Sari direct la conținut

Curent electric pentru turisti la refugiile de creasta din masivul Fagaras

HotNews.ro

Asociatia pentru Ecologie si Turism Montan Ecoxtrem au montat, cu sprijinul Serviciului Salvamont Arges, panouri fotovoltaice la refugiile de creasta din masivul Fagaras. Panourile fotovoltaice sunt echipamente care transforma energia solara in energie electrica si sunt cea mai eficienta solutie pentru a asigura electricitate in locurile izolate. Scara, Cota 2000, Fereastra Zmeilor, Podul Giurgiului, Fereastra Mica si Iezer sunt cele 6 refugii din muntii Fagaras unde turistii isi vor putea incarca telefoanele mobile, aparatele foto, GPS sau alte dispozitive electronice la prizele tip „bricheta de masina”, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

„Initiativa a venit din partea lui Dan Enea, un argesean cu inima mare, care desi este stabilit in SUA, a ramas cu gandul la drumetiile din muntii Romaniei. Prin acest proiect, Dan Enea – HighTech Passport si Asociatia Ecoxtrem spera sa incurajeze turismul de trekking si aventura din tara noastra, precum si sa contribuie la aprofundarea conceptului de dezvoltarea durabila, prin folosirea surselor regenerabile de energie” a declarat Oana Pirjolea, Presedintele Asociatiei Ecoxtrem. Panourile si materialele necesare proiectului au fost asigurate de compania HighTech Passport si furnizate de Petawatt Energia, costul acestora ridicandu-se la 6000 de dolari. Panourile au fost montate in a doua jumatate a lunii august, de catre membrii Asociatiei Ecoxtrem cu sprijinul Salvamont Arges.

„Speram ca oferind posibilitatea turistilor de a avea in permanenta un telefon incarcat pentru a apela serviciul salvamont sau de a se putea localiza prin GPS, sa putem preveni foarte multe din situatiile care altminteri ar putea degenera in accidente grave, micsorand astfel numarul interventiilor”, a mentionat Ion Sanduloiu, seful Salvamont Arges.

„Aceasta intiativa constituie o premiera in tara noastra si este un proiect pilot pentru a intelege cat de pregatiti suntem sa ne folosim de aceste resurse cu respect, fara a le deteriora sau sustrage. Cu siguranta un rezultat pozitiv va atrage dupa sine si alte proiecte de investitii si, speram, demersuri ale autoritatilor locale si centrale in vederea utilarii celorlaltor refugii din muntii Romaniei, in linie cu Directivele UE privind sursele regenerabile”, se mai arata in comunicatul remis HotNews.ro.

AETM Ecoxtrem a fost fondata in anul 2003 cu scopul de a invata tinerii pasionati de expeditii montane si sport extrem sa gestioneze situatiile limita in care se pot gasi pe munte. In acest moment, activitatea asociatiei consta in implicarea in proiecte ecologice, amenajare trasee turistice, precum si organizarea de scoli montane unde cursantii sunt initiati in: alpinism, escalada, trekking, educatie ecologica, tehnici de supravietuire, prim ajutor, orientare turistica.

HighTech Passport, Ltd este o companie fondata in 1992 in Silicon Valley al carei principal obiect de activitate este localizarea produselor software. Din anul 2004, compania are deschisa o sucursala si la Bucuresti. Printre clientii companiei se numara Yahoo! si Paypal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro