Sari direct la conținut

ZF: Reacţie extrem de dură a celei mai mari bănci româneşti, Banca Transilvania, faţă de taxa bancară: „Este o naţionalizare a profiturilor. Va crea dezechilibre imediate şi grave în sectorul bancar şi în toată economia, cu efecte directe asupra populaţiei şi antreprenorilor locali”

HotNews.ro
Banca Transilvania, Foto: Banca Transilvania
Banca Transilvania, Foto: Banca Transilvania

Bursa de Valori București a încheiat luni o nouă zi pe roșu, indicele Bet pierzând -4.23% pentru a închide la 6,934.35 puncte. Cele mai afectate au fost două bănci listate pe BVB, Banca Transilvania și BRD, motivul fiind probabil declarațiile lui Darius Vâlcov, care a spus că așa-numita taxă pe lăcomie se va calcula și plăti trimestrial de instituțiile financiare.

„Vedem că suntem penalizaţi suplimentar cu o taxă pe active, care, în opinia noastră, înseamnă naţionalizarea profiturilor, chiar dacă Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marjă redusă, impusă de Stat. Aceasta, după ce am investit aproape 2 miliarde lei în discounturi la credite în programele de conversie din franci elveţieni destinate clienţilor Volksbank România şi Bancpost şi după ce am susţinut programele Statului Român – Prima Casă, Start-Up Nation şi cele ale FNGCIMM. Contrar opiniilor recente privind reticenţa băncilor în creditarea businessurilor româneşti, ele au continuat să susţină antreprenorii. De exemplu, în ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri si microînterprinderi locale. Acum, noi, împreună cu aceste IMM-uri şi alături de populaţie, vom suporta costurile taxei.

În acest context, având în vedere incertitudinea generată de discuţiile legate de această taxă, precum şi turbulenţele econonomice pe care taxarea suplimentară le va aduce, nu avem intenţia să continuăm planul de achiziţii în România, aşa cum ne propusesem. Consolidarea sistemului bancar din ţara noastră – la care Banca Transilvania a contribuit prin achiziţia Volksbank România şi Bancpost – este în beneficiul direct al clienţilor, conducând la reduceri de costuri, dar este improbabil ca acest lucru să continue în lumina atitudinii actuale faţă de bănci.

În continuare, sunt puţine informaţii în legatură cu taxa pe active, atât referitor la baza impozabilă, cât şi legat de modalitatea de aplicare, iar Banca Transilvania, cel mai mare susţinător al economiei româneşti, nu a fost implicată ca partener în discuţiile de până acum. Cele mai recente informaţii avansate de media despre nivelul taxei nu sunt realiste şi ar duce la dezechilibre imediate şi grave atât în sectorul bancar, cât şi la nivelul întregii economii, cu efecte directe asupra populaţiei şi antreprenorilor locali”, declară reprezentanții Băncii Transilvania pentru Ziarul Financiar.

Impactul asupra creditării: Băncile vor fi nevoite să reducă costurile, să îşi reajusteze preţurile şi să limiteze investiţiile

„Dobânzile din piaţa bancară sunt rezultatul costurilor băncilor şi a concurenţei pentru clienţi. Taxarea suplimentară (mai ales la un nivel agresiv) va creşte costurile băncilor. Este destul de probabil că băncile vor fi nevoite să reducă costurile, să îşi reajusteze preţurile şi să limiteze investiţiile. Banca Transilvania a ajuns aici în 25 de ani de dezvoltare continuă şi responsabilă, în care a capitalizat profitul şi a majorat capitalul cu bani de la acţionari – acest lucru ne permite acum să credităm toate tipurile de clienţi – atât IMM-uri, cât şi populaţie. Lipsa profitului va limita capacitatea noastră de dezvoltare şi acest lucru însemnă că tot mai puţine categorii de clienţi vor avea acces la finanţare, lucru care se va vedea tocmai în limitarea creditării companiilor mici şi a populaţiei.

O economie puternică are nevoie de bănci puternice, iar măsurile despre care discutăm nu sunt deloc în direcţia bună – România este o ţară în dezvoltare şi trebuie să continue creşterea pentru a recupera decalajele faţă de ţările vestice”, au mai subliniat reprezentanții BT pentru ZF.

Luni, la închiderea Bursei, acțiunile Băncii Transilvania pierdeau -9,58% iar cele ale BRD -6%. Patria Bak a pierdut 6,93%, iar Erste Group Bank, care deține BCR -1,93%.

Cum au închis principalii indici luni:

  • BET 6,934.35 -4.23%
  • BET-TR 10,222.18 -4.23%
  • BET-FI 33,767.62 -2.69%
  • BETPlus 1,041.16 -4.24%
  • BET-NG 579.37 -2.99%
  • BET-XT 642.17 -4.03%

Taxa pe activele bancare, așa-zisa „taxă pe lăcomie”, se calculează şi se plăteşte trimestrial, ceea ce înseamnă ca la cotaţia ROBOR din T4 2018 taxa este de 1,2%, a declarat pentru ZF Darius Vâlcov.

Banca Transilvania a venit cu un raport pe bursa în care spune că nu este în măsură să emită un raport concludent fără a vedea normele metodologice.

„Banca Transilvania urmareste cu atenție știrile și declarațiile din presa națională referitoare la taxa asupra activelor instituțiilor de credit, analizând situația de la primul anunț din presă realizat in 18 Decembrie 2018. Dezbaterea referitoare la nivelul și metoda de calcul a taxei este în desfășurare și în afara sistemului bancar, fără implicarea reprezentanților pieței bancare. Din moment ce normele metodologice de aplicare a normei legale nu au fost încă publicate, Banca Transilvania nu este în masura să emită o analiză de impact concludentă. Emitentul va informa cu promptitudine acționarii și investitorii imediat ce va obține informații concludente referitoare la cele indicate mai sus”, se arată în document.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro