Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Tribunalul Bucuresti a decis ca Hidroelectrica sa intre in insolventa. EuroInsol / Remus Borza – administratorul judiciar

HotNews.ro

Tribunalul Bucuresti a judecat miercuri pe fond cererea de intrare in insolventa a gigantului energetic Hidroelectrica. Sentinta a ramas in pronuntare, dar avocatii unora dintre companiile care au de incasat bani de la Hidroelectrica au cerut recuzarea judecatorului din cauza ca acesta a respins toate cererile de interventie. Unii au solicitat respingerea cererii de intrare in insolventa, insa judecatorul nu le-a acceptat. Potrivit unor surse apropiate dosarului, pierderile Hidroelectrica au fost de peste 121 milioane de lei in 2011, compania datorand imense sume de bani (numai Fondului Proprietatea are de achitat peste 44 mil. lei, MECMA- 206 mil. lei, Apelor Romane circa 160 mil de lei s.a.) iar cheltuielile cu dobanzile bancare depasesc 156 mil de lei.

UPDATE 15.36: Tribunalul Bucuresti a admis cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica, anuntat administratorul judiciar numit de Tribunal, Remus Borza. „Este o sentinta executorie care va fi pusa in aplicare imediat”. Remus Borza este partenerul coordonator al firmei EuroInsol, care are in portofoliu insolventa Plafar, Asmita Garden, Romexpo, UCM Resita.

Reorganizarea „inseamna nu neaparat un paleativ, nu neaparat un panaceu, inseamna o solutie cat se poare de corecta care are in vedere eficientizarea indicatorilor macrofinanciari, macrocontabili”, a adaugat Remus Borza.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/b75b3b55a1233978aa83f8ed5e7d5c19/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Intrebat cine se poate incrie la masa credala, administratorul judiciar a declarat: „toti creditorii care figureaza cu creante scadente la momentul deschiderii procedurii, cu atat mai mult furnizorii. Sunt datorii catre furnizori de vreo 200 de milioane de lei, sunt datorii fata de actionari si vorbim de Ministerul Economiei si Fondul Proprietateam iarasi de vreo 260 de milioane, sunt datorii catre banci, in total este o datorie de un miliard de euro la o cifra de afaceri de 714 milioane de euro si un profit de 0,2%.”

Pentru consumator, insolventa „nu inseamna absolut nimic, este o stare de normalitate si trebuie privita de catre toata lumea cu mai multa maturitate cu mai mult discernamant. Trebuie vazute si beneficiile starii de insolventa”, a precizat Remus Borza.

„Exista texte de lege care nu permit transformarea unei proceduri necontencioase intr-una contencioase la cererea voluntara de intrare in insolventa. Prin urmare toate cererile de opozitie se vor discuta in conditiile legii iar cererile de interventie se resping ca inadmisibila”, a declarat judecatorul de sedinta.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/939fa8b5551c457f052eeea8bb497bd4/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Moody`s Investors Service a revizuit in scadere, cu patru trepte, de la Ba1 la B2, ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica si le-a plasat sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei din Romania de a-si solicita insolventa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara dat publicitatii miercuri. In traducere, asta inseamna finantare in conditii mai dure pentru Hidroelectrica, intr-o perioada in care nevoia de lichiditati a companiei este vitala.

Potrivit Agerpres, ratingul corporatist (CFR) si ratingul PDR -probability of default (probabilitate de intrare in incapacitate de plata) au fost retrogradate de la Ba1 la B2.

„Retrogradarea cu patru trepte a ratingurilor Hidroelectrica, de la Ba1 la B2, vine ca urmare a recentei decizii a companiei de a-si solicita insolventa, ceea ce indica cresterea semnificativa a riscului intrarii in incapacitate de plata si incorporeaza imposibilitatea de a anticipa viitoarele evolutii in urma procedurilor de insolventa”, a explicat analistul Richard Miratsky, care este si vicepresedinte al Moody`s.

De asemenea „Retrogradarea reflecta faptul ca agentia si-a revizuit in scadere estimarile privind sprijinul extraordinar pentru Hidroelectrica din partea guvernului roman, reflectand inactivitatea si lipsa transparentei privind recentele evolutii la companie”, a adaugat Richard Miratsky.

Conducerea Hidroelectrica a solicitat intrarea in insolventa, o miscare surprinzatoare atit pentru piata de energie, cit si pentru partenerii externi ai Romaniai. Compania a explicat intr-un comunicat publicat luni seara, motivele care au determinat-o sa solicite intrarea in insolventa. Printre acestea figureaza seceta prelungita, care a generat reducerea cifrei de afaceri a companiei cu 105 in 2011, pierderi din diferente de curs valutar si deprecierea leului, dar si reducerea fluxurilor de numerar cu 27% in acest an.

Compania sustine ca cererea de intrare „in procedura generala a insolventei” are drept scop reorganizarea „activitatii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat in conditiile Legii 85/2006, la finalizarea caruia societatea sa iasa din procedura insolventei si sa isi continue activitatea comerciala fara supravegherea autoritatii judecatoresti”.

Vom reveni cu amanunte

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro