Sari direct la conținut

Lucrarile publice au ajuns sub lupa Consiliului local

Monitorul de Alba

Pentru ca avalansa de lucrari incepute in acest an, in municipiul resedinta de judet, i-a nemultumit pe oameni, care s-au adresat apoi Consiliului local, alesii au considerat necesar sa i-a in discutie modul in care se abordeaza si se realizeaza lucrarile de ordin public, platite de la bugetul local.

Pe fondul unui proiect privind alte investitii de acelasi fel, consilierii au inceput o discutie care s-a aprins rapid si care pina la urma a adus cu sine o serie de propuneri binevenite. O solutie care pare sa fie de bun augur este cea referitoare la impunerea unor conditii aspre atit in ceea ce priveste cantitatea, cit mai ales calitatea lucrarilor, chiar de la faza de contracte.

“Am ajuns sa refuzam predarea si receptia lucrarilor”

“Sa se solicite imperios ca termenele sa fie respectate. Avem serioase probleme pentru ca lucrarile acestea par sa nu se mai termine odata si este foarte neplacut si incomod”, a dat tonul nemultumirilor consilierul Partidului Conservator, Mircea Abrudean. Nemultumirile alesilor au fost alimentate si de o informatie conform careia “am ajuns (n.r.

Consiliul local Alba Iulia) sa refuzam predarea si receptia lucrarilor si sa fim acuzati ca am blocat, spre exemplu, programul SAMTID. Nu avem ce face pentru ca, spre exemplu, dupa pozarea conductelor nu se mai refac amplasamentele”.

Informatia a avut darul de a determina o reactie dura, presedintele de sedinta, social democrata Doina Harda solicitind impunerea “unor termene si conditii inca din faza de contracte pentru a nu mai aparea astfel de probleme”.

Aprovizionarea trebuie controlata

Un alt aspect deranjant si care a avut darul de a stirni nemultumiri in rindul consilierilor locali a fost cel legat de aprovizionarea agentilor economici, lucru ce se petrece de cele mai multe ori in timpul zilei. “Spre exemplu pe strada Olteniei este foarte rau. Aceasta artera arata foarte bine inainte ca cei de la gaz sa vina sa sape. Aici exista insa si o alta problema.

In zona se afla foarte multi agenti economici care sunt aprovizionati cu camioane mari. Au aparut deja probleme si la asfalt, dar si la imobilele din imprejurimi. Aceasta strada nu a fost proiectata pentru asa ceva”, si-a exprimat nemultumirea consilierul democrat, Mihai Baco.

Solutia a fost gasita rapid de catre Ioan Besoiu care a declarat ca “avem o hotarire de Consiliu local care prevede foarte clar cum se face aprovizionarea in Alba Iulia. Daca nu ma insel aceasta prevede ca este posibil traficul doar pina la 3,5 sau dupa caz pina la 7,5 tone. Aceasta hotarire trebuie respectata si atit”.

Nu trebuie amestecate lucrurile

Dupa ce au pus la punct detaliile privitoare la problemele dar mai ales la solutiile care ar trebui aplicate in ceea ce priveste adevaratul santier in care se gaseste la aceasta ora mnunicipiul Alba iulia, consilierii au considerat necesar sa atraga atentia ca lucrurile nu trebuie amestecate.

Practic alesii locali au lasat sa se inteleaga ca masurile drastice vor trebui luate pentru a proteja banul public si pentru a nu mai aparea astfel de situatii, dar asta nu inseamna ca lucrarile vor fi sistate sau ca banii nu vor mai fi alocati.

Un alt amanunt de precizat ar fi cel legat la faptul ca administratia locala va incerca sa gaseasca solutia cea mai potrivita pentru lucrarile ulterioare, respectiv bransamentele de apa, canalizare, curent sau alte utilitatI, care ar putea sa fie necesare dupa terminarea lucrarilor actuale si refacerea covorului asfaltic.

Sistarea aprobarilor

Tot la nivelul adminsitratiei locale a fost abordata o alta problema legata de aspecte ce privesc buna gestionare a patromoniului local, pentru a se respecta un plan de viitor in acest sens.

Astfel, in vederea extinderii spatiului intravilan cu peste 100 de hectare, lucru ce va impune o hotarire de Guvern, a fost deocamdata sistata aprobarea oricaror planuri urbanistice zonale care ar putea sa se suprapuna peste viitorul proiect.

“Ma bucur ca am ajuns in ceasul al 12 lea, sau dupa acesta, sa constatam pierderea controlului asupra dezvoltarii tramei stradale si sa vedem haosul din oras“, a declarat Doina Harda stirnind nemultumirea colegilor de sedinta.

In replica, Marius Rotaru a solicitat “excluderea raportului acestui proiect, pentru ca aici scrie despre haos iar eu nu am aprobat nimic haotic ci numai hotariri cu buna credinta”.

Una peste alta, alesii locali s-au pus de acord ca municipiul Alba Iulia trebuie dezvoltat pentru ca viitorul sa fie unul cu perspective pentru generatiile urmatoare si ca trebuie exclusa din administratia locala motivatia strict politica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro