Sari direct la conținut

Condoleezza Rice vrea noi sanctiuni impotriva Iranului

HotNews.ro

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a declarat joi ca puterile mondiale intentioneaza sa apeleze la toate mijloacele disponibile, inclusiv la Consiliul de Securitate al ONU, pentru a determina Iranul sa renunte la activitatile nucleare.

Aceasta a precizat ca refuzul Teheranului de a opri activitatile nucleare ar putea atrage noi sanctiuni internationale, relateaza agentiile internationale de presa.

„Am reconfirmat ca vom utiliza toate mijloacele disponibile si Consiliul de Securitate, pentru a incerca sa atingem acest scop”, a precizat Rice, in urma unei intalniri de lucru la Berlin, alaturi de ministrii de Externe din Germania si Rusia, precum si de Javier Solana, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa.

„Declar public insa ca Statele Unite nu doresc in niciun caz o confruntare cu Iranul”, a precizat secretarul de stat. „Avem posibilitatea sa incercam sa convingem persoanele rezonabile din Iran ca au ales o cale distructiva”, a adaugat oficialul.

Rice a facut aceasta declaratie cu cateva ore inainte ca seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Mohamed el Baradei sa faca public dosarul despre Iran.

Raportul ONU pentru monitorizarea activitatilor nucleare ar putea confirma faptul ca Iranul si-a intensificat programul nuclear. Teheranul risca sa fie supus unor noi sanctiuni, din cauza temerilor ca incearca sa construiasca bombe atomice.

Ahmadinejad nu cedeaza

„Poporul iranian nu va permite nimanui sa-i incalce drepturile in domeniul nuclear”, a declarat liderul de la Teheran.

Mahmud Ahmadinejad a precizat ca este dipus sa negocieze dosarul nuclear, dar nu va accepta conditii preliminare pentru suspendarea procesului de imbogatire a uraniului, asa cum prevedea o rezolutie adoptata de Consiliul de Securitate.

„Pentru a discuta, Occidentul pune o conditie care ne priveaza de dreptul nostru. Ne cer sa ne oprim activitatile de imbogatire a uraniului Am declarat ca vrem negocieri si discutii sub conditii echitabile, fara clauze preliminare”, a spus Ahmadinejad, marti, intr-un discurs difuzat de televiziunea publica.

„Daca insistati asupra faptului ca ar trebui sa ne sa inchidem instalatiile de producere a combustibililor nucleari pentru a relua negocierile, o vom face doar cu conditia ca si voi sa sa renuntati la instalatiile similare”, a precizat liderul iranian.

Statele Unite si cativa dintre aliatii sai cred ca Teheranul cauta sa dezvolte arme de distrugere in masa. In schimb, oficialii iranieni spun acest program este dezvoltat numai in scopuri pasnice, si anume pentru generarea de electricitate.

Pe 23 decembrie 2006, ONU a acordat Iranului un ragaz de 60 de zile pentru a renunta la programul de imbogatire a uraniului, termen care a expirat pe data de 21 februarie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro