Sari direct la conținut

​VIDEO Telescopul spațial european Cheops începe explorarea unor planete din afara sistemului solar

HotNews.ro
Cateva dintre tintele lui Cheops, Foto: Agentia Spatiala Europeana
Cateva dintre tintele lui Cheops, Foto: Agentia Spatiala Europeana

​Telescopul spațial Cheops, proiect al Agenției Spațiale Europene, și-a terminat testele în jurul Terrei și va porni, purtat de un satelit, pentru a examina planete din afara sistemului nostru solar și va studia compoziția acestora. El ne-ar putea ajuta să înțelegem care dintre aceste lumi aflate la mulți ani lumină ar putea avea condiții propice pentru apariția vieții și ne va da informații despre cum s-au format planete cu totul diferite de cele din sistemul solar. Proiectul este sub egida Agenției Spațiale Europene.

CHEOPS este prescurtarea de la CHaracterizing ExOPlanets Satellite, iar telescopul a făcut teste timp de trei luni în orbita terestră și tehnologia sa a fost declarată perfect funcțională pentru misiuni mai complicate.

Testarea a constat în studierea unei stele aflate la 175 de ani lumină de Terra, în constelația Hydra și în studierea unui sistem planetar ce se găsește la 320 de ani lumină (în constelația Sextans).

CHEOPS a trimis în februarie primele imagini, iar calitatea lor a fost peste așteptări.

Misiunea principală de acum va dura trei ani, iar CHEOPS va studia 100 dintre cele 4.000 de exoplanete cunoscute.

Exoplanetele sunt planete din alt sistem solar care își au orbita în jurul unei stele. Descoperirea exoplanetelor este dificilă deoarece ele se află la distanțe imense și nu dispun de lumină proprie.

Astronomii speră să afle mai multe despre compoziția chimică și structura internă a planetelor îndepărtate, iar telescopul va da aceste informații studiind micile schimbări de luminozitate ce apar când o astfel de planetă trece prin fața stelei sale (așa-numitul tranzit).

Didier Queloz, laureat al premiului Nobel și profesor la universitățile Cambridge și Geneva, spune că obiectivul lui Cheops este de a afla și mai multe despre cum s-au născut planetele.

.

”Ne-am construit teoriile despre formarea planetelor doar pe baza observațiilor făcute pe cele opt din sistemul nostru solar, dar, extinzându-ne observațiile către alte tipuri de planete, diferite de cele din sistemul solar, ar trebui să completăm ce lipsește din teorie și să căpătăm o perspectivă mai largă”, spune el, citat de BBC.

Planurile științifice pentru Cheops sunt dezvoltate la Geneva, iar telescopul este controlat din Spania, de lângă Madrid.

Surse: swissinfo.ch, BBC

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro