zonele de unde au cules mostre americanii și sovieticii aveau undeva pe la 3 miliarde de ani.
Această ”mare” se găsește pe fața apropiată de Pământ. Există două tipuri de relief pe Lună: munți înalți, brăzdați de cratere și câmpii joase, relativ domoale, denumite ”mări”. Aceste ”mări” se găsesc mai ales pe fața apropiată de Pământ și s-au format acum 4 miliarde de ani când numeroși asteroizi s-au ciocnit de Lună, ducând la scurgeri masive de lavă care au acoperit suprafețe întinse.
În total au fost aduse pe Terra 382 kg de roci lunare, ultima misiune fiind cea sovietică, Luna 24, în 1976 care a adus 170 de grame din zona Mare Crisium.
Chang’e 5 a fost lansată din insula tropicală Hainan, în sudul Chinei, pe 23 noiembrie și misiunea ar trebui să dureze 23 de zile. Dincolo de interesul științific și de cel de imagine, China vrea să testeze manevre și tehnologii pentru planurile sale de a duce oameni pe Lună în 10 ani.