Warcraft – Oameni, orci si vrajeala
La un moment dat, orcul Durotan vorbeste despre speranta pierduta. Dupa un sfert de ora de “Warcraft” – filmul – mi-am pierdut si eu speranta ca voi pricepe ceva din stradaniile regizorului Duncan Jones. Jocul – banuiesc – este mult mai antrenant decat acest prequel mesterit pentru a genera o noua franciza si un nou izvor de venituri pentru producatori.
Our hope is destroyed; there is nothing to go back to. Is war the only answer? (Durotan)
Povestea acestui film este simpla si pentru muritorii de rand – aia de n-avem tangenta cu jocul dar ne duce capul sa urmarim cursul evenimentelor – taramul Azeroth este invadat de o armata de orci, aterizati pe meleagurile pasnice ale oamenilor, gnomilor si elfilor printr-un portal, la mijloc aflandu-se magia Fell.
Nimic complicat dar nici ceva care sa rupa gura targului dar la “Warcraft” n-o sa te duci daca esti in cautare de intelesuri profunde despre viata, destin si mersul universului. La “Warcraft” te vei duce pentru CGI, cafteala editata cat de cat OK si pentru experienta 3D si IMAX. Asa se va naste conflictul dintre fanii jocului – cei care in sala de cinema recunosc imediat personajele si pricep mai bine intriga si mersul lucrurilor – si restul spectatorilor care au venit sa vada cum se bat orcii cu oamenii, la mijloc fiind multa vrajeala. Vrajeala verde, vrajeala albastra, demoni, corcituri si alte elemente specifice genului fantasy.
Va mai amintiti de filmul “Dungeons & Dragons”? Sa zicem ca “Warcraft” e putin mai bun. Si la efectele speciale, si la montaj si pe alocuri la talentul actorilor. Travis Fimmel cunoscut fanilor din serialul “Vikings” unde joaca rolul lui Ragnar Lothbrok este Anduin Lothar, comandantul armatei din Azeroth, un personaj construit dupa principiul “sexy si cu replici acide”, un soi de inger de cartier cu o serie de probleme sufletesti – ca sa nu zica poporul ca se indeletniceste doar cu matrasitul si strategia – aruncat in mijlocul conflictului.
Dominic Cooper isi continua sirul de roluri fara sare si piper din ultimii ani (vezi “Dracula Untold” si “Need For Speed”), de aceasta data secondat de partenera de viata, Ruth Negga, la fel de apatica asemeni consortului. Daca va era dor sa vedeti ce mai face Clancy Brown, il veti recunoaste – mai greu – in rolul orcului Blackhand. Actorul e talentul dar scenariul nu-i ofera foarte multe de facut. De unde in toata povestea asta, orcii sunt mult mai caristmatici decat oameni – Anna Galvin in rolul Drakai, Toby Kebbell aka Durotan – iar mare intriga, surpriza surprizelor este evidenta din prima jumatate ora cu tot cu intorsaturile de situatie puse la cale de scenaristi.
Am dorit sa vad si eu cine e Garona, personaj de seama in universul “Warcraft” dar Paula Patton a jucat cu atata daruire si talent incat ma intreb: dintre toate actritele care s-au prezentat la auditii, cu ce Doamne iarta-ma a iesit duduia asta in evidenta? Talent n-are. Carisma? Zero. Da. Cum sa nu. Asta e prequel. O sa se dezvolte personajul mai tarziu? Pe bune? Lui Mark Ruffalo i-au trebuit doua minute in “Avengers” sa convinga. Dar Ruffalo este actor, iar Paula Patton este in cautarea talentului. Sper sa-l gaseasca. Duncan Jones – fiul regretatului David Bowie – s-a gandit ca la public mergi la sigur cu vrajeala. Vrajeala multa, personaje fantastice si un scenariu amenic.
Daca sperantele celor de la Blizzard Entertainement au stat in reusita acestui film, deschizator de o noua franciza, toti cei implicati in acest proiect vor avea o surpriza nu tocmai placuta. Totul se joaca pe cartea incasarilor. In China cica au avut noroc. Dar cati bani pot aduna in China? Sa fim optimisti. Daca “Teenage Mutant Ninja Turtles” a avut parte de un sequel, poate vedem si noi ce se va alege de Garona, ala micu’ al lui Durotan si Draka si de toata gasca din Azeroth. Testoasele au fost norocoase. Poate vrajeala o sa functioneze si pentru orci.
Ioana, cand ia o pauza si nu mai e workaholica, se uita la filme si seriale cat e ziua de lunga si scrie despre ele pe www.edgeandback.ro.