Sari direct la conținut

VIDEO Superluna albastra sangerie, vizibila in America de Nord, Rusia, Asia si oceanul Pacific

HotNews.ro
Superluna albastra sangerie, Foto: Captura NASA
Superluna albastra sangerie, Foto: Captura NASA

O eclipsa lunara rara – Superluna albastra sangerie – ofera miercuri un spectacol impresionant, care este transmis LIVE de agentia spatiala americana NASA, scrie AFP.

In plina noapte, mii de persoane s-au adunat in California pentru a admira aceasta eclipsa, inainte de a reaparea intr-o tenta rosiatica, de unde provine numele de „sangerie”.

Eclipsa a inceput la ora 3,45 (11,45GMT), cand o umbra neagra a aparut pe Luna. O ora mai tarziu, astrul era complet intunecat, inainte de a incepe sa se dezvaluie din nou, cu tente rosiatice.

Spectacolul poate fi admirat din America de Nord, Rusia, Asia si oceanul Pacific. Partea majora a Europei, Africii si Americii de Sud este privata de acest spectacol.

Expresia „Luna albastra” desemneaza a doua Luna plina intr-o luna, un fenomen care apare in medie la fiecare doi ani si jumatate.

Luna evolueaza la o distanta medie de 384.400 de kilometri de Pamant dar miercuri, 31 ianuarie, se va afla la 359.000 de km, respectiv foarte aproape de perigeu (356.410 km). La apogeu, orbita lunara atinge 406.000 km.

Ultimul eveniment de acest gen a avut loc in 1982 si a fost vizibil in Europa, in Africa si in vestul Asiei.

Pentru America de Nord, un eveniment similar a avut loc acum 152 de ani, in martie 1866, iar inainte in 31 mai 1341, potrivit documentelor epocii.

O astfel de eclipsa – cand Luna trece in conul de umbra produs de Tera – este denumita si „Luna sangerie”, deoarece astrul nu devine complet negru, o parte din lumina soarelui, reflectata de atmosfera terestra, atingand indirect suprafata lunara.

Unele raze solare sunt de asemenea filtrate, ceea ce produce reflexe rosiatice sau asemanatoare cuprului pe Luna.

In extremele orbitale, Luna apare cu pana la 14% mai mare si cu 30% mai luminoasa la perigeu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro