Sari direct la conținut

Punct farmaceutic pentru angajatii Camerei, cu reducere 10-20% si orice medicament adus in 2-4 ore./ Eugen Nicolaescu: Cred ca este o prostie, e parerea mea de cetatean

HotNews.ro

Conducerea Camerei Deputatilor a aprobat, la inceputul saptamanii, redeschiderea punctului de eliberare a retetelor medicale pentru demnitari si angajati din Palatul Parlamentului, care va asigura medicamentele de maxima urgenta, reduse cu 10-20% fata de pretul pietei, iar orice medicament poate fi adus in 2-4 ore. Secretarul Camerei Niculae Mircovici a facut acest anunt dupa sedinta de luni a Biroului Permanent, aratand ca „s-a aprobat redeschiderea farmaciei, in principal, pentru angajati, pentru ca sa nu mai trebuiasca sa mearga in oras sa ridice medicamentele”. Serban Radulescu, directorul Centrului medical de diagnostic si tratament ambulatoriu si medicina primara, fosta Policlinica 10, care va deschide punctul farmaceutic din Parlament, sustine insa ca medicamentele solicitate aici vor fi livrate prin curier, dar ca nu vor fi preturi preferentiale.

Potrivit memorandumului intern, citat de Mediafax, punctul farmaceutic pentru eliberarea medicamentelor prescrise in retetele medicale compensate si cu plata directa, propus spre reinfiintare, poate asigura medicamentele de maxima urgenta; medicamente reduse cu 10-20% fata de pretul pietei; baza de date a medicamentelor poate fi accesata in timp real de catre farmacist, iar orice medicament, inclusiv cele pe baza de reteta, poate fi adus in 2-4 ore. De asemenea, se vor elibera retete compensate si gratuite (veterani, ASRL si diagnostic) recomandate de medicii de familie ce deservesc cabinetele medicale ale Camerei Deputatilor si Senatului care au contract cu Casa de Asigurari OPSNAJ, se pot elibera retete de urgenta si cronice cu plata directa pentru medicamente ce nu se afla pe lista medicamentelor compensate.

Totodata, se vor elibera cu plata directa si medicamente de urgenta pentru cazurile consultate de medicii aflati in incinta cabinetelor din Camera Deputatilor si Senat, in timpul actiunilor Parlamentului desfasurate pe perioade mai lungi, cu participarea unor invitati sau delegatii straine.

Memorandumul intern mai precizeaza ca in anul 1995 a fost infiintat in incinta Palatului Parlamentului un cabinet medical care sa asigure servicii de specialitate pentru delegatii, participanti la diverse conferinte si actiuni ce se desfasoara in Camera Deputatilor, precum si pentru deputati si salariati, iar in anul 1998, „in urma numeroaselor solicitari venite din partea demnitarilor si a salariatilor”, s-au dat in folosinta un cabinet stomatologic si un punct farmaceutic.

Punctul farmaceutic a fost desfiintat in anul 2007, iar, in prezent, s-a prelungit acordul cu CMDTAMP si trebuie reinfiintat punctul farmaceutic, se arata in memorandum. „Avand in vedere prelungirea acordului cu Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu si Medicina Preventiva ( CMDTAMP), va aducem la cunostinta, spre aprobare, ca in urma discutiilor dintre reprezentantii CMDTAMP si cei ai Camerei Deputatilor, pentru a fi in concordanta cu prevederile legale, s-a convenit continuarea activitatii cabinetelor pentru medicina de famile care asigura asistenta medicala si interventiile de urgenta impreuna cu serviciul SMURD, precum si reinfiintarea punctului farmaceutic pentru eliberarea medicamentelor prescrise in retetele medicale compensate si cu plata directa”, se mentioneaza in memorandum.

  • Reprezentantul farmaciei din Parlament: Livram la comanda medicamente, dar fara preturi preferentiale

Serban Radulescu, directorul Centrului medical de diagnostic si tratament ambulatoriu si medicina primara (CMDTAMP), fosta Policlinica 10, care va deschide punctul farmaceutic din Parlament, sustine insa ca medicamentele solicitate aici vor fi livrate prin curier, dar ca nu vor fi preturi preferentiale: „Este vorba de un punct de curierat farmaceutic, nu o farmacie, care va functiona in cadrul cabinetului medical din Parlament. Aici nu depozitam medicamente. Cei care solicita sa cumpere un medicament din acest punct de curierat farmaceutic vor fi serviti in 2-4 ore, timp in care medicamentul respectiv este adus de la farmacia Policlinicii 10 (CMDTAMP – n.r.) din strada Washington printr-un curier”, a declarat Radulescu marti, pentru Mediafax.

Medicamentele compensate vor fi eliberate de la acest punct doar celor care au retete de la medicii din cadrul policlinicii, a mai spus Radulescu. El a adaugat ca preturile practicate nu sunt subventionate de stat, nu sunt preferentiale, ci sunt aceleasi cu cele din farmacia care functioneaza in cadrul CMDTAMP si apar pe site-ul acestuia. Radulescu a aratat ca acest punct de curierat farmaceutic va functiona in cadrul cabinetului medical din Palatul Parlamentului, unde un angajat va prelua comanda de medicamente si va verifica in calculator daca acest medicament exista in farmacia policlinicii. Daca medicamentele sunt in farmacie, atunci ele vor fi aduse la Parlament prin curier, in 2-4 ore, a mai explicat Radulescu.

  • Ministrul Sanatatii, despre farmacia din Parlament: Cred ca este o prostie, e parerea mea de cetatean

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a spus ca, din punctul lui de vedere de cetatean, decizia privind redeschiderea unui punct farmaceutic in Parlament, in care sa fie comercializate medicamente mai ieftine cu 10 – 20 la suta decat pe piata, este incorecta si este o prostie: „Nu comentez ce face Parlamentul, va rog. Eu nu am fost la decizia Biroului Permanent”, a declarat ministrul Sanatatii, intrebat despre decizia Legislativului, precizand ca, din cate stie el, la Parlament exista un punct de lucru al unei farmacii a Centrului de de Diagnostic si Tratament Bucuresti. „S-ar putea sa nu am eu informatia corecta. Daca este un punct de lucru acolo, el functioneaza. Ca l-au inchis temporar sau partial, nu stiu sa va spun”.

El a mai declarat ca, in calitate de cetatean, considera ca aceasta decizie este „o prostie”. „Nu sunt interesat de subiect, dar eu cred ca este o prostie. O parere personala de cetatean: nu cred ca este o decizie corecta, dar ei hotarasc”, a mai spus ministrul Eugen Nicolaescu, marti, dupa ce a participat la conferinta „Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro