Sari direct la conținut

Sondaje, reactii si pozitii

Monitorul de Alba

Sondajul vorbea despre faptul ca in cazul unor alegeri desfasurate in aceasta perioada, 45,3% dintre romani ar vota pentru Partidul Democrat. Albaiulienii considera insa ca situatia este putin diferita, cel putin in municipiul nostru. “Pai in urma cu doua saptamini era peste 50 %. Nu cred ca a scazut atit. Stiu ca diferentele in astfel de sondaje sunt de 2-3 %.

Chiar atit de mult nu este normal si apoi va mai spun ceva. De atunci si pina acum va garantez eu ca multi oameni s-au orientat spre democrati si nu invers. Probabil ca a fost comandat de liberali sau social democrati”, crede Vasile D.

“Nu am auzit si nu am vazut. Nu ma intereseaza sondajele. Asta pentru ca fiecare le umfla sau le scade in functie de cel care plateste. Eu vad cu ochii mei ce se intimpla si cred ca la ora asta PD-ul si Traian Basescu o duc foarte bine. Nu ma pricep la procente, dar asa este”, considera Liliana R.

“Nu stiu democratii cit au, dar cu siguranta au foarte mult. Dar mi se pare ceva in neregula in rest. PSD-ul nu are 17 %. Nici sa ma pici cu ceara nu pot sa cred. Or fi undeva pe la 8-9%, dar mai sus de asa nici gind. PNL-ul avea poate inainte de referendum 11, acum mai are vreo 5%. PNG-ul da. Becali are aproape 10 % si mai stringe”, crede Toma F.

In schimb, unii dintre localnici considera ca este doar o etapa a framintarilor politicii. “E exagerat acel procent pentru PD. Nu ma intereseaza politica si nici nu ma pricep, dar probabil ca e urmare a acestor tensiuni pe care le arata peste tot. Pina la alegeri o sa se schimbe situatia”, considera Andrei S.

Clasamentul politicienilor mai real

Sondajul, realizat in perioada imediat urmatoare scrutinului din 19 mai, arata ca presedintele Traian Basescu ramine politicianul cu cel mai mare grad de incredere in rindul populatiei, respectiv 58,4%, urmat de Mugur Isarescu (44,2%) si Theodor Stolojan (34,5%). Acest clasament este mai real in opinia albaiulienilor. “Da. Asta arata mai normal. Basescu e clar cel mai bun.

Restul au dat toti rateuri si se vede in sondaje. Isarescu si Stolojan au fost cei care au avut de cistigat pe buna dreptate. Nu ar fi mare lucru ca unul dintre ei sa fie noul prim ministru”, crede Vasile D. “Asa cum am spus, Basescu o duce bine. Isarescu e ala de la Banca Nationala? Pai el e om politic? Nu stiu. Stolojan e pe val ca e cu Basescu”, considera Liliana R.

“Aici se vede realitatea. Acolo unde e Basescu cu Stolojan impreuna, acolo e si PD-ul. Restul nu cred ca mai conteaza”, este de parere Toma F.

“Si asta e umflat cu pompa. Unde au disparut Geoana, Iliescu, Tariceanu si Becali? Ei vedeti ca nu e chiar asa”, pune insa Andrei S.

Orientarea optiunilor pentru viitor

Acelasi sondaj mai arata ca 41,3% dintre romani spun ca ar prefera ca Romania sa fie republica prezidentiala, 26,3% – republica parlamentara si 7,3% – monarhie constitutionala. Sondajul a fost realizat la comanda Fundatiei Societatea Civila, pe un esantion de 1.293 persoane, cu o eroare de plus minus 2,9%.

In ceea ce priveste parera albaiulienilor, aceasta a fost testata doar aleatoriu si nu reprezinta un sondaj profesionist.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro