Sari direct la conținut

VIDEO Victor Ponta: Termenul 2015 e posibil, dar nu e probabil pentru aderarea Romaniei la zona euro / Sigur ca am discutat cu presedintele UDMR, am stat unul langa altul in avion / Domnul Antonescu nu a spus ca se opune unei coabitari cu UDMR / CCR nu ne-a lasat sa micsoram numarul de parlamentari

HotNews.ro

Termenul 2015 este „posibil, dar nu e probabil” pentru aderarea Romaniei la zona euro, a declarat, joi, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, care participa la reuniunea sefilor de stat si premierilor membri ai Partidului Socialistilor Europeni, ce precede lucrarile Consiliului European. Primul ministru nu participa insa la lucrarile Consiliului European de iarna, unde Romania este reprezentata de Traian Basescu. „Eu consider ca Romania trebuie sa faca eforturi sa intre in zona euro. Acest lucru se va intampla cand suntem pregatiti, nu inainte de a fi pregatiti”, a adaugat primul ministru. Ponta a vorbit si despre varianta intrarii UDMR la guvernare, afirmand ca a discutat cu presedintele UDMR, aflat si el la Bruxelles – „am stat unul langa altul in avion” si a acuzat CCR ca „nu ne-a lasat sa micsoram numarul de parlamentari”.

Declaratiile lui Victor Ponta:

Sunt foarte recunoscutator pentru sprijinul lui Stanisev, al PES-ului si al liberalilor europeni in perioada de campanie.

Azi e un nou premier si in Lituania, numarul nostru creste si sper ca va continua saz creasca anul viitor in Italia, Bulgaria, Malta.

Sper sa fiu capabil sa raspund asteptarilor poporului roman care a votat pentru noi.

As vrea sa spun ca am participat la intalnirea sefilor de Guverne social-democrati si socialisti, obisnuita inaintea Consiliului european, chiar daca eu nu particip pentru moment sau pana voi avea un mandat din partea presedintelui.

E o ocazie extrem de importanta pentru a afla care sunt ultimele dezvoltari pe agenda europeana, de a exprima punctul de vedere al guvernului Romaniei si al PSD.

Consider aceste intalniri o ucenicie foarte buna pentru mine si nu e vorba doar de un interes al familiei politice, ci si de exprimarea pozitiei Guvernului Romaniei.

Referitor la tema principala pe agenda CE, foaia de parcurs pentru definitivarea Uniunii economice si monetare. Guvernul a adoptat o pozitie, discutata si coordonata si cu consilierii presedintelui. Romania, in persoana presedintelui, exprima un punct de vedere comun, pentru Romania este important sa pastram implicarea noastra, desi ca tara nemembra a zonei euro, in toate procesele care au loc pe plan european, este extrem de important sa clarificam modalitatile de asociere a statelor non-euro la aceste mecanisme si sa pregatim momentul in care Romania va indeplini toate criteriile pentru intrarea in euro.

Mai este un subiect, si aici pozitia guvernului e similara cu cea a presedintelui – spatiul Schengen.

Discutiile s-au amanat pana la raportul MCV, care va fi prezentat de Comisie, motiv pentru care am solicitat in cadrul CAG ca actualul Consiliu sa ia act de deplina capacitate tehnica a Romaniei si de indeplinirea tuturor standardelor pentru a intra in Schengen, urmand ca la urmatorul JAI sa fie discutat si decis un calendar clar de aderare a Romaniei.

Am discutat cu colegii mei de familie politica despre rezultatul alegerilor de duminica, am primit destule felicitari pe care le voi transmite colegilor mei de acasa.

I-am asigurat pe presedintele PE, ceilalti prim ministri, ca Romania va merge pe o cale constitutionala, o cale de normalitate, stabilitate si predictibilitate, ca procerdurile constitutionale vor fi indeplinite in acest an si nu va exista niciun fel de nou conflict de natura constitutionala in perioada urmatoare.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/a909568b1ad87071ba69107bb1ce2f5a/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Intrebari:

V-ati consultat cu privire la pozitia Romaniei cu presedintele?

Da, nu eu personal, ci ministrii si personalul de specialitate au elaborat impreuna punctul de vedere si pozitia Romaniei. Nu exista niciun fel de precedent in acest sens. Nu a fost necesara o discutie telefonica, pe tema uniunii economice si monetare guvernul si consilierii presedintelui au elaborat o pozitie comuna.

Ati discutat despre Ecofin?

A participa domnul secretar de stat Claudiu Doltu, am fost informat asupra evolutiilor, importanta pentru Romania era implicarea si a statelor care nu fac parte din euro in procesul de decizie si acesta va fi pe agenda Consiliului . Schengen va fi pe agenda consiliului JAI din martie, important pentru noi e sa se constate inca o data ca Romania a indeplinit toate conditiile tehnice.

Aveti informatii ca va aparea un paragraf cu Schengen?

Nu.

Pe memorandumul aprobat in guvern se afla si problema Schengen?

Nu pot sa va spun ca e un mandat expres, discutiile despre Schengen au fost incluse in concluziile JAI din martie. Nu i-am cerut nimic presedintelui in mod special, ne dorim ca aceasta problema sa fie inclusa. Am discutat cu premierul Belgiei si Danemarciei, nu sunt adevarate zvonurile ca se opun aderarii Romaniei la Schengen. Sunt doua tari care au spus ca asteapta raportul pe MCV.

Aveti un termen stabilit pentru aderarea la euro?

E o strategie de convergenta stabilita de Finante cu BNR, incercam sa respecta toate criteriile de convergenta.

Mai e valabil termenul 2015?

Este posibil dar nu e probabil.

Ati discutat cu presedintele UDMR?

Sigur ca am discutat, am stat unul langa altul in avion. Nu putem decide noi doi, o sa avem o intalnire dupa consultari si dupa ce presedintel nominalizeaza candidatul la functia de premier.

Ati discutat ce formula de colaborare va fi?

Am discutat azi in avion prieteneste toate formulele posibile, discutia nu poate avea loc decat dupa consultarile cu presedintele si candidatul pentru functia de premier. In mod sigur nu vo sustine o asemena pretentie, e un lucru evident si nengociabil. Vom discuta inclusiv despre revizuirea Constituiei, nu se modifica articolul 1.

Domnul Antonescu nu a spus ca se opune unei coabitari cu UDMR.

Constantin Nita a spus ca Finantele trebuie sa revina PSD.

L-am certat, nu in sensul ca nu as fi de acord, ci niciun reprezentant din conduecerea PSD nu trebuie sa discute de ministere pana nu avem decretul. Opinii de acest gen nu au absolut niciun rost. A raspuns la o intrebare, ghiciti de unde, cred ca de la B1.

Va doriti sa aveni un ministru UDMR personal?

Personal cred ca trebuie dat un mmesaj foarte clar al majoritatii ca nu e o majoritate care asupreste nici minoritate politica, nici minoritati naitonal,e ci e o majoritate pe care o folosim ca o sansa istorica de a face reforme reale, si prima ar fi reunificarea simbolica a tarii si a poporului. Aici ii includ si pe cetatenii maghiari. Asta cred eu si asta a fost motivul pentru care am sustinut ca trebuie sa discuta cu UDMR asa cum vom discuta si cu PPD si cu PDL. Noi avem nevoie de jumatate plus unu din voturi pentru investirea Guvernului, e clar, cu atat mai mult cu cat avem si acordul cu minoritatile. Nu-mi doresc mai multe voturi, imi doresc un mesaj de deschidere si de dorinta de colaborare, mai ales catre minoritatea maghiara, care are un singur reprezentant legitim, UDMR. Eu cred ca indiferent de ce ne-am reprosat, am obligatia sa-i respect pe cei ce reprezinta comunitatea maghiara. Domnul Antonescu nu se opune ideii de cooperare, variantele le vom pune pe masa dupa desemnarea premierului, inainte e prematur.

Exista reticente in BP?

Sunt opinii in toate partidele, nu toata lumea de la PSD e in favoare, e normal, singurul lucru adevarat e ca nu putem discuta cu UDMR decat dupa ce va exista o nominalizare pentru functia de premier.

Va mentineti pozitia de a merge impreuna, ca USL?

Asa am mers si pana acum.

Articiolul unu nu se negociaza. CCR, la o luna dupa ce am avut majoritate, am adoptat o lege care reducea numarul de parlamentari, si Curtea a declarat-o neconstitutionala pentru ca nu a fost aprobata cu un an inainte. Daca acum CCR adauga ca nu va permite niciun fel de lege electorala decat cea cu 300 de parlamentari si unicameral e o problema si mai mare. E foarte ciudat comunicatul Curtii, nu au stiut atunci cand au respins legea ca o sa se inmulteasca atat de tare Parlamentul, s-au gandit sa nu castigam noi atat de mult. Curtea nu ne lasa nici sa reducem numarul de parlamentari? Daca dorim asta pentru 2016? Sper ca nu e cazul, ar fi groaznic sa nu ma lase sa reduc la 200 de parlamentari.

Sunteti multumit cum arata Parlamentul?

Evident ca nu, am votat o lege care trimitea in Parlament doar pe cei care au castigat colegiile. CCR nu ne-a lasat. Este obligatoriu sa reducem numarul de parlamentari, de asta m-a speriat comunicatul CCR, daca nu sunt fix 300 nu ne lasa? In sesiunea februarie – iunie trebuie facut un forum parlamentar, cu specialisti, care sa vina cu o propunere, iar in cazul legii electorale, e clar ca trebuie sa renuntam la legea actuala, si sper sa ne lase CCR, si atunci trebuie sa renuntam de acum si sa adoptam unul dintre cele trei sisteme: lista, foarte hulita, ori facem uninominal pur, majoritar, dar acolo PDL nu va accepta, pri facem sistemul mixt cu jumatate colegii, jumatate pe lista. Si in sistemul mixt german se dubleaza colegii, cu opt, ultima data, daca nu ma insel. E clar ca in primavara trebuie sa decidem care e sistemul, cel actual s-a dovedit un esec, nimeni nu s-a asteptat sa ajungem la situatia din 2012, cand ne-am dat seama ce se intampla nu ne-a lasat CCR. Nu pretind ca au stiut ce o sa se intample, dar ei nu ne-au lasat sa micsoram numarul de parlamentari.

Se vor regasi oameni cu probleme in justitie in viitorul Guvern?

Nu vorbesc de echipa, de portofolii, decat atunci cand voi avea portofoliul de premier nominalizat.

Intentionati sa schimbati hotarea Guvernului Boc pentru intrarea in 2015 in zona euro?

O sa facem o analiza cu BNR si o sa vedem daca acesta e un termen realist. Eu consider ca Romania trebuie sa faca eforturi sa intre in zona euro. Acest lucru se va intampla cand suntem pregatiti, nu inainte de a fi pregatiti. Si Polonia are aceeasi optiune.

Se vor regasi oameni cu probleme in justitie in viitorul Guvern?

Nu vorbesc de echipa, de portofolii, decat atunci cand voi avea portofoliul de premier nominalizat.

Intentionati sa schimbati hotarea Guvernului Boc pentru intrarea in 2015 in zona euro?

O sa facem o analiza cu BNR si o sa vedem daca acesta e un termen realist. Eu consider ca Romania trebuie sa faca eforturi sa intre in zona euro. Acest lucru se va intampla cand suntem pregatiti, nu inainte de a fi pregatiti. Si Polonia are aceeasi optiune.

Cand se reiau platile pe POSDRU?

Si asta a fost unul dintre motivele pentru care m-am bucurat sa vin la PES, am discutat cu comisarul Andor , suntem preagatiti cu toate documentele. Maine pleaca seria de cereri de decontare, luni mai sunt pregatite documente pentru inca 130 milioane euro. Domnul Svoboda mi-a dat vestea ca intre Parlament si Comisie s-a gasit o solutie de rectificare a fondului social european, era un gap de 10 miliarde. Nu putea sa-mi spuna cand va dau banii, in functie de analiza cererii noastre si de alimentarea fondului social.

Declaratiile lui Serghei Stanisev – fost premier al Bulgariei si presedintele Partidului Socialistilor Europeni:

L-am felicitat pe Victor Ponta pentru victoria istorica a social-democratiei in Romania si i-am urat succes in implementarea programului USL.

Exista multe provocari si prioritatile sale vor fi dezvoltarea economica, problemele sociale.

La acest Consiliu se va discuta arhitectura uniunii ommetare si vor fi consecinte pentru tarile din UE in anii care vin.

Vestea este una pozitiva, dar sunt multe intrebari care trebuiesc clarificate.

Pentru mine, o ingrijorare foarte serioasa este lipsa dimensiunii sociale in concluziile Consiliului.

Responsabilitatea sociala si controlul sunt importante, dar UE s-a construit pe principul solidaritatii, nu pe cel al divide si stapeneste.

Intelegerile bilaterale intre UE si statele europene se pot transforma in noi troici.

Este o stire foarte importanta – garantia pentru tineri.

PES prpmoveaza aceasta campanie din aprilie, a fost aprobata de CE, la propunerea unui comisar socialist.

I-am cerut premierului sa sprijine garantia pentru tineri si sa ofere mijloacele financiare necesare pentru a o implementa.

Avem aproape 6 milioane de tineri fara loc de munca si e o rusine.

Garantia pentru tineri va oferi o sansa tinerilor sa aiba o sansa in viata, sa primeasca un loc de munca, o sansa la educatie.

Vrem o garantie europeana pentru tineri in valoare de 10 miliarde de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro