Ziua internațională a copilului: dată, istorie, obiceiuri în țările lumii
Ziua Internațională a Copilului este celebrată în unele țări la 1 iunie. Originea acestei sărbători datează din 1925 când reprezentanți din diferite țări s-au întâlnit la Geneva, Elveția, la prima „Conferință mondială pentru bunăstarea copiilor”. Nu a fost recomandată o dată specifică, așa că țările au folosit data care era cea mai relevantă pentru cultura lor.
În afara acestei sărbători mai avem și Ziua Mondială a Copilului care este sărbătorită în fiecare an la 20 noiembrie, după ce în 1989 a fost adoptată Convenția cu privire la drepturile copilului.
În Statele Unite, Ziua Copilului este sărbătorită de obicei în a doua duminică a lunii iunie. Tradiția datează din 1856 când reverendul Dr. Charles Leonard a ținut o slujbă specială dedicată copiilor.
Data de 1 iunie este folosită de multe țări ex-sovietice deoarece „Ziua Internațională pentru Protecția Copilului” a fost instituită la 1 iunie 1950, la congresul Federației Internaționale Democratice a Femeilor de la Moscova, care a avut loc în 1949.
În Germania
Ziua Internațională a Copilului de 1 iunie este cunoscută ca „Kindertag” în Germania din anul 1950. În această zi, copiii primesc felicitări și cadouri de la părinți. De asemenea, participă la activități școlare speciale, cum ar fi excursii.
Cu toate acestea, în unele părți ale Germaniei, Ziua Internațională a Copilului e serbată pe 20 septembrie
In China
De asemenea, chinezii sărbătoresc ziua de 1 iunie drept Ziua Internațională a Copilului. Spectacolele dedicate lor au loc în această zi, iar numeroase destinații turistice, restaurante și cinematografe oferă copiilor reduceri sau intrare gratuită. Guvernul acordă o zi liberă părinților din sectorul public, pentru ca aceștia să petreacă mai mult timp cu copiii lor.
In Rusia
În fiecare an, în preajma zilei de 1 iunie, copiii participă la dansuri tradiționale. Școlile și colegiile din întreaga țară organizează evenimente culturale dedicate copiilor, la care participă părinții, profesorii și educatorii.
In Vietnam
Copiii se bucură de obicei și se relaxează de Ziua Internațională a Copilului din Vietnam. Unele familii aleg să stea acasă și să se joace, în timp ce unele merg la grădina zoologică sau iau masa la restaurantul preferat al copilului lor. Copiii participă, de asemenea, la spectacole de dans și cântat în școli. Profesorii pot răsplăti elevii cu cadouri dacă au avut rezultate bune în timpul anului universitar.
Japonia
Japonezii sărbătoresc Ziua Copilului sau „Kodomo no hi” în 5 mai. Familiile scot zmee colorate numite „steaguri koinobori”, care reprezintă determinarea și vigoarea în folclorul japonez. Ei afișează figurine ale Războinicilor Samurai în casele lor pentru a simboliza puterea și curajul. Copiii se bucură de prăjituri de orez în frunze de stejar (Kashiwa-mochi) și participă la piese tradiționale de teatru japoneze. O „Olimpiadă a copiilor” are loc la Tokyo, atrăgând anual mii de copii
Mexic
În Mexic, Ziua Copilului, cunoscută și sub numele de „El Dia del Niño”, este marcată pe 30 aprilie. Școlile, parcuri și alte organizații organizează evenimente speciale pentru copiii din Mexic. Orele din școli sunt înlocuite cu petreceri mari cu mâncare, jocuri și plimbări distractive. Bannerele zburătoare, piñatele, muzică live și spectacolele de păpuși sunt ceea ce poți vedea la festivitățile locale.
Tailanda
În a doua sâmbătă a lunii ianuarie a fiecărui an, în Thailanda este sărbătorită Ziua Națională a Copilului. Copiii sunt considerați a fi cea mai valoroasă resursă a națiunii și această sărbătoare anuală servește la stimularea copiilor să fie conștienți de importanța și responsabilitatea lor față de societate. În această zi specială, copiilor thailandezi li se permite intrarea gratuită în autobuze, în parcuri de divertisment, grădini zoologice, birouri guvernamentale, precum și în bazele armatei, marinei și ale forțelor aeriene. Copiii au, de asemenea, permisiunea de a explora aeronava Royal Thai Air Force.
Turcia
În Turcia, Ziua Suveranității Naționale și a Copilului este sărbătorită pe 23 aprilie în fiecare an. Copiii ocupă locuri în parlamentul turc și guvernează simbolic țara pentru o zi. Ei aleg un președinte care se va adresa națiunii la televizor și pentru restul zilei, festivalul copiilor are loc în toată țara.