Sari direct la conținut

Teapa de 200.000 de litri de ulei

banulbotosanean.ro

Fabrica de ulei Unirea SA Iasi a fost tepuita cu 5,8 miliarde lei vechi de catre firma Neldomar SRL Botosani. Aceasta din urma a cumparat 200.000 de litri de ulei fara a plati niciun leu producatorului iesean. Societatea botosaneana are datorii si la bugetul consolidat al statului in valoare de peste cinci miliarde lei vechi.

Din cauza acestor datorii, Administratia Finantelor Publice Botosani a solicitat falimentul firmei. De asemenea, in urma unui control fiscal s-a constatat ca patroanele Neldomar au savarsit infractiunea de evaziune fiscala in valoare de circa patru miliarde lei vechi, motiv pentru care Directia Generala a Finantelor Publice a facut plangere penala pe numele celor doua patroane.

Acesta din urma au parasit domiciliul la scurt timp dupa inaintarea sesizarii penale catre parchetul de pe langa Tribunalul Botosani. Din cate am aflat in ultimele luni, cele doua patroane au parasit tara si se afla in Germania, urmand sa fie date in urmarire internationala. In cazul firmei din Iasi, acesta a aparut recent, pana acum nimeni nestiind mai nimic despre el.

Firma se afla in faliment si era deja constituita masa credala, insa acum o luna cei de la Iasi au venit si s-au inscris si ei cu o noua suma de recuperat. Cei de la Neldomar au fost la Iasi, au cumparat uleiul si trebuiau sa plateasca in mai multe transe, insa nu au platit nimic la producatorul de ulei, au declarat surse din cadrul anchetatorilor.

Pe langa datoria de 5,8 miliarde lei vechi pe care o are de recuperat Unirea Iasi, firma Neldomar SRL are datorii totale in valoare de aproape 20 de miliarde de lei vechi. Societatea a fost cunoscuta pentru afacerile sale cu produse alimentare. Una dintre bancile prezente in Botosani are de recuperat un imprumut acordat societatii in valoare de 14,2 miliarde lei vechi.

Judecatorul sindic a stabilit ca de la Neldomar sunt de recuperat in total 19,6 miliarde lei vechi. Cea mai mare creanta o are banca, aceasta fiind urmata de Administratia Financiara Botosani cu 5,1 miliarde lei vechi, Primaria Botosani 94 milioane lei vechi, Comaliment 100 milioane lei vechi si Grupul Porche Broker in Asigurari SRL Bucuresti cu 160 milioane lei vechi.

Dupa ce activele firmelor, constand mai ales in spatii comerciale, vor fi evaluate si valorificate, banii vor fi impartiti creditorilor, unitatile bancare avant intaietate in recuperarea creantelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro