Sari direct la conținut

Povestea unui fost jihadist care a decis sa fuga din Statul Islamic: Executiile sunt un rit de initiere/ I-am parasit pentru ca imi era frica si eram profund ingrijorat de aceasta situatie oribila

HotNews.ro
Gruparea Statul Islamic , Foto: Captura YouTube
Gruparea Statul Islamic , Foto: Captura YouTube

Hamza este un barbat in varsta de 33 de ani din Fallujah si a devenit luptator al Statului Islamic in urma cu un an de zile, dupa ce a fost atras de sentimentele religioase asemanatoare. Cu toate acestea, acum doua luni, jihadistul a fugit pentru ca i se ceruse sa ajute la executarea unor persoane pe care le cunostea si pentru ca fusese ingrozit de violurile la care erau supuse femeile din comunitatea Yazidi.Intr-un interviu pentru The Independent, Hamza relateaza motivele pentru care s-a alaturat Statului Islamic, experienta sa ca membru al gruparii jihadiste si cum a luat decizia de a pleca.

Fostul jihadist ofera detalii despre modul in care functioneaza armata ISIS, antrenamentul elaborat pe care luptatorii il primesc in Irak si in Siria si cum executarile fac parte dintr-un „ritual de initiere” si o dovada a loialitatii si angajamentului.

Educat, inteligent si religios, Hamza a fugit din cadrul ISIS dupa sase luni ca „stagiar” si luptator pentru ca era profund deranjat de executii, unele fiind ale unor persoane pe care le cunoastea din Fallujah. Fostul jihadist a devenit constient de faptul ca daca ramanea in cadrul ISIS ar fi trebuit sa devina calau.

„Nu imi plac cei din Shia, dar atunci cand a venit vorba de uciderea lor am fost socat”, spune Hamza.

Acesta a refuzat sa execute sunniti care erau acuzati ca au lucrat cu guvernul din Irak sau ceea ce ISIS numeste „guvernul pagan”.

In mod surprinzator, Hamza nu a fost pedepsit pentru ca a refuzat, dar i s-a spus ca la un moment dat va trebui sa efectueze o executie.

„Eram platit cu 400.000 de dinari irakieni (231 de lire) pe luna, primeam mancare, carburant si acces la internet”, povesteste fostul jihadist.

Dezamagirea sa nu a venit doar dupa ce a realizat ca va trebui sa fie calau, dar si cand a primit oferte de a face sex cu femeile yazidi capturate, ceea ce el considera a fi echivalent cu violul.

„In prima saptamana din decembrie 2014 au adus 13 fete yazidi. Seful a incercat sa ne tenteze spunandu-ne ca asta este Halal (legal) pentru noi, un cadou de la Allah care ne permitea sa ne facem placerile fara sa ne casatorim pentru ca ele sunt pagane”.

„Pe de alta parte, erau unele fete musulmane tunisiene care au venit din Siria. Aceste fete musulmane se culcau cu unii sefii sub un contract de casatorie care dura o saptamana. Dupa divortau si se casatoreau cu o alta fata. Am intrebat-o pe una dintre ele cum a ajuns in Siria si mi-a spus ca intai a ajuns in Turcia si dupa a trecut granita dintre Turcia si Siria”.

Hamza nu vrea ca numele sau real sau locul in care se afla sa fie dezvaluite, desi crede ca momentan este in siguranta. Barbatul a cerut ca unele detalii legate de evadarea sa din ianuarie sa nu fie publicate.

Anul trecut, gruparea extremista a pus stapanire pe Fallujah, locul in care Hamza si familia sa locuiau. „Este o poveste complicata. In general erau buni cu oamenii si nu ii obligau sa se alature serviciului lor militar. Aveau multe moduri prin care castigau bunavointa si sprijinul oamenilor: de exemplu, mergeau din casa in casa si intrebau oamenii daca au nevoie de ceva si le ofereau servicii, precum educatia, spunand „, isi aminteste Hamza.

„In plus, ISIS tineau prelegeri si predici dupa rugaciune. Majoritatea subiectelor faceau referire la modul in care se poate reforma si imbunatati societatea, folosind Coranul si Hadithul (invataturi traditionale islamice)”

„Era un fel de spalare a creierului, dar s-a intamplat incet, timp de sase luni. Am participat la multe dintre aceste prelegeri si dupa o perioada imi pregateam in avans versete din Coran si texte din Hadith. Existau competitii saptamanale intre grupuri de tineri. Am castigat doua competitii pe subiecte religioase si de fiecare data am primit 300.000 de dinari irakieni”.

In iulie anul trecut familia lui Hamza a plecat in Bagdad. „Dupa ce am castigat doua premii mi-am dat seama ca imi place sistemul lor. Cand familia mea a plecat, tatal meu m-a rugat sa nu raman si sa nu fiu influentat de premiile pe care le-am castigat. El spunea ca situatia se va inrautati. Nu se opunea ISIS, dar este batran si nu putea face fata stilului de viata din Fallujah, care se deteriorase in ceea ce priveste munca, electricitatea, apa, mancarea si militarizarea vietii”.

Hamza le-a spus parintilor ca ii va urma in Bagdad in cateva zile, dar a decis, in iulie 2014, sa se alature Statului Islamic. Motivul sau era in primul rand religios. El spune ca „am decis sa ma alatur ISIS de bunavoie pentru ca eram convins ca este ideal sa servesti si sa muncesti pentru Statul Islamic”.

Hamza a fost acceptat imediat de ISIS, iar initial acesta a fost supus unui antrenament pentru a se pastra intr-o forma fizica buna.

„Exercitiile pe care le-am facut in iulie si august 2014 erau fizice, antrenament de fitness si exercitii abdominale. Dupa aceea am fost transferat la o unitate militare de langa Fallujah timp de o luna, iar apoi am fost trimis in Raqqa (Siria) unde m-au pregatit militar prin cursuri intensive”.

„In Fallujah am invatat cum sa arunc grenade si cum sa folosesc Kalasnikovul. Era un nivel mai avansat in Raqqa, unde eu, impreuna cu un grup de voluntari, am invatat sa folosim RPG (lansatoare de grenade anti-tanc) si alte tipuri de mitraliere”

Intrebat de ce a fost dus in Raqqa, Hamza a raspuns: „Motivul era ca in Irak nu exista echipamentul disponibil de antrenament. Toate tipurile de antrenament, echipament si facilitati erau disponibile in Fallujah, dar au fost mutate in Raqqa pentru a ne creste ceea ce era numit si pentru a ne oferi o noua experienta si o noua revolutie”.

„Cand ne-au dus in Raqqa, toti luptatorii au fost convinsi ca granita dintre Siria si Irak este falsa si ca suntem uniti toti sub comanda Califatului. Din punct de vedere psihologic, eram atat de relaxat si fericit ca merg acolo. Era un sentiment dragut ca distrugem granite intre doua guverne si trecem prin ele. Era o realizare mareata”.

Executiile joaca un rol important in viata ISIS, nu numai ca mijloc de intimidare al dusmanilor, ci si ca un rit de initiere si dovada credintei. Hamza spune ca in Raqqa, „stagiarii” erau trimisi sa priveasca executiile publice.

„Am luat parte la trei executii in Raqqa si la unele din Fallujah. Una dintre victime erau un barbat despre care se credea ca lucreaza cu regimul sirian. A fost impuscat”.

In Fallujah, soldatii Shia din Armata irakiana au fost executati.

„Atunci a fost prima data cand am fost martorul unei decapitari. Vazusem videoclipuri realizate impecabil din punctul de vedere al sunetului si al imaginii. Dupa ce ne uitam la multe video-uri de acest gen, eram dusi intr-un loc in care participam la executii publice”

Hamza spune ca nu a efectuat nicio executie pentru ca, potrivit regulilor ISIS, stagiarii au nevoie de mai mult de sase luni ca sa fie pregatiti.

„Problema era ca eu eram un pic agitat dupa ce am participat la aceste executii”.

„In ultima saptamana din noiembrie au fost programate cateva executii. Unul dintre comandanti ne-a rugat sa ne aducem armele pentru ca urma o executie in zilele urmatoare. Dar victimele erau sunniti, iar pe unii ii stiam”.

„Nu am putut sa suport gandul. Am incercat sa le explic asta, ca daca erau Shia as fi facut-o imediat. Comandantul a zis <o

La scurt timp dupa, Hamza a primit „oferta” de a face sex cu 13 fete Yazidi. Fostul jihadist spune ca cele doua evenimente i-au spulberat entuziasmul idealist fata de ISIS si a inceput sa aiba indoieli.

„Executiile, decapitarile oribile si violul fetelor non-musulmane m-au ingrozit. M-am imaginat fiind prins in aceste executii, decapitari si violuri”.

Atunci, Hamza a inceput sa isi planifice evadarea, dar stia ca va fi greu si periculos. El spune ca un luptator care a incercat sa fuga a fost prins si executat pentru tradare.

„Problema era ca nu exista nimeni de incredere”, spune Hamza.

Cu toate acesta, fostul jihadist a reusit sa faca planuri cu un prieten din afara Califatului prin intermediul aplicatiei Viber, profitand de conexiunea la internet care era disponibila luptatorilor din Fallujah trei zile pe saptamana, timp de trei ore pe zi.

„I-am spus comandantului ca am nevoie de un telefon mobil ca sa vorbesc cu familia mea si a fost de acord, promitandu-mi mai mult privilegii daca imi voi dovedi curajul si loialitatea”.

La inceputul lui ianuarie, cand era de garda la marginea localitatii Fallujah, Hamza a reusit sa evadeze. A durat 5 zile ca sa ajunga intr-un loc in care sa fie in siguranta.

Fiind un luptator recrutat recent, fostul jihadist nu a intalnit membrii cunoscuti ai Statului Islamic.

„Nu, acestia se mutau intotdeauna dintr-un loc in altul. (Luptatorii) vorbeau despre al-Baghdadi mereu si spuneau ca inca traieste. Sunt sigur ca ei (liderii ISIS) sunt doar irakieni”.

Intrebat daca crede ca Statul Islamic va putea fi invins, Hamza spune ca acest lucru nu va fi usor.

„La inceput am crezut ca ISIS lupta pentru Allah, dar mai tarziu am descoperit ca sunt departe de principiile islamului. Stiu ca unii luptatori luau droguri halucinogene; altii erau obsedati de sex. In ceea ce priveste violul si modul in care multi barbati se casatoresc pe rand pentru o anumita perioada de timp, asta nu este uman”.

„I-am parasit pentru ca imi era frica si eram profund ingrijorat de aceasta situatie oribila”, a precizat Hamza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro