Zona Libera Giurgiu, raiul functionarilor corupti
In timp ce la Bucuresti toti ochii sunt lipiti pe termopanele lui Adrian Nastase, in provincie, acolo unde se zice ca niciodata nu se intampla nimic, sub praful uitarii sau al anonimatului, grupuri de interese locale trag astazi in liniste tunuri de zeci de milioane de euro, tunuri ce l-ar face invidios pe orice profesionist mai de la centru, cu staif, in astfel de inginerii financiare.
In timp ce la Bucuresti toti ochii sunt lipiti pe termopanele lui Adrian Nastase, in provincie, acolo unde se zice ca niciodata nu se intampla nimic, sub praful uitarii sau al anonimatului, grupuri de interese locale trag astazi in liniste tunuri de zeci de milioane de euro, tunuri ce l-ar face invidios pe orice profesionist mai de la centru, cu staif, in astfel de inginerii financiare.
La numai 60 de kilometri de Bucuresti, inalti functionari din Ministerul Transporturilor si cel al Finantelor incaseaza sute de milioane de lei (ca membri in CA la Zona Libera Giurgiu SA), incalcand flagrant prevederile Legii anticoruptie. Acolo ei aproba tranzactii de zeci de miliarde de lei facute cu firmele, ori chiar cu fiii colegilor lor din Ministerul Transporturilor.
Alt coleg din Consiliul de Administratie este directorul general al Finantelor Publice locale, calitate in care „acopera” infractiunile facute de subalterne ale sale. Scopul final al constituirii grupului consta in scoaterea Zonei Libere Giurgiu de sub controlul public (n.r.
– instituit prin lege) printr-un asa-zis „proces de privatizare” a Societatii de Administrare a Zonei (privatizare deja aprobata in Consiliul Judetean). Miza este mare: zeci de milioane de euro si acoperirea ilegalitatilor grupului.
Solicitam DNA central (data fiind valoarea estimata a prejudiciului), Ministerului Finantelor si Prefecturii Giurgiu sa controleze si sa ia masurile necesare pentru respectarea legii, mai ales a celei anticoruptie. Administratia Zonei Libere Giurgiu (AZLG SA) detine 260 ha de teren proprietate publica ce urmeaza a fi concesionat cu 3 euro/mp/an.
O simpla inmultire (peste 700 milioane de euro) poate lua mintile multor persoane, nu doar pe cele ale indivizilor despre care vom aminti in continuare.
Au incasat ilegal sute de milioane
Legea pentru prevenirea si sanctionarea coruptiei (161/2003) le interzice functionarilor publici sa mai detina functii in consiliile de administratie ale societatilor comerciale: „Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate (…) in cadrul societatilor comerciale”.
Prevederea legala in cauza este incalcata de trei inalti functionari din ministerele Transporturilor si Finantelor, care au incasat ilegal sute de milioane de lei de la Administratia Zonelor Libere Giurgiu SA fara ca cineva sa constate ca acestia incalca Legea anticoruptie.
Primul dintre functionari este Titus Giurcaneanu, director general in Ministerul Transporturilor si membru in Consiliul de Administratie al SC Agentia Zonelor Libere. „Nu am stiut ca incalc legea”, ne-a declarat Giurcaneanu, membru in Consiliul de Administratie al Zonei Libere SA din data de 25 aprilie 2004. Giurcaneanu recunoste ca a incasat sume semnificative ca membru al CA (n.r.
– sute de milioane de lei), dar precizeaza ca si-ar fi dat demisia de acolo in luna octombrie a anului 2005.
Alti doi functionari care incalca prevederile legii de mai sus sunt Camelia Maria Lungoci, consilier superior in cadrul Ministerului Transporturilor, si Marin Tinca, consilier superior in cadrul Ministerului Finantelor. Dintre cei trei Camelia Maria Lungoci a inscris in declaratia de avere ca a castigat mai mult de 200 milioane de lei din CA-urile de la Giurgiu. Ceilalti doi au omis sa-si inscrie veniturile.
„Familiile” din Zona Libera Giurgiu
Caz scoala pentru DNA central! Administratia Zonei Libere Giurgiu a facut afaceri pe bani grei, zeci de miliarde de lei, cu fiii unui director din Ministerul Transporturilor.
Pe data de 26 noiembrie 2004 Zona Libera a cumparat cu 23 miliarde de lei un cheu de beton de la o persoana fizica, George Gusman. La randul sau, George Gusman cumparase cheul in luna iulie de la SC Zino Consulting, pentru o suma de mai putin de 6 miliarde, dupa cum reiese din bilantul acesteia. Unicul actionar al Zino Consulting este Andrei Gusman, fratele mai mic al lui George.
Florin Gusman, tatal celor doi frati, este sef serviciu (functionar public de conducere) in cadrul Ministerului Transporturilor, la Directia Generala de Administrare a Patrimoniului, si gazduieste in apartamentul sau sediul Zino Consulting SRL. El sustine ca nu are cunostinta de afacerile facute de fiii sai cu Zona Libera Giurgiu si ca, vezi Doamne, nu are nici o legatura cu acestea. „Este treaba lor, nu a mea”, sustine Gusman senior.
Dincolo de „coincidentele” de mai sus (intre noi fie vorba, este mai posibil ca trei bombe sa cada in acelasi loc), aspecte ce merita chestionate de procurori, cei doi „juniori” ai familiei risca mari probleme cu ANAF.
Potrivit Codului Fiscal, ANAF poate considera ca pretul de vanzare real al cheului este de 23 miliarde de lei si in cazul tranzactiei Zino SRL (Gusman Andrei 100%) cu Gusman George, fiindca cei doi sunt definiti drept persoane afiliate.
Aceasta inseamna ca firma lui Andrei Gusman, gazduita in apartamentul tatalui-director la Transporturi, ar fi gasita datoare cu impozitul pe profit aferent diferentei de mai bine de 15 miliarde de lei, plus majorari si penalitati.
Cum tranzactia cu George Gusman a fost aprobata in Consiliul de Administratie, l-am intrebat pe Titus Giurcaneanu (director general in minister si membru in CA la Zona Libera) cum de nu s-a sesizat ca „vanzatorul” este fiul colegului din minister. „Nu mi-am dat seama, va dau cuvantul meu! Ce vreti sa fac, sa ma jur?”, spune Giurcaneanu.
Ministrul Gheorghe Dobre ne-a comunicat ca va declansa o ancheta care sa verifice cele de mai sus.
Caracatita intereselor locale
Majoritatea persoanelor din grup ocupa astazi functii de conducere si control in cadrul Societatii de Administrare a Zonei Libere Giurgiu. Functiile sunt obtinute prin infractiunea de fals in declaratii ori prin frauda la lege. Aceste persoane sunt, pe deasupra, functionari publici, alesi locali sau angajati ai Administratiei Zonei Libere.
Ei sunt incompatibili cu functiile obtinute, functii pe care continua sa le ocupe si astazi, cu incalcarea flagranta a Legii 161/2003 privind unele masuri pentru prevenirea si sanctionarea coruptiei.
Potrivit legii anticoruptie de mai sus, mandatul lor a incetat de drept, dar acestia continua, prin acte de complicitate reciproca, sa desfasoare activitati in afara legii, in interesul personal sau al grupului din care fac parte.
Scopul acestui grup, asa cum reiese din actiunile sale, pare a fi iesirea de sub controlul Consiliului Judetean, implicit de sub controlul Curtii de Conturi, fapt ce le-ar inlesni acoperirea abuzurilor.
Complicitate generala
Toti participantii au avut cunostinta de ilegalitatile, incompatibilitatile, conflictul de interese si falsul in declaratii al celorlalti membri ai grupului, dar nici unul nu a intreprins vreo actiune pentru a se intra in legalitate, ceea ce conduce la teoria ca acestia au actionat in complicitate, acoperindu-se reciproc.
Directorul executiv al Directiei finantelor publice locale, Gheorghe Ceadar, este administrator (membru in CA) al SC „Administratia Zonei Libere Giurgiu” SA. In aceasta calitate el stia ca printre cenzorii societatii se afla, prin frauda la lege, subordonatele sale Petra Panoiu si Dorina Pintilie, sefele de serviciu de la control si audit.
Stia si ca acestea comit o infractiune pedepsita de Legea 31/1990 cu inchisoare de la trei luni la trei ani: „Nu pot fi cenzori persoanele care au atributii de control in cadrul Ministerului Finantelor Publice” (art. 161 si 277 din Legea societatilor comerciale)!
Este lesne de observat ca Ceadar ii controleaza, pe scara ierarhica, pe cenzorii AZLG. Aflati in culpa penala stabilita de Legea 31/1990, cenzorii puteau fi usor santajati si manipulati pentru a nu-si exercita controlul in societatea AZLG SA, nu doar ca cenzori, ci si ca functionari publici (?!?) cu atributii de control in DGFP Giurgiu.
Acelasi Gheorghe Ceadar, care a acoperit grupul si ilegalitatile comise de reprezentantii institutiei, ocupa functia de Director Executiv in cadrul DGFP Giurgiu prin incalcarea legii.
Nitulescu s-a asociat cu firma pe care o conduce
Ca membru in Consiliul de Administratie la Zona Libera, Gheorghe Ceadar a aprobat asocierea Zonei, asociere care s-a facut ulterior chiar cu Nitulescu Dan Victor Radu. Ilegal, deoarece Nitulescu s-a asociat chiar cu AZLG SA, unde era deja presedinte si director general.
La randul sau, Nitulescu il controleaza pe scara ierarhica pe Cartojan Dan Liviu. Acesta este inginer sef la AZLG, dar si consilier judetean PSD. Cartojan a sustinut ilegal si in interesul cetateanului israelian Giora Iahr „privatizarea” Zonei Libere in Consiliul Judetean.
El a analizat si aprobat in sedinta din data de 9 februarie 2006 referatul privind „privatizarea” Zonei Libere depus, atentie!, 4 zile mai tarziu, pe data de 13 febr. 2006 (!?!). Acordul a stat la baza hotararii Consiliului Judetean privind scoaterea la „privatizare” a Zonei Libere Giurgiu.
Acelasi Nitulescu l-a mandatat pe Cartojan sa reprezinte ca administrator Zona Libera in Giurgiu Terminal Container SA (GTC), unde Nitulescu este actionar impreuna cu „zona libera”, precum si in SC APCD Giurgiu – Amenajare Port Containere Dunarean SRL. La aceasta din urma bunurile Zonei Libere au fost subevaluate pentru ca AZLG sa devina actionar minoritar.
Majoritar a devenit SC Estgate International Brokerage LLC, un SRL din SUA cu 500 USD capital social, SRL infiintat de omul de afaceri israelian Giora Iahr.
Nitulescu si-a mai atribuit si functia de cenzor la SC GTC SA, firma cu care urma sa semneze contracte in numele si pe seama Administratiei Zonei. Acolo a mai acoperit o alta posibila infractiune: colega sa de cenzorat, Nistoroiu Smaranda, locuieste la aceeasi adresa cu administratorul societatii, Mirela Nistoroiu.
Daca sunt rude, Smaranda e pasibila cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani, pe baza aceleiasi Legi 31/1990.
Functionarii DGFP Giurgiu, „mituiti” cu sute de milioane de lei
Panoiu Petra – sef serviciu control, si Dorina Pintilie – sef serviciu audit din cadrul DGFP Giurgiu, au incasat sume de ordinul sutelor de milioane de lei de la Zona Libera pentru exercitarea ilegala a functiei de cenzor.
Dorina Pintilie chiar si-a inscris in declaratia de avere veniturile obtinute din activitatea de cenzor in 2004 – 148 milioane de lei plus 190 de milioane venituri din salarii. Petra Panoiu nu a avut acelasi curaj, suma de 345 milioane de lei trecandu-si-o integral cu titlul de venituri din salarii.
Toate acestea sub ochii „vigilenti” ai lui Ceadar, directorul lor executiv, cel asupra caruia trebuia sa vegheze doamnele cenzorite la Zona Libera!!!
Este evident, in contextul de mai sus, ca nu doar Ceadar, ci si Nitulescu trebuie sa dea explicatii pentru sutele de milioane cheltuite din fondurile societatii pentru plata cenzoritelor. Mita sau plata pentru prestatii legale?
Directorul Zonei Libere a „calcat” legea anticoruptie
Nitulescu Dan Victor Radu are calitatea de presedinte al CA in cadrul SC Administratia Zonei Libere Giurgiu SA, societate aflata sub autoritatea consiliului judetean. Acolo era incadrat cu contract individual de munca. Pe data de 25 martie 2005 s-a infiintat SC Giurgiu Terminal Container (GTC) SA, unde Nitulescu detine 20% si este asociat cu… Zona Libera (tot 20%).
Procedand astfel, Nitulescu a incalcat flagrant prevederile Legii 161/2003 privind unele masuri pentru prevenirea si sanctionarea coruptiei, care-i interzicea sa se asocieze cu firma unde este angajat (art. 90 si 93 din lege)!
Cu aceasta ocazie Nitulescu a declarat in fals (falsul in declaratii este pedepsit potrivit Codului Penal, art. 292) in fata notarului public ca intruneste conditiile legale pentru a detine calitatea de actionar in cadrul societatii SC GTC SA, desi incalca prevederile legii anticoruptie. Nici calitatea de cenzor la aceeasi SC GTC SA nu miroase prea placut!
Dan Cartojan e ilegal consilier judetean
Dan Liviu Cartojan este cel putin la fel de „performant” ca seful lui, Nitulescu. Inginer sef in cadrul Administratiei Zonei Libere Giurgiu, Cartojan mai este consilier judetean PSD, dar si administrator la SC APDC SRL si la Giurgiu Terminal Container SA.
Legea anticoruptie le interzice consilierilor judeteni sa incheie (direct sau ca reprezentanti ai altor societati) contracte cu societatile aflate in subordinea Consiliului Judetean sau Consiliului Local. Cartojan Dan Liviu a incalcat legea si a semnat contracte cu Administratia Zonei Libere, unde Consiliul Judetean detine 100% din actiuni.
Cartojan a facut si fals in declaratii in fata notarului, unde a semnat ca intruneste conditiile legale pentru a detine calitatea de administrator la SC APDC SRL.
Tot in fals a completat si declaratia de interese data in calitate de consilier judetean. Acolo a uitat sa declare ca este administratorul SC Giurgiu Terminal Computer SA, unde seful lui, Nitulescu, era actionar si cenzor.
Urmare a celor de mai sus, Cartojan Dan Liviu nu mai este de drept consilierul judetean. Legea anticoruptie (161/2003) stipuleaza expres: „Incetarea de drept a mandatului de ales local la data incheierii contractului”. Altfel spus, Cartojan nu mai avea dreptul sa se pronunte ori sa voteze privatizarea Zonei Libere – mandatul sau incetase de drept cand a incalcat Legea anticoruptie!
Directorul Finantelor a acoperit infractiunile subalternelor
Ceadar Gheorghe este functionar public, avand functia de director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice. Este misiunea organelor de control sa verifice daca Gheorghe Ceadar detine ilegal dubla calitate de functionar public si administrator la o societate comerciala.
Daca se confirma aceste aspecte, inseamna ca Ceadar Cheorghe a declarat in fals in fata notarului public ca indeplineste conditiile legale pentru functia de administrator in cadrul SC AZLG SA. Oricum, este evident conflictul de interese din moment ce DGFP, institutia pe care o conduce, era menita sa controleze Fiscal Zona Libera, unde tot Ceadar era administrator.
Iar control nu s-a mai facut de ani buni. „Nu am cunostinta de vreun control in ultimii ani la Zona Libera. Nu sunt incompatibil, am hartie ca pot fi membru in Consiliul de Administratie”, ne-a declarat Gheorghe Ceadar. Cat despre acoperirea infractiunilor subalternelor, declaratia lui Ceadar e halucinanta. „Din punctul meu de vedere, ele puteau fi cenzori. Stiu ce spune Legea 31, dar asa cred eu”.
Fara comentarii!
Interese de grup
Nederanjat in nici un fel de zgomotul generalizat al luptei impotriva coruptiei, grupul este evident interesat de urmatoarele:
– insusirea patrimoniului Societatii de Administrare a Zonei Libere;
– „confiscarea” veniturilor din concesiuni pe urmatorii 49 de ani;
– insusirea ajutoarelor de stat in valoare de milioane USD ce urmeaza a fi incasate iminent de AZLG;
– posibila insusire a investitiilor efectuate de concesionari in Zona Libera, abuzand de actualele contracte de concesiune impuse prin lege;
– preluarea controlului asupra activitatilor desfasurate in Zona Libera prin instituirea monopolului si al controlului direct asupra eliberarii licentelor de lucru, al controlului la frontiera etc.