Sari direct la conținut

Vosganian si Atanasiu se contrazic pe administrarea complexelor energetice

HotNews.ro

Documente:
Observatii ministerul Justitiei
(15.12.2006) DOC

Epopeea transferului Oficiului pentru Privatizari de la Ministerul Economiei la AVAS continua. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian solicita AVAS-ului sa-i cedeze administrarea a zece societati. De altfel, Vosganian intentioneaza sa negocieze ca AVAS sa se ocupe in continuare de privatizarea acestora.

In schimb, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu il contrazice pe ministrul de resort si spune ca societatile nu pot fi impartite intre cele doua institutii. HotNews.ro a cerut punctul de vedere al partilor implicate.

Informatia pe scurt

  • Ministerul Economiei se razgandeste si vrea sa pastreze zece societati cu profil energetic
  • Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu il contrazice pe Vosganian si spune ca este competenta Guvernului in acest sens.
  • Ministerul Justitiei si PD contesta transferul Oficiului pentru privatizari de la Ministerul Economiei la AVAS
  • PD a renuntat la MEC dupa ce Guvernul a emis ordonanta prin care OPSPI intra in subordinea AVAS

    Ministrul Varujan Vosganian a declarat, vineri, pentru HotNews.ro ca va propune modificarea ordonantei data de Guvern, solicitand AVAS-ului sa cedeze administrarea catre MEC a circa zece societati. Printre societatile pe care MEC le doreste in subordinea sa, se numara Complexele Rovinari, Turceni si Craiova.

    „Doresc sa propun conducerii AVAS ca aceste societati sa fie administrate de MEC, care isi face politica energetica, iar componenta de privatizare sa fie facuta de catre AVAS. Lucrul acesta se poate rezolva printr-o intelegere in plan juridic intre Ministerul Economiei si Comertului si AVAS”.

    Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu a declarat pentru Hotnews.ro ca societatile nu pot fi negociate intre AVAS si MEC si asta pentru ca „nu exista niciunde in lege ca cele doua institutii sunt abilitate sa ia decizii in acest sens”. Mai mult Atansiu sustine ca administrarea societatilor nu poate sa fie facuta de MEC decat printr-o hotarare de Guvern.

    „AVAS si MEC nu pot negocia situatia anumitor societati energetice, cel mult pot sa colaboreze dupa ce Guvernul va lua o decizie in acest sens. Va pot spune ca nu este posibil ca administrare unor societati sa ramana in portofoliul MEC si in acelasi timp AVAS sa se ocupe de procesul de privatizare”, a explicat presedintele AVAS.

    Guvernul poate clarifica problema

    Ministrul delegat pentru Secretariatul General al Guvernului, Radu Stroe a declarat ca modificarile dorite de ministrul economiei nu sunt de competenta lui dar, acest lucru se poate discuta in sedinta de guvern in prezenta conducerii AVAS.

    De asemenea, purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei, Marilena Constantinescu a declarat pentru HotNews.ro ca modificarile pe care intentioneaza sa le propuna ministrul Economiei, Varujan Vosganian trebuie formultate intr-un proiect si dezbatute in sedinta de Guvern.

    Ministerul Justitiei si PD contesta ordonanta

    Dupa ultimele interventii ale ministrului de resort si ale presedintelui AVAS soarta ordonantei OPSPI devine incerta. Mai mult, nu mai devreme de joi, Ministerul Justitiei a restituit catre AVAS proiectul de OUG neavizat, impreuna cu observatiile pentru care nu a fost dat aviz favorabil.

    Conform unui comunicat de presa MJ sustine „nu poate fi vorba de aviz tacit, deoarece si-a exprimat un punct de vedere cu argumente de neconstitutionalitate si de nelegalitate inainte de expirarea termenului stabilit prin Regulament.”

    Totodata MJ avertizeaza ca adoptarea proiectului de OUG cu incalcarea procedurii de avizare si cu ignorarea obiectiilor este ilegala si constituie un precedent periculos.

    Pe de alta parte, Partidul Democrat a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala ordonanta, daca aceasta va fi publicata in Monitorul Oficial prin aprobare tacita.

    Guvernul este in stand-by

    In replica, ministrul delegat pentru Secretariatul General al Guvernului, Radu Stroe a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta ordonanta poate fi publicata tacit si fara acordul ministerului Justitiei.

    „Astept ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa revina in tara pentru a-i inainta spre semnare Ordonanta de Urgenta, apoi urmeaza ca actul normativ sa fie trimis la Monitorul Oficial. In ceea ce priveste protestul democratilor, este dreptul lor sa conteste unde vor decizia Guvernului”, a explicat Stroe.

    Potrivit ultimei forme a ordonantei OSPI, comunicata saptamana trecuta de Guvern, „AVAS preia si exercita toate drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar al statului privind administrarea, restructurarea, privatizarea si, dupa caz, lichidarea” celor 41 de societati tranferate de la MEC.

    Varianta initiala a Ordonantei continea o lista de 60 de companii care ar fi trebuit sa intre sub tutela AVAS. In proiectul de ordonanta aprobat joi, grupul de companii „energetice” va ramane in subordinea Ministerului Economiei si Comertului

  • Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
    Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro