Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Test de zbor eșuat pentru NASA și Boeing. Capsula spațială Starliner se va întoarce pe Pământ în 48 de ore

HotNews.ro
Starliner, Foto: Captura YouTube
Starliner, Foto: Captura YouTube

Noua capsulă Boeing, Starliner, se va întoarce pe Pământ în 48 de ore și nu își va atinge țelul de a andoca la Stația Spațială Internațională, a anunțat vineri Boeing la scurt tmp de la misiunea de lansare, un eșec major pentru gigandul aerospațial și pentru NASA, relatează AFP.

UPDATE A avut loc o anomalie informatică imediat după separarea de rachetă. Inginerii Boeing au plasat naveta pe o nouă orbită. ”Aceasta îi va permite să se întoarcă în White Sands în 48 de ore”, a declarat Jim Chilton, vicepreședinte pentru spațiu de la Boeing, în timpul unei conferințe de presă la Centrul Spațial Kennedy.

UPDATE Deși a decolat normal și capsula s-a detașat fără probleme de rachetă Atlas V la aproximativ un sfert de oră de la lansare, Starliner nu a reușit să se poziționeze pe traiectoria spre Stația Spațială, dar se află ”pe orbită stabilă”, potrivit Boeing și Nasa. Starliner și-a pornit motoarele, așa cum era de așteptat, pentru a câștiga altitudine.

O rachetă Atlas V a decolat vineri de la Cape Canaveral, Florida, într-o încercare de a plasa pe orbită noua capsulă spațială Boeing, Starliner, un test înainte de a transporta astronauți NASA spre Stația Spațială Internațională în 2020, relatează AFP.

Doar un manechin poreclit Rosie și o jucărie de pluș Snoopy se regăsesc la bordul acestei capsule pentru o misiune de opt zile. Primele minute de zbor s-au derulat normal, potrivit imaginilor transmise de NASA. Starliner este programat să andocheze la Stația Spațială la aproximativ 25 de ore după lansare.

Șase minute după lansare, racheta călătorea cu peste 19.000 kilometri pe oră, la peste 160 de kilometri deasupra mării, potrivit camerei de control.

NASA nu avea niciun mijloc de transport pentru astronauții lor de la retragerea navetelor spațiale în 2011, după 30 de ani aflate în serviciu. Ea depinde de racheta rusească Soyuz pentru călătorii spre și de la Stația Spațială Internațională, o dependență de care Washington încearcă să scape.

Boeing și SpaceX au primit miliarde de dolari de la agenția spațială pentru a dezvolta noi vehicule și să asigure transportul unui total de 48 de astronauți până în 2024.

SpaceX a realizat deja o misiune de test pe capsula Crew Dragon, cu un manechin, pe Marte.

Compania spațială californiană conduce acum teste suplimentare la parașutele capsulei.

Potrivit administratorului NASA Jim Bridenstine, cel puțin unul dintre cele două vehicule va fi omologat să asigure un prim transport la începutul lui 2020, care ar fi prima oară din 2011 când astronauții vor fi trimiși în spațiu din Statele Unite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro