Sari direct la conținut

VIDEO Cum arata cel mai prost drum de oras si cum se lupta un olandez cu morile de vant

HotNews.ro

Un tronson din Calea Giulesti, una din arterele mari ale Bucurestiului, poate fi catalogat drept cel mai prost drum de oras. Din 2008 de cand au inceput lucrarile la canalizare soseaua a fost distrusa iar locuitorii din zona, dintre care unii au platit zeci de mii de euro pe o casa, s-au trezit ca in loc de asfalt au gropi, balti si noroaie. Stefan Willems, unul dintre locuitorii zonei, a cerut autoritatilor sa remedieze situatia. Timp de un an Primaria Generala si cea de sector l-au asigurat ca vor obliga constructorul sa refaca asfaltul dar in realitate gropile s-au adancit.

La numai cateva minute de mers cu masina din centrul capitalei, pe Calea Giulesti, un tronson de cateva sute de metri poate concura la distinctia de cel mai prost drum de oras din Romania. Pe tronsonul dintre intersectia Calea Giulesti cu strada Dr. Sabareni pana la cimitirul Giulesti soseaua arata exact ca un drum forestier. Zeci de locuitori ai zonei ce apartine primariei Sectorului 6 infrunta de aproape doi ani de zile gropile din sosea, baltile adanci de 30-40 de centimetri si noroiul in care se infunda orice masina.

Unii taximetristi refuza sa intre in aceasta zona si isi asteapta clientii la asfalt. Cand totusi se avanta cu masina pe drumul desfundat, isi injura clientii pentu ca i-au bagat in gropi si noroi. Locuitorii zonei spun ca in repetate randuri ambulantele au ramas blocate pe strada ori masini de mare tonaj au intrat in namol blocand strada cu orele. Drumul in cauza este pe teritoriul Primariei Sectorului 6, iar de lucrarile de intretinere si refacere se ocupa compania Erbasu Construct SA.

Pe langa casele vechi in zona au fost construite si locuinte noi unde proprietarii au platit zeci si chiar sute de mii de euro pentru o casa. Printre acestia se numara si olandezul Stefan Willems, care se plange si el de starea soselei. „In 2008 cand am cumparat casa soseaua nu era grozava dar puteai sa circuli pe ea. Nu era asa de periculoasa ca acum„, povesteste Stefan. El spune ca drumul s-a degradat dupa ce au inceput lucrarile la canalizare. Este vorba de un proiect de 70 de milioane de euro, finantat in proportie de 65% de Banca Mondiala.

Stefan Willems nu a ramas pasiv cand a vazut ca dupa ce lucrarile la canalizare au fost incepute si partial terminate soseaua a ramas ca dupa un bombardament. „Am facut mai multe sesizari la autoritati si le-am atras atentia ca drumul reprezinta un pericol„, spune el.

Stefan Willems
Stefan Willems
Foto: arhiva personala

Ceea ce l-a inspaimantat a fost faptul ca sotia sa era insarcinata si ca o calatorie pe drumul plin cu gropi ar fi putut sa ii afecteze sarcina. „Asta chiar ne-a speriat pentru ca uneori nici taxiurile nu intra pe strada si de cateva ori ambulantele au ramas blocate„, spune sotia lui Stefan. Dupa ce a formulat mai multe plangeri la Primaria Capitalei si la Primaria Sectorului 6 Stefan a asteptat ca ceva sa se rezolve.

Primaria Sectorului 6 i-a raspuns dupa 13 luni. Cei de la Primaria Capitalei i-au raspuns ca au trimis inspectori in zona si ca situatia s-a rezolvat drumul fiind nivelat. „La noi nu a venit nimeni de la Primaria Capitalei. Intr-adevar, la un moment dat au venit si au aruncat pe strada cateva camioane de pamant„, spune Stefan Willems.

Pe sosea se pot observa cateva urme ale vechiului asfalt care insa sunt acoperite de straturile de noroi. Stefan spune ca pana si pamantul care a fost adus pentru a nivela soseaua a fost pus de constructor doar pe o portiune mica. „Rezolvarea este destul de simpla; trebuie aduse buldozere si nivelat drumul dar pe toata portiunea nu doar intr-o parte. Eu nu vreau altceva decat sa pot circula cu masina in conditii normale„, mai spune Stefan.

Olandezul spune ca ii place Romania in 99% din timp singura lui nemultumire fiind legata de soseau din fata casei. „Eu platesc taxe si am rezidenta legala asa ca am si niste drepturi. Am citit legile din Romania si in legea administratiei publice scrie ca Primarul este responsabil de infrastructura orasului„, a mai declarat Stefan. El spune ca va continua sa puna presiune pe autoritati.

  • „In zona se efectueaza o lucrare mai ampla de conectare la reteaua de canalizare pentru ca acolo nu exista canalizare. Este un proiect mai amplu si noi speram ca pana in 2011 sa rezolvam situatia”, a declarat Cristian Poteras, primarul sectorului 6. El a mai explicat ca din cele 32 de strazi din zona, 8 au fost deja reabilitate si ca in continuare se lucreaza la restul. Primarul Poteras a explicat ca pe Calea Giulesti, in zona in care este cuprins si tronsonul mentionat mai sus, strazile nu erau conectate la retaua edilitara si astfel ca lucrarile sunt mai ample si cu o durata mai extinsa dar ca se fac eforturi pentru a rezolva situatiile neplacute create cetatenilor.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro