Sari direct la conținut

Ziua de 9 mai, celebrată separat la Chișinău. Pro-rușii sărbătoresc Ziua Victoriei, pro-europenii Ziua Europei

HotNews.ro
Maia Sandu, Foto: Olivier Douliery / AP / Profimedia
Maia Sandu, Foto: Olivier Douliery / AP / Profimedia

Blocul politic „Victorie”, creat la Moscova în luna aprilie şi format de partidele apropiate oligarhului fugar Ilan Şor, a anunţat că se va alătura pe 9 Mai „mitingului şi marşului de la Chişinău în cinstea Zilei Victoriei”, o sărbătoare de sorginte sovietică la care şi Partidul Socialiştilor al fostului preşedinte Igor Dodon a spus că va participa. În aceeaşi zi, proeuropenii, în frunte cu preşedinta Maia Sandu, vor marca la Chişinău Ziua Europei, inclusiv cu un concert la care vor participa câştigătorii Eurovision 2022, Kalush Orchestra din Ucraina, transmite News.ro.

Blocul politic „Victorie” a declarat vineri că se va alătura „mitingului şi marşului de la Chişinău în cinstea Zilei Victoriei, din 9 Mai” şi a acuzat actuala conducere proeuropeană că încearcă „să fure” poporului această sărbătoare, relatează NewsMaker.

Oamenii lui Șor vor omagia armata sovietică

„Organizatorul manifestaţiilor este Comitetul de coordonare Victorie. Blocul organizează, de asemenea, evenimente de amploare dedicate aniversării a 79 de ani de la Marea Victorie în mai multe oraşe: Orhei, Comrat, Taraclia şi Bălţi. Guvernarea actuală a ţării încearcă să fure această sărbătoare de la popor. Europa se teme să fie recunoscătoare Armatei Sovietice, pentru faptul că astăzi ţările europene sunt libere”, au declarat reprezentanţii blocului Victorie pe reţelele sociale.

Luna trecută, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a declarat, la rândul său, că reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare „Pobeda” (Victorie – n.r.) au invitat cetăţenii să participe la „marşul tradiţional al Victoriei şi marşul Regimentul nemuritor din 9 mai”. PSRM a declarat că „va participa la evenimente”, dar deocamdată nu este clar dacă socialiştii vor participa la acelaşi marş cu reprezentanţii partidelor apropiate lui Ilan Şor.

Tot pe 9 mai, cu prilejul Zilei Europei, la Chişinău va avea loc evenimentul „Oraşul European”, organizat de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.

În acest an, Ziua Europei are genericul „Libertate, Pace, Prosperitate – Europa eşti tu!”. În jurul prânzului, preşedinta Maia Sandu şi comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, vor susţine discursuri, iar seara, de la ora 19:00, va avea loc un concert la care, în prezenţa ambasadorului Uniunii Europene Jānis Mažeiks, vor evolua Cristi Aldea-Teodorovici, Lupii lui Calancea şi Kalush Orchestra din Ucraina, câştigătorii Eurovision Song Contest 2022.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a comentat în această săptămână că „unii politicieni deja au început campania de divizare a societăţii legată de 9 mai”. „Pe 9 mai în Moldova, comemorăm eroii căzuţi în al Doilea Război Mondial şi sărbătorim victoria asupra nazismului şi fascismului, şi pacea care a cuprins Europa după această victorie”, a punctat Daniel Vodă.

La rândul său, preşedinta Maia Sandu a spus că pe 9 mai este sărbătorită pacea. Şefa statului a declarat că „nu are cum această zi să divizeze” societatea. „Dacă sunt câţiva politicieni care încearcă să separe oamenii, asta este problema lor”, a spus Sandu.

Opoziția pro-rusă strânge rândurile

La 21 aprilie, într-un hotel din Moscova unde s-au adunat politicieni proruşi din Moldova, oligarhul fugar Ilan Şor a anunţat crearea blocului politic Victorie. Două zile mai târziu, oamenii legii din Republica Moldova au raportat că 135 de pasageri care se aflau la bordul a două curse sosite în ajun de la Moscova au adus la Chişinău peste 20 de milioane lei moldoveneşti, în diferite valute.

Potrivit autorităţilor, majoritatea pasagerilor „cărăuşi” erau de vârsta a doua, din sudul Moldovei. Banii erau destinaţi finanţării partidelor politice din Moldova, în interesul „grupului criminal organizat Şor”, a anunţat şeful Inspectoratului General al Poliţiei Viorel Cernăuţeanu.

În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Şor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” şi a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Şor a acuzat magistraţii că s-ar fi subordonat ordinelor politice şi a susţinut că decizia Curţii de Apel „îl lasă rece şi că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Ilan Şor se află în lista persoanelor sancţionate de guvernele american şi britanic. La fel, el figurează pe listele de sancţiuni ale Canadei şi UE, din cauza legăturilor cu Kremlinul şi a tentativelor de destabilizare a Moldovei.

  • Ilan Şor vrea federalizarea Republicii Moldova, iar limba țării să fie rusa. „Transnistria va fi de acord, în condițiile în care Rusia va fi mediator”
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro