Sari direct la conținut

Ministerul Justitiei va controla in continuare numirea magistratilor

HotNews.ro

Dorinta mai multor partide parlamentare de a limita controlul ministrului Justitiei, Monica Macovei, asupra procurorilor si judecatorilor s-a soldat cu un esec. Dupa ce saptamana trecuta Partidul Conservator a starnit la comisia juridica un adevarat scandal prin initierea acestui proiect de lege, marti in plenul Camerei Deputatilor a continuat disputa politica dusa la extrem.

Proiectul initiat de PC prevedea ca procurorul general si procurorii-sefi, directori ai principalelor directii (DNA, DIICOT etc), precum si adjunctii si prim-adjunctii acestora, sunt numiti si revocati de catre presedintele Romaniei la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), si nu la propunerea ministrului Justitiei

In prezent, conform legilor asumate de Guvern pentru reforma Justitiei, numirea procurorilor se face de catre seful statului, la propunerea ministrului Justitiei, cu aviz din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

In urma cu o saptamana, ministrul Macovei a avertizat ca o eventuala adoptare in Parlament a acestei propuneri a conservatorilor ar putea, „categoric”, influenta Raportul pe care Comisia Europeana il va publica in 26 septembrie.

„Atat Comisiei Europene, cat si statelor membre le este frica de un singur lucru in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii in Romania: numai de interventia politicului. Vad ca nu le pasa de ce spune Comisia Europeana”, a reactionat Macovei

La dezbaterile de marti deputatii opozitiei au atacat-o dur pe Monica Macovei acuzand-o ca doreste sa controleze politic pe judecatori si procurori. Deputatul PSD, Florin Iordache i-a amintit ministrului Justitiei ca pe vremea cand se afla in societatea civila, ca presedinte al APADOR-CH, chiar ea s-a luptat pentru depolitizarea justitiei.

“Ne este frica de Monica Macovei pentru ca este un om politic”, a declarat Iordache.

Presedintele Comisiei juridice, deputatul Sergiu Andon, a catalogat-o pe Monica Macovei drept „paracioasa de la Bruxelles”

“Doamna Macovei e o persoana paracioasa, un om care umbla cu para. Perpetueaza in timp mentalitatea fanariota a umblatului cu para la Isanbul”, a clamat deputatul PC Sergiu Andon, de la tribuna plenului.

La randul sau PRM, prin deputatul Florina Jipa, a declarat ca s-a saturat de recomandarile comisarului european Franco Frattini si ca este de acord „intru totul” de „argumentele imbatabile” aduse de PC si PSD.

Cu toata pozitia lor categorica, PC, UDMR, PSD si PRM au fost infrante la vot de deputatii Alinatei DA si asta pentru ca nu au reusit sa stranga 167 de voturi, cat erau necesare pentru adoptarea unei legi organice.

Proiectul de lege va fi dezbatut si la Senat, acolo unde senatorii vor lua o decizie finala.

In cursul primei sesiuni parlamentare din anul 2006 au existat initiative legislative, apartinand fostului ministru al Justitiei Rodica Stanoiu si unor deputati PSD, prin care s-a incercat ca numirea procurorilor, inclusiv a procurorului general, sa se faca la propunerea CSM.

Proiectele legislative fie nu au intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptate, fie au fost retrimise, in repetate randuri, la comisiile de specialitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro