Sari direct la conținut

UPDATE Fasia Gaza: Hamas refuza prelungirea armistitiului. Rachete lansate din Gaza inspre Israel, dupa expirarea armistitiului

HotNews.ro

Miscarea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza, a anuntat vineri, la Cairo, ca nu va prelungi armistitiul in enclava palestiniana, in vigoare de trei zile, motivand ca Israelul refuza solicitarile sale.Cel putin cinci rachete au fost lansate vineri din Fasia Gaza inspre Israel la expirarea unui armistitiu de trei zile, in timp ce miscarile palestiniene au anuntat ca nu il vor prelungi, a declarat armata israeliana, anunta Mediafax.

Armistitiul a expirat la ora 5.00 GMT (8.00 ora Romaniei), dar armata israeliana a anuntat deja ca doua rachete au fost lansate asupra sudului Israelului provenind din Gaza, cu trei ore inaintea acestui termen.

Rachete lansate din Fasia Gaza au vizat teritoriul israelian si cu cateva ore inainte de expirarea armistitiului intrat in vigoare marti, a anuntat armata israeliana. „Deocamdata, doua rachete lansate din Gaza au lovit sudul Israelului. Nicio victima nu a fost semnalata”, a anuntat armata intr-un SMS trimis catre jurnalisti. „Teroristii au incalcat incetarea focului”, a adaugat armata israeliana pe contul sau de Twitter.

Mii de palestinieni isi paraseau, vineri, casele din estul orasului Gaza de teama unor noi atacuri, in timp ce avioanele fara pilot israeliene survolau enclava palestiniana dupa expirarea armistitiului, relateaza AFP. Niciun atac nu a avut loc deocamdata, dar armata israeliana, care a afirmat ca va replica fata de orice incident, a anuntat ca au fost lansate rachete din Gaza inspre teritoriul sau, in timp ce miscarile palestiniene au refuzat prelungirea armistitiului.

ONU a facut apel, joi, cu cateva ore inainte de expirarea armistitiului intrat in vigoare marti, la prelungirea incetarii focului intre Israel si Hamas, cu scopul de a le permite palestinienilor din Fasia Gaza sa primeasca ajutorul umanitar de care au nevoie, relateaza AFP. „Incetarea focului de 72 de ore intre Israel si factiunile palestiniene care a intrat in vigoare la 5 august trebuie sa continue”, a declarat coordonatorul operatiunilor umanitare ONU in Fasia Gaza, James Rawley, citat intr-un comunicat. „Trebuie sa sporim rapid gradul interventiei noastre (umanitare) pentru a raspunde nevoilor oamenilor din Gaza (…). Dar, pentru aceasta, avem nevoie de prelungirea incetarii violentelor”, a subliniat el.

Armistitiul de 72 de ore care a pus capat la patru saptamani de conflict intre Israel si Hamas in Fasia Gaza, unde 1.886 de palestinieni au fost ucisi, va expira vineri dimineata, la ora locala 08.00 (08.00, ora Romaniei).

Joi seara, aripa militara a miscarii Hamas a amenintat cu reluarea ostilitatilor contra Israelului odata cu expirarea armistitiului in Fasia Gaza, in cazul in care solicitarile delegatiei palestiniene la Cairo nu vor fi satisfacute.

Aproximativ 520.000 de palestinieni evacuati din cauza luptelor s-au intors in propriile case, dar peste 65.000 de persoane nu mai au unde sa locuiasca, peste 10.000 de case sau apartamente fiind distruse sau grav avariate, potrivit comunicatului ONU.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro