Sari direct la conținut

Alianta a fost sinucisa! (de Andreea Pora)

Romania Libera

Alianta a murit! In chinuri, nespovedita si neimpartasita, sub privirile oripilate ale celor care si-au pus sperantele in ea si care, culmea, o mai crediteaza si astazi in sondajele de opinie. Este pentru a doua oara in ultimele luni cand i se anunta decesul.

De data aceasta i s-a scris si ferparul, dar, ca din orice productie marca D.A., lipsesc informatiile esentiale: data si locul funeraliilor. Mai rau, prin testament mostenirea este impartita intre dusmanii istorici ai familiei liberale. Rudele de sange insirate in spatele dricului se

acuza reciproc de crima si fac socoteli pe abacul sondajelor de opinie. In functie de greutatea vinovatiei se va stabili si profitul final. Deocamdata nimeni nu are curajul sa cante la microfon prohodul si sa ia prima lingurita de coliva. Sub valurile negre, ochii sticlesc a ura, victorie si razbunare.

Alianta a murit! Ce punem in loc? O constructie politica aflata la mare distanta de ceea ce s-a votat in 2004, indiferent din ce unghi sunt privite lucrurile. Aceasta struto-camila PNL-PSD-PRM-PC nu a fost dorita de electoratul nici unuia dintre partide. si cel mai putin de electoratul Aliantei.

Singurele lucruri care unesc cele patru partide sunt afacerile, dosarele de la DNA si CNSAS, situatia proasta din sondaje si ura impotriva lui Basescu. Toate acestea au insa mari sanse sa fie un liant suficient de puternic pentru a conferi o vremelnica stabilitate unui guvern minoritar PNL-UDMR. Impartirea posturilor din guvern a inceput deja in spatele usilor inchise.

UDMR ravneste justitia pentru Georgy Frunda, situatie in care semnalul catre Comisia Europeana ar fi dezamagitor. Senatorul maghiar este unul dintre initiatorii amendamentului prin care procurorii generali urmau sa fie numiti de CSM, si nu de ministrul Justitiei, este unul dintre cei mai aprigi oponenti ai legii ANI. Viitorul nu suna bine pentru urechile vigilente ale Comisiei.

„Coalitia imorala”, care se prefigureaza, pare in acest moment singura de natura sa tempereze criza politica si sa puna capat blocajului institutional.

Alianta a murit! Cine este vinovat? Electoratul ca nu a votat majoritar Alianta, Tariceanu ca s-a razgandit in privinta anticipatelor, Basescu care i-a jurat razbunare si a facut tot posibilul sa submineze PNL si a inventat PLD, Patriciu care manipuleaza financiar partidul, Udrea cu biletelul, sotul afacerist si influenta nefasta la Cotroceni, Tariceanu ca a mintit si a incercat sa influenteze

justitia, dosarele de la DNA, baietii smecheri si grupurile de interese, Orban, Antonescu, Basescu, Felix… Dar ce mai conteaza? Sau, mai corect spus, conteaza doar pentru politicienii care acum joaca scena marii tradari si a victimei in lacrimi.

Aici, oricate strategii vor face Finkelstein si Silberstein, oricate exercitii de retorica in dublu limbaj vor incerca liberalii, nu vor avea castig de cauza. Motivul e simplu si pe intelesul tuturor: ei raman la guvernare si se aliaza in Parlament cu PSD si PRM.

Decesul Aliantei nu trebuie insa exagerat decat, poate, dintr-un singur punct de vedere. Ideea de coalitie a fost compromisa pentru multi ani de acum inainte. Este al doilea mare esec, dupa cel al Conventiei Democratice. Demonstratia este clara: aliantele nu functioneaza in Romania, explicatiile putand sa umple rafturi intregi.

In mod nefericit istoria s-a repetat, mult mai grotesc de data aceasta, iar sansa a fost ratata. Marele pericol este sa nu se compromita si ideea valabilitatii unei constructii pe dreapta scenei politice. Sa nu se compromita insusi liberalismul. In rest, decesul Aliantei va limpezi scena politica, va alege apele si va aduce o stabilitate pe termen scurt. O singura conditie: sa nu invie din morti!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro