Sari direct la conținut

Un tablou care zacea de ani de zile in mansarda unui colectionar a fost autentificat drept un Van Gogh original

HotNews.ro
Coucher de soleil a Montmajour, de Van Gogh, Foto: Agerpres/AP
Coucher de soleil a Montmajour, de Van Gogh, Foto: Agerpres/AP

Muzeul Van Gogh din Amsterdam a dezvaluit luni un tablou necunoscut al maestrului olandez, pictat la perioada de apogeu a artei sale si care zacea de ani de zile in mansarda unui colectionar privat care era convins ca este vorba de un fals, scrie AFP.

Pictura in ulei datata in 1888, „Coucher de soleil a Montmajour” a fost prezentat pentru prima oara in aplauzele publicului de catre directorul muzeului Van Gogh, Axel Rueger.

Pana prezinta un peisaj de copaci din imprejurimile orasului Arles, in sudul Frantei.

Cumparata in 1908 de un colectionar privat, capodopera dormea de ani de zile intr-o mansarda, proprietarul sau fiind convins ca este o copie banala.

Oameni de stiinta si specialisti in opera lui Van Gogh (1853-1890) au autentificat panza comparand tehnicile de pictura si gratie unei scrisori din 4 iulie 1888 in care artistul isi descrie tabloul.

„Totul arata ca aceasta panza a fost efectiv pictata de un Van Gogh” aflat in momentul de varf al artei sale, in care au fost realizate „La chambre a coucher” si seria „Tournesols”, potrivit lui Rueger.

Muzeul a refuzat sa dezvaluie identitatea fericitului proprietar al capodoperei.

Adapostind cea mai mare colectie de opere ale acestui pictor-cult, Muzeul Van Gogh din Amsterdam si-a redeschis portile in mai, dupa o renovare. Aproape 140 de panze al maestrului olandez sunt expuse.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro