Sari direct la conținut

UPDATE: Guvernul a amanat pentru saptamana viitoare aprobarea bugetului de stat pe 2009, dar l-a trecut pe cel al asigurarilor sociale

HotNews.ro

Guvernul a amanat pentru saptamana viitoare aprobarea proiectului de buget pentru anul 2009. Potrivit proiectului de buget, cele mai mari procente vor reveni educatiei, transporturilor si sanatatii. Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, declarase pentru NewsIn, inaintea sedintei de Guvern de miercuri, ca proiectul de buget pentru anul viitor nu prevede majorarea salariilor in sectorul bugetar cu 50%, care ar avea ca rezultat cresterea salariului mediu brut la 2.500 lei si a pensiei medii la 1.200 lei, în 2009.

  • Cei mai multi bani merg la educatie, sanatate si transporturi

Ministerul Finantelor estimeaza pentru 2009 o crestere economica de 6% si un deficit bugetar de 2% din PIB. Cu un plus de peste 40 de miliarde de lei fata de anul acesta, veniturile la buget vor depasi anul viitor 224 de miliarde de lei noi.

Potrivit proiectului de buget, cele mai mari procente vor reveni educatiei, transporturilor si sanatatii. Ministerul Finantelor propune, astfel, 6% din PIB pentru educatie, 4,5% pentru transporturi si 3,9% pentru domeniul sanatatii. Sume importante vor fi alocate de asemenea apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, care vor primi 3,3% din PIB, in timp ce alocatiile propuse pentru agricultura insumeaza 2,9%. Un procent important din PIB – 11,3% – il detin fondurile publice pentru asigurari si asistenta sociala, potrivit agentiei Rador.

  • Votul final asupra bugetului ar putea fi dat de parlamentarii alesi pe 30 noiembrie

Dupa aprobarea sa de catre Guvern, proiectul bugetului de stat trebuie inaintat Parlamentului, legislativul fiind cel care stabileste dupa dezbateri in comisii si in plen indicatorii finali. Avand insa in vedere cat dureaza, de regula, aceste dezbateri, cel mai probabil votul final asupra bugetului pe 2009 nu va mai fi dat in actuala formula parlamentara, ci de catre senatorii si deputatii alesi pe 30 noiembrie.

Pe 2 octombrie, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara, in fata valului de solicitari de cresteri salariale, ca majorarea salariilor functionarilor publici ar atrage inflamarea deficitului bugetar pana la 7% din PIB in 2009, ceea ce ar inseamna incalcarea, de catre Romania, a prevederilor Tratatului de la Maastricht si chiar punerea in discutie a statului de membru al Uniunii Europene.

Un nivel de 7% al deficitului bugetar este de peste doua ori mai mare decat plafonul de 3% din PIB impus de UE, ca o conditie pentru aderarea la zona euro.

„Majorarea salariilor bugetarilor ar duce la o crestere a fondului de salarii cu 6 miliarde euro, iar aceasta decizie ar insemna fie eliminarea investitiilor programate din bugetul de stat, fie un deficit de 7% (din PIB) in 2009”, declara Vosganian.

La inceputul saptamanii trecute guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in fata Parlamentului ca bugetul Romaniei trebuie sa aiba in perioada urmatoare deficite extrem de mici, pentru care este nevoie de o regandire a veniturilor si cheltuielilor, iar politica monetara trebuie sa ramana prudenta si adecvata.

Curtea Constitutionala a decis, miercurea trecuta, ca legea privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, contestata de Guvern, nu incalca legea fundamentala. Legea se afla, acum, pe masa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro