Sari direct la conținut

VIDEO "Loverboy" in premiera, in Romania – Dragostea n-a fost nicicand mai periculoasa

HotNews.ro
Imagine din "Loverboy", Foto: Metropolis Film
Imagine din "Loverboy", Foto: Metropolis Film

Al doilea lungmetraj regizat de Catalin Mitulescu intra de vineri, 7 octombrie, in cinematografele romanesti, cu doua noi premii in buzunar – Cel mai bun film si Cel mai bun actor – obtinute la festivalul de la Pristina. De asemenea, „Loverboy” este singurul lungmetraj romanesc intrat in acest an pe lista de pe care se vor alege nominalizarile la premiile Academiei Europene de Film.

„Loverboy” a avut premiera mondiala la Cannes, in 18 mai, unde a concurat in sectiunea „Un Certain Regard” si unde a starnit interes pentru ca proiectiile s-au facut cu sali pline. Comentariile critice care au aparut pe urma in diferite publicatii straine au urmat, in general, un tipar comun.

Criticii straini au laudat prestatia celor doi protagonisti – George Pistereanu si Ada Condeescu -, precum si coordonatele love story-ului in care eroii evolueaza, dar au fost de parere ca filmul are aerul unui proiect neterminat si ca lasa multe lucruri in suspensie.

„Loverboy” a fost prezentat recent la Festivalul din Sarajevo, unde i-a adus Adei Condeescu Premiul de interpretare feminina. In Romania, el a avut avanpremiera la Festivalul Transilvania (TIFF), imediat dupa Cannes. Filmul isi are radacinile intr-un scenariu („Un balon in forma de inima”) la care Catalin Mitulescu a lucrat mai multi ani si care era povestea unui tanar iesit dintr-o inchisoare pentru tineri care se indragosteste de o fata mai mare ca el.

Cand a aflat de existenta asa-numitilor „loverboys” (nume dat de politie proxenetilor care racoleaza fete pentru retelele de prostitutie din strainatate, facandu-le sa se indragosteasca de ei, adica „prin indragostire”), Catalin Mitulescu a stiut ce vrea sa faca.

A modificat scenariul si ce a rezultat e povestea unui tanar care pica in plasa victimei sale, indragostindu-se de ea. Atat in faza de scriere a scenariului cat si, pe urma, in cea de pregatire a filmarilor, Catalin Mitulescu si actorii au facut o serioasa documentare, discutand cu politisti, prostituate si loverboys.

In esenta, Catalin Mitulescu a dorit un love story de actualitate, in care existenta la limita, proprie varstei, infuzeaza o realitate tragica despre care se stiu foarte putine. Cu trimiteri la „Accatone” sau „Rebel fara cauza”, „Loverboy” mai mult sugereaza, din pacate, coordonatele a ceea ce ar fi putut deveni.

Citeste si:

„Loverboy” – de Catalin Mitulescu, cu: George Pistereanu, Ada Condeescu, Ion Besoiu, Clara Voda, Bogdan Dumitrache, Coca Bloos, Remus Marginean, Alexandru Mititelu. Premiera romaneasca – 7 octombrie 2011

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro