VIDEO Ucrainenii au distrus un lansator de rachete termobarice fix înainte ca acesta să înceapă să tragă
- Redactia Hotnews
Ucrainenii au filmat din dronă exact momentul când au reușit să distrugă un lansator rusesc de rachete termobarice fix când acesta se pregătea să tragă.
Lovitura a fost executată de brigada 72 mecanizată din armata ucraineană. Lansatorul rusesc TOS-1 tocmai ocupase o poziție din care se pregătea să tragă, iar ucrainenii par să-l fi luat la țintă cu succes cu foc de artilerie.
Imaginile arată cum lansatorul de termobarice sare în aer spectaculos.
Ukrainian forces from the 72nd Mechanized Brigade hit a Russian TOS-1 thermobaric MLRS as it prepares to fire outside of Stepne, Donetsk Oblast. pic.twitter.com/dKBguVKGdP
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) October 23, 2023
Ce sunt armele termobarice și „Buratino” TOS-1
Poreclit „Buratino”, cu referire la versiunea rusă a lui Pinnochio, din cauza nasului său lung și ascuțit, TOS-1 este un lansator multiplu de rachete cu 24 de tuburi de 220 mm și una dintre cele mai înfricoșătoare arme din arsenalul rusesc.
Armele termobarice, cunoscute și sub denumirea de bombe de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, sunt un tip de muniție ce funcționează în două etape: în cadrul primeia dintre ele sunt dispersați aerosoli alcătuiți dintr-un material foarte fin – de la explozivi pe bază de carbon la particule metalice.
În a doua etapă acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de șoc uriașă și un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt denumite și bombe cu vid.
Unda de șoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenționali și poate incinera corpul uman. Ele sunt mai puternice decât munițiile convenționale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe șanse să omoare și să rănească oameni în buncăre, adăposturi și să ucidă și să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă, motiv pentru care folosirea lor împotriva unor ținte civile este considerată o crimă de război.
Numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare după declanșarea invaziei rusești anul trecut au arătat că forțele trimise de Vladimir Putin în Ucraina au folosit astfel de arme, inclusiv în atacuri împotriva unor orașe ucrainene.
Utilizarea unor arme termobarice de către forțele Rusiei a fost filmată inclusiv de corespondenții de război ruși și prezentată de mass-media de stat de la Moscova.
Forțele armate ruse sunt suspectate că au folosit acest tip de armament în Cecenia și Siria, dar și că le-au pus la dispoziția separatiștilor pro-ruși ce luptau în Donbas încă din 2014.
Bombele cu vid sunt interzise de Convenția de la Geneva, ceea ce face ca utilizarea lor să fie considerată o crimă de război.