Sari direct la conținut

VIDEO SpaceX a lansat cea mai mare rachetă din lume. Cele două trepte s-au separat cu succes, dar apoi una a explodat, iar cu a doua s-a pierdut legătura

HotNews.ro
Lansarea Starship, Foto: Eric Gay / AP / Profimedia
Lansarea Starship, Foto: Eric Gay / AP / Profimedia

SpaceX a lansat la ora 15.03 de la baza din Texas sistemul Starship care este cea mai mare rachetă din lume și care va avea un rol esențial în programul NASA de readucere a oamenilor pe Lună. Lansarea a mers mai bine decât acum șapte luni, cele două trepte s-au separat după trei minute, dar lucrurile au mers spre rău apoi. Treapta Super Heavy a explodat, iar cu Starship s-a pierdut legătura la opt minute de la lansare.

16:55SpaceX a postat câteva fotografii de după lansare

16:40SpaceX a scris pe Twitter că treapta Space Heavy s-a dezintegrat la foarte puțin timp după separarea de Starship, în timp ce motoarele Starship au mai funcționat câteva minute și naveta a urcat. „Cu un test precum cel de acum, succesul va veni din ce învățăm, iar testul de azi ne ajută să ne îmbunătățim fiabilitatea, în drumul SpaceX către viața interplanetară ”

16:23SpaceX a postat pe rețeaua X (ex-Twitter) un mesaj în care felicită echipa care a lucrat la acest al doilea test. Nu se spune nimic despre ce a mers prost, ci doar despre ce a fost ok: „Starship s-a ridicat cu succes datorită puterii celor 33 de motoare Raptor de pe booster-ul Super Heavy și s-a reușit separarea celor două trepte”.

16:10Bill Nelson, șeful NASA, a felicitat inginerii de la SpaceX care „au făcut progrese cu zborul de test de azi”. „Testul de astăzi este o ocazie de a învăța și de a zbura din nou”, a spus oficialul NASA. Dincolo de cuvintele încurajatoare este clar că cei de la NASA devin tot mai îngrijorați de faptul că progresul Starship nu este prea rapid.

15:52Deși lucrurile au mers mai bine decât în aprilie, pentru că acum cele două trepte s-au separat, lansarea a fost un eșec pentru că ambele vehicule au sfârșit explodând. SpaceX va avea mult de analizat și de învățat, dar vor mai trece câteva luni până la viitoarea lansare. Cu siguranță nu vor fi însă șapte luni, ci ritmul de lansări va fi mult mai rapid.

15:40Probabil că echipele SpaceX de la sol au aruncat în aer în mod deliberat naveta Starship, cu ajutorul sistemului de anulare a zborului (Flight Termination System —FTS). Acesta este gândit să fie acționat când un vehicul spațial are probleme și nu mai poate respecta traiectoria proiectată de la sol.

15:17 SpaceX a oprit transmisia LIVE fără a clarifica ce s-a întâmplat exact cu treapta Starship. Se pare că treapta Starship ar fi fost detonată de la distanță. Rămâne de văzut cu ce informații va reveni SpaceX.

15:15SpaceX spune că a pierdut legătura și cu treapta Starship care probabil a explodat și ea.

15:10Treapta Super Heavy a explodat imediat după separare. Naveta Starship a supraviețuit și își continuă călătoria. Starship are viteza de 24.000 km/h și se află la o altitudine de 148 km. În limbaj tehnic, explozia neașteptată este numită „rapid unscheduled disassembly” (dezasamblare rapidă neprogramată).

15:06Cele două trepte s-au separat la trei minute de la lansare. Viteza era de peste 5.000 km/h.

15:03Starship a fost lansată

14:57S-a încheiat fără probleme alimentarea Starship cu combustibil lichid.

14:52Cu opt minute de lansare nu au apărut probleme tehnice. Continuă alimentarea cu combustibil, care la treapta Super Heavy se va opri cu trei minute înainte de lansare.

14:35Se desfășoara alimentarea sistemului Starship care va duce în total peste 4 milioane de litri de combustibil. Vremea se anunță bună. Lansarea ar trebui să se producă la ora 15.00.

În cele șapte luni de la prima încercare – care s-a încheiat cu o explozie la patru minute de la lansare – s-au făcut modificări importante la rampa de lansare, dar și o mulțime de mici schimbări la unele sisteme ale rachetei. Sistemul Starship, de 122 metri înălțime, are în total 39 de motoare, iar la încercarea din aprilie o parte dintre ele nu au funcționat cum trebuie, după ce scurgeri de combustibil au dus la un incendiu.

Lansarea era programată pentru vineri, dar a fost anulată, fiindcă trebuia schimbată o piesă care permite ajustarea și stabilizarea celor două trepte ale rachetei în timpul coborârii.

Racheta SpaceX este formată din două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară (cu șase motoare Raptor), iar Super Heavy este boosterul/treapta principală, cu 33 de motoare Raptor, de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului.

La acest test, Elon Musk și oamenii săi speră că racheta Super Heavy și nava Starship vor sta și mai mult în spațiu. La 161 de secunde de la lansare, cele două mega-elemente ar trebui să se separe și să pornească pe căi diferite.

Treapta Super Heavy va porni de câteva ori motoarele în minutele de după separare și își va schimba direcția pentru a ajunge în apele din Golful Mexic, la șapte minute de la lansare, dar înainte de a ajunge în apă trebuie să încetinească, ca și când s-ar apropia de un punct fix de aterizare la sol. Ideea este ca sistemul să fie și el testat, pentru ca pe viitor treapta să fie reutilizată.

Segmentul Starship va continua să urce, va ajunge la viteze de peste 27.000 km/h și, la 90 de minute de lansare, va coborî în Oceanul Pacific, nu departe de insulele Hawaii. Evident că asta se va întâmpla dacă totul va merge „ceas” și dacă nu se va defecta nimic.

La acest test, SpaceX nu va recupera vreunul dintre elemente, dar compania speră că se vor separa cu succes și că vor ajunge cu succes în ocean (Super Heavy la 7-8 minute de la lansare, Starship la 90 de minute).

Starship nu va face o orbită completă, însă este de așteptat să ajungă la o viteză de 28.100 km/h și să atingă o altitudine de 250 km.

Este esențial ca viitoarele teste cu sistemul Starship să meargă bine, fiindcă altfel este în pericol calendarul NASA de a readuce oamenii pe Lună, măcar în 2026, fiindcă în 2025 pare imposibil.

Reamintim că lansările Starship sunt posibile acum, la final de noiembrie, după ce Autoritatea Federal Aviation Administration a dat companiei lui Elon Musk aprobarea pentru a încerca această a doua lansare orbitală, la aproape șapte luni după primul test care a fost făcut pe 20 aprilie, dar care a fost un eșec.

Pe 20 aprilie, Starship a decolat pentru prima dată în configurația sa completă, însă mai multe motoare nu au funcționat cum trebuie, iar echipele SpaceX de la sol au aruncat în aer în mod deliberat racheta, cu ajutorul sistemului de anulare a zborului (Flight Termination System —FTS). La acest sistem s-au făcut îmbunătățiri în ultimele luni, pentru a se declanșa mai rapid la nevoie, fiindcă la acel prim test s-a declanșat cu 40 de secunde întârziere.

Elon Musk explicase că s-a declanșat un incendiu în interiorul Stasrhip în timp ce racheta lua altitudine, iar acest incendiu a distrus o parte dintre motoare, dar și computerele, determinând racheta să urmeze o traiectorie haotică.

Detonarea s-a produs la 39 km altitudine, dar resturile aruncate au distrus și o parte din rampa de lansare. Pe rampă, SpaceX a instalat în aceste luni un sistem de atenuare a vibrațiilor lansării, sistem care va fi activat cu zece secunde înaintea lansării.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro