Sari direct la conținut

Octavian Morariu candideaza singur pentru sefia COR

HotNews.ro

In urma manevrelor de culise, Octavian Morariu a ramas singurul candidat pentru functia de presedinte al COR

Asa cum a anticipat “Evenimentul zilei” in urma cu doua zile, Octavian Morariu, protejatul lui Ion Tiriac, a ramas singurul candidat in cursa pentru functia de presedinte al Comitetului Olimpic Roman. Speriati si dezbinati, oamenii de sport din Romania au acceptat, fara sa cirteasca, dictatura lui Tiriac, cel care a curmat orice tentativa de opozitie.

Dupa retragerea generalului Marcel Popescu, obligat, se pare, de superiorii din Ministerul de Interne sa ia aceasta decizie, ieri a venit rindul antrenorului Octavian Belu sa plece capul.

Fortat prin diverse mijloace, Belu a renuntat sa-si depuna candidatura pentru sefia forului olimpic roman. El i-a lasat astfel cale libera lui Morariu, care, incepind cu data de 15 noiembrie, va prelua oficial “mostenirea olimpica” a lui Tiriac, omul care va continua sa conduca din umbra.

Fostul tenisman si-a luat absolut toate masurile pentru a fi sigur ca Octavian Morariu, pe care l-a impus si in functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport, va prelua sefia Comitetului Olimpic Roman.

“Sindromul Stolojan”

Mai intii, actualul presedinte si-a pus subordonatii sa modifice statutul COR, alcatuind lista criteriilor de selectie a candidatilor dupa chipul si asemanarea lui Morariu. Apoi, a sporit ponderea voturilor pentru federatiile apropiate lui. Constatind ca exista totusi citiva opozanti, Tiriac n-a vrut sa aiba nici o emotie.

Profitind de puternica sa influenta in sfera politica, actualul presedinte al COR i-a eliminat rind pe rind pe potentialii contracandidati ai lui Morariu, chiar si in conditiile in care acestia erau personalitati ale sportului romanesc – Marcel Popescu, presedinte la CS Dinamo, si Octavian Belu, cel mai titrat antrenor de gimnastica din lume.

Atit Popescu, cit si Belu au capatat subit “sindromul Stolojan”.

Convins in Cartierul francez

Surse bine informate sustin ca lui Popescu i s-a transmis direct de la cabinetul ministrului de interne sa-si vada de treaba, in timp ce Belu s-a lasat mai greu convins. Tiriac a mers si mai departe, punind-o pe Nadia Comaneci intr-o ipostaza ilara. Astfel, fosta stea a gimnasticii a declarat ca-l sustine pe Morariu, chiar si in conditiile in care Belu lasase de inteles ca va candida!

Antrenorul lotului national feminin de gimnastica a prelungit suspansul pina ieri, in ultima zi de depunere a candidaturilor. Oficial, el a hotarit sa renunte la lupta pentru fotoliul prezidential, dupa ce a facut un calcul al distributiei voturilor si a constatat ca n-are nici o sansa. In fapt, Belu era hotarit sa candideze.

El a fost convins sa stea in banca lui, joi seara, la o intilnire de taina organizata de Morariu si Tiriac in Cartierul francez din Capitala. Cu aceasta ocazie, a fost definitivata si lista viitorului staff al COR, alegerile urmind sa fie facute de forma.

Suparat, Belu a renuntat sa-si mai depuna candidatura pentru functia de vicepresedinte sau pentru cea de membru in Comitetul Executiv.

Cazul Iolanda Balas

Poate ca unul dintre motivele abandonului a fost exemplul Iolandei Balas, presedintele Federatiei Romane de Atletism. In 2000, ea a refuzat sa se retraga din cursa prezidentiala contra lui Tiriac si a avut de suferit, nici un membru al federatiei nemaifiind cooptat in structurile COR in ultimii patru ani.

Ieri, in ultimul moment, a aparut o candidatura-fantoma, cea a fostului canotor Alexandru Aposteanu, care insa nici nu va fi luata in considerare, fiindca acesta nu este membru al COR. In consecinta, Aposteanu n-are dreptul sa se inscrie in cursa pentru o functie de conducere. Candidatura sa va fi respinsa conform articolului 5.10.

1 din statut, care precizeaza: “Sint eligibili ca membri ai Comitetului Executiv membrii COR cu drept de vot”.

Pentru a fi “uns” ca presedinte al forului olimpic, conform statutului, Octavian Morariu va trebui sa intruneasca jumatate plus unu din numarul voturilor exprimate de membrii Adunarii Generale.

Octavian Belu a renuntat joi seara: „Pentru linistea mea, e mai intelept asa”

Octavian Belu era ieri dupa-amiaza un om resemnat. Incerca sa se convinga singur ca a luat decizia buna, desi in glasul sau se simtea o urma de regret.

De ce ati renuntat sa candidati pentru functia de presedinte al COR?

In primul rind, eu n-am spus niciodata ca voi candida. Am cochetat doar cu aceasta idee, pe care mi-au inoculat-o anumite personalitati din sportul romanesc. Dupa 24 de ani de stat in sala, intentionam sa fac si altceva. Asta era tentatia.

Tot n-ati raspuns la intrebare…

Alegerile de la COR nu sint doar o competitie, ci mult mai mult. Eu am stat intr-o semi-izolare la Deva si n-am avut timp sa ma pregatesc suficient. Am considerat ca e mai bine sa ma opresc decit sa ma lansez intr-o competitie ale carei rezultate erau in ceata.

S-au facut presiuni asupra dumneavoastra pentru a renunta?

Nu. Dar am receptat si eu anumite mesaje transmise prin intermediul mass-media, poate chiar de la virful COR, din care am inteles ca, deocamdata, in fruntea forului olimpic se doreste un om cu mai putine veleitati tehnice si cu mai multe calitati manageriale si cu relatii in lumea afacerilor. Nu m-a convins nimeni sa renunt, dar mi-am cuantificat singur limitele.

Capitalul meu de imagine nu era suficient. Aveam nevoie de mult mai mult.

Se spune ca ati fi fost convins, joi seara, chiar de Morariu, la o intilnire in Cartierul francez…

Nu vreau sa comentez. Ma intilnesc cu cine vreau si unde vreau.

Tiriac v-a sunat?

Nu. Repet, pentru mine a fost o provocare, dar cu cit m-am apropiat de decizia finala, cu atit am constatat ca e mai mult decit o competitie. Morariu va avea o competitie cu el insusi si cu ceea ce au facut cei dinaintea lui. Pentru linistea mea, a fost mai intelept sa mai stau si sa ma mai pregatesc.

Inghesuiala la vicepresedinti

Daca in cursa pentru presedinte n-a indraznit nimeni sa-i strice calculele lui Morariu, pentru cele trei posturi de vicepresedinte s-au inscris in cursa nu mai putin de 11 pretendenti.

Aproape toti candidatii sint personalitati marcante ale sportului romanesc: Cristian Gatu, Elisabeta Lipa, Ilie Nastase, Marcel Popescu, Anatolie Grintescu, Doina Melinte, Gabriela Szabo, Ana Pascu, Violeta Beclea si Nicu Vlad. Singurul aspirant din afara fenomenului este Liviu Luca, liderul sindical de la FSLI Petrom.

Ev. Zilei – 16 octombrie 2004

Asa cum s-a anticipat cu mult timp inainte, Octavian Morariu va fi, aproape sigur, noul presedinte al COR! Ieri, la ora 14.00, a fost data-limita pana la care se puteau depune dosare pentru candidatura la sefia forului olimpic. Interesant, nici unul dintre numele marcante ale sportului romanesc nu s-a gasit pe lista posibililor adversari ai lui Morariu.

Exista un singur contracandidat, Alexandru Aposteanu, un cvasinecunoscut in lumea sportului romanesc, despre care se stie doar ca a obtinut un loc 8 la Olimpiada de la Mexico City la canotaj. Mai mult, aproape sigur, Aposteanu nu va primi votul Comisiei de validare, deoarece nu intruneste conditiile impuse de COR.

Gardianul – 16 octombrie 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro