Sari direct la conținut

Curtea Constitutionala: Procurorii sefi nu pot fi numiti de CSM, fara avizul sefului statului

HotNews.ro

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca procurorii sefi nu pot fi numiti de Consiliul Superior al Magistraturii, fara avizul sefului statului, se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Curtii Constitutionale. Curtea Constitutionala a declarat, astfel, neconstitutionale modificarile votate de senatori la legea privind modalitatea de numire a procurorilor-sefi, trimise spre promulgare presedintelui Traian Basescu.

Senatul a decis, la mijlocul lunii trecute, ca procurorii sefi ai DNA, DIICOT si ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie numiti de CSM la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul sectiei de procurori a CSM, fara avizul sefului statului, care ar urma sa nu mai aiba niciun cuvant in procesul de numire a magistratilor. O zi mai tarziu, PD-L a atacat la Curtea Constitutionala modificarea la legea 303/2004 privind modalitatea de numire a procurorilor-sefi, adoptata de senatori.

Senatul este camera decizionala in acest caz, modificarile la lege fiindu-i trimise spre promulgare sefului statului fara sa fie nevoie de avizul Camerei Deputatilor.

Votul din Senat a fost aspru criticat si de Comisia Europeana. Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit, in urma cu o saptamana, la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Primul ministru a fost acuzat de europarlamentarul democrat-liberal Nicolae Vlad Popa ca ar fi fost chemat la Bruxelles pentru a da explicatii in legatura cu schimbarea procedurii de numire a procurorilor-sefi. Seful Guvernului a sustinut, insa, ca el a fost cel care a solicitat intrevederea cu Barroso, temele acesteia fiind reforma justitiei din Romania, problemele aflate pe agenda Uniunii Europene si organizarea urmatorului summit european.

In prezent, sefii Parchetelor sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, avizul CSM fiind doar consultativ. Procurorii-sefi sunt numiti pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Senatorii au adoptat modificarile la aceasta lege, excluzandu-l pe seful statului din procedura de numire a procurorilor, intr-un moment in care mandatul lui Daniel Morar in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie ajunsese la final. Ultimul raport pe justitie Comisiei Europene a apreciat pozitiv activitatea DNA si a sefului institutiei, Daniel Morar, in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.

Cu toate acestea, ministru Justitiei, Catalin Predoiu, nu a propus reinvestirea lui Daniel Morar la conducerea DNA. Propunerea ministrului a fost Monica Serbanescu, in prezent consilier in Ministerul Justitiei, insa aceasta nu a primit nici avizul CSM, nici pe cel al sefului statului. In prezent, interimatul la conducerea DNA este asigurat de Daniel Morar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro