Sari direct la conținut

VIDEO Coreea de Nord: Jocurile Arirang – celebrele dansuri sincron cu pancarte la care participa zeci de mii de nord-coreeni – s-ar afla la final

HotNews.ro
Demonstratie Arirang in Phenian pe 24 august 2011, Foto: Agerpres/AP
Demonstratie Arirang in Phenian pe 24 august 2011, Foto: Agerpres/AP

Jocurile Arirang din Coreea de Nord, combinatia de dansuri, gimnastica, opera, circ si propaganda politica la care participa numere record de nord-coreeni, este posibil sa fi ajuns la final, relateaza un corespondent RIA Novosti. Desi anuntul nu a fost facut oficial, cel mai probabil acestea vor fi inlocuite din 2012 cu un nou show care va marca 100 de ani de la nasterea lui Kim Ir Sen.

Jocurile Arirang au debutat in 2002, pentru a celebra 90 de ani de la nasterea fostului lider comunist.

Organizatorii afirma ca Jocurile, prin „temele ideologice”, „promoveaza dezvoltarea sociala si antreneaza nu numai fizicul oamenilor ci si puterea lor interioara”.

Spectacolele, care au loc de cateva ori pe saptamana din august pana in octombrie, sunt realizate de aproape 100.000 de oameni, ceea ce le-a adus un loc in Cartea Recordurilor.

Intre manifestanti se numara o animatie cu 30.000 de pancarte la care iau parte numai elevi din Phenian si orasele din jurul capitalei.

Festivalul se desfasoara pe stadionul 1 Mai, care are o capacitate de 150.000 locuri, cel mai mare din lume.

Corespondentul RIA Novosti relateaza ca, in timpul vizitei de o saptamana in Coreea de Nord, cand a avut loc unul dintre ultimele spectacole, ghidul i-a informat ca actualul lider Kim Jong Il, „geniu in toate sferele”, a lucrat personal la conceptia spectacolului cu artistii.

Jocurile dureaza circa o ora si jumatate, iar spectacolul spune povestea Coreei de Nord, de la ocupatia brutala de catre japonezi pana la razboiul celor doua Corei si se incheie cu realizarile statului socialist de astazi.

Showul este incarcat de simboluri – de la soarele care rasare (referinta la Kim Ir Sen, ‘soarele etern al umanitatii’) pana la muntii inzapeziti, reprezentand locul de nastere al acestuia.

Manifestarile in stilul Jocurilor Arirang care aveau loc in timpul lui Kim Ir Sen l-au inspirat si pe Nicolae Ceausescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro