Sari direct la conținut

WP: Cine va fi următorul Duce de Edinburgh?

HotNews.ro
Printul Edward si sotia sa printesa Sophie, cu presedintele Cehiei (martie 2013), Foto: Agerpres/AP
Printul Edward si sotia sa printesa Sophie, cu presedintele Cehiei (martie 2013), Foto: Agerpres/AP

Cine va fi următorul Duce de Edinburgh? Este o întrebare care a revenit în atenție după decesul Prințului Philip al Marii Britanii, care a murit pe 9 aprilie, cu doar două luni înainte de a împlini 100 de ani. Ca tot ce ține de regalitate, problema e complicată.

În cele din urmă, titlul ar urma să revină Prințului Edward, mezinul Prințului Philip și al Reginei Elisabeta II, dar drumul până acolo este oarecum complicat, scrie Washington Post, citat de Rador.

Rangul de duce este titlul cel mai înalt din ierarhia britanică și unul pe care Philip l-a deținut timp de peste șapte decenii. Titlul de Duce de Edinburgh a fost instituit în anul 1726 de Regele George I, fiindu-i atribuit Prințului Frederick.

Regele George VI, tatăl Elisabetei, a transmis acest titlu ginerelui său, Philip, înaintea nunții acestuia cu, pe atunci, Prințesa Elisabeta, în 1947. În momentul când Elisabeta a devenit regină, în 1953, Philip nu a devenit rege la rândul său, acest titlu neputând reveni decât bărbaților moștenitori la tron. Când titlul de Duce de Edinburgh i-a fost acordat lui Philip, regele a emis un decret, în care se arată că titlul va reveni ulterior fiului cel mare al ducelui, Prințul Charles, următorul moștenitor al tronului britanic.

În 1957, Philip a fost făcut prinț de regină, ea declarând că ulterior el va fi cunoscut cu titlul de „Înălțimea Sa Regală Prințul Philip, Duce de Edinburgh”.

„Titlurile sunt ereditare și, dat fiind decesul Înălțimii Sale, acesta va reveni fiului cel mare, Înălțimea Sa Regală Prințul de Wales”, se arată într-un text omagial apărut pe pagina web a Colegiului de Heraldică. În consecință, acesta este motivul pentru care Charles a moștenit titlul în ziua când a murit tatăl său.

În pofida acestor reguli de ordin ereditar, Prințului Edward i s-a promis titlul în ziua nunții sale, din 1999, când Palatul Buckingham a anunțat că el va fi cel care moșteni titlul într-o zi, deși este mezinul lui Philip și al Elisabetei. Până în prezent, Edward este singurul copil al monarhului care deține titlul de duce. Titlul său este acela de Cavaler de Wessex – un titlul despre care se spune că el singur și l-a ales atunci când s-a căsătorit cu Sophie Rhys-Jones, care a devenit astfel Contesă de Wessex.

Ani în șir, Edward a colaborat cu tatăl său la programul legat de Premiul Ducelui de Edinburgh, care a fost înființat în 1956, fiind destinat ajutorării tinerilor între 14 și 25 de ani prin atragerea lor în activități sportive și de voluntariat indiferent de mediul din care provin sau de pregătirea lor. Potrivit familiei regale, inițiativa funcționează acum în peste 140 de țări și „a schimbat viața a milioane de oameni”, viitoarelor generații oferindu-li-se astfel șansa de a avea ca adulți o viață fericită, sănătoasă și de succes.

Deși părinții i-au promis acest titlu și în pofida sprijinului pe care el l-a acordat organizației umanitare a Ducelui de Edinburgh, este puțin probabil ca titlul să-i revină oficial după decesul reginei, atunci când, Charles, fratele său mai mare devine rege. Atunci când un membru al familiei regale devine monarh, celelalte titluri deținute de el revin Coroanei, astfel încât acestea să fie reatribuite.

Așadar, până acum, titlul îi revine lui Charles, până în momentul când el i-l va ceda fratelui său cel mai mic.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro