Sari direct la conținut

Germania blocheaza deschiderea unui nou capitol de negociere pentru aderarea Turciei la UE. Ankara o avertizeaza pe Merkel: "Doamna trebuie sa stie ca cei care se ocupa de Turcia sfarsesc prost. Priviti ce s-a intamplat cu Sarkozy"

HotNews.ro

Germania a blocat joi deschiderea unui nou capitol in negocierile de aderare a Turciei la UE, protestand astfel fata de reprimarea manifestatiilor din aceasta tara, relateaza agentia EFE citand surse diplomatice, potrivit Agerpres. In aceeasi zi, ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagis, a cerut cancelarului Angela Merkel sa nu faca din aderarea Turciei la UE o tema pentru politica interna germana.

Germania, sustinuta de Olanda, a cerut mai mult timp pentru ca Parlamentul de la Berlin sa dezbata aceasta chestiune. Deschiderea acestui nou capitol de negocieri, cel de Politica Regionala, necesita votul unanim al celor 27 de state membre si o decizie pozitiva ar fi avut o semnificatie simbolica substantiala in contextul in care negocierile de aderare cu Ankara, incepute in anul 2005, au avansat foarte lent din cauza reticentelor unor state ca Germania sau Franta si a conflictului dintre Turcia si Cipru.

Turcia avertizeaza: „Doamna Merkel trebuie sa stie ca cei care se ocupa de Turcia sfarsesc prost. Priviti ce s-a intamplat cu Sarkozy”

Ministrul turc pentru Afaceri Europene, Egemen Bagis, a avertizat-o joi pe Angela Merkel impotriva oricarei tentative de a face din aderarea Turciei la UE o miza a politicii interne germane, scrie AFP, citata de Mediafax.

„Daca Merkel isi cauta material destinat politicii interne pentru alegeri, acest material nu trebuie sa fie Turcia”, a declarat Bagis in fata presei, referindu-se la alegerile legislative prevazute pentru septembrie in Germania.

„Doamna Merkel trebuie sa stie ca cei care se ocupa de Turcia sfarsesc prost. Priviti ce s-a intamplat cu (Nicolas) Sarkozy”, a adaugat ministrul turc, amintind infrangerea fostului presedinte francez, ostil intrarii Turciei in UE, la alegerile prezidentiale din 2012.

„Turcia nu este o tara destinata sa serveasca jocurilor politice interne”, a insistat Bagis.

In ultimele luni, guvernul turc a cerut UE sa accelereze procesul de aderare, amenintand ca altfel ar putea cauta alte aliante.

In februarie, cancelarul s-a aratat favorabila deschiderii unui nou capitol de negocieri cu Turcia, afirmand totodata ca este sceptica in privinta incheierii negocierilor.

Dar, intr-un document intern citat de presa turca, partidul conservator al lui Merkel isi proclama refuzul fata de o aderare a Turciei la UE, apreciind ca integrarea acestei tari cu 75 de milioane de locuitori, in marea lor majoritatea de confesiune musulmana, ar constitui o schimbare prea importanta pentru europeni.

Turcia a deschis in 2005 negocierile de aderare la UE, dar discutiile treneaza din cauza ostilitatii unor tari precum Franta si Germania fata de aderarea sa deplina si din cauza blocajelor Ankarei in special cu privire la problema cipriota.

Tarile europene si-au intensificat in ultimele zile criticile impotriva reprimarii brutale de catre politia turca a unor manifestatii care au vizat timp de aproape trei saptamani Guvernul islamo-conservator aflat la putere din 2002.

Merkel a apreciat, saptamana trecuta, ca este „mult prea dura” interventia politiei impotriva protestatarilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro