Sari direct la conținut

Patronul Autotex preocupat de filaj in toaleta

Zi de Zi

Doua foste angajate ale Autotex Targu Mures il acuza pe patronul firmei, Csibi Peter, de hartuire sexuala. Femeile au depus plangere la Comisia pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati, in care povestesc calvarul trait in ultimii ani. „A incercat sa ma sarute cu forta si sa ma pipaie pe coapsa si sani”, a scris in plangere una dintre femei. De asemenea, Csibi Peter este zugravit ca un obsedat sexual, care a fost capabil sa instaleze in toaleta si in vestiarul femeilor camere video.

Ieri ar fi trebuit sa ajunga la Targu Mures o echipa a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, in atentia caruia a ajuns cazul Csibi Peter, patron al Autotex SRL Targu Mures (strada Ariesului nr. 19), firma producatoare de lenjerie intima, trebuie sa raspunda in fata unei comisii a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii unor acuzatii extrem de grave. El este acuzat de doua foste angajate ale sale ca le-a hartuit sexual, fiind nevoite in cele din urma sa-si dea demisia.

Calvarul

Demersurile impotriva ex-angajatorului au inceput in octombrie 2005, cand G.D., una dintre femeile agresate, s-a adresat cu o reclamatie Inspectoratului Teritorial de Munca. Ea a acuzat agresiunile fizice si psihice la care este supusa de catre patron. Salariatii ITM au indemnat-o sa nu depuna reclamatie pentru a nu-si pierde locul de munca. G.D. s-a intors la locul de munca, dar comportamentul fatis sexual si agresiunile au continuat. Asa a ajuns la cabinetul deputatului UDMR Kerekes Karoly, care a sfatuit-o sa depuna la Comisia pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati din Camera Deputatilor o plangere, inregistrata in 21 noiembrie 2005, impotriva lui Csibi Peter.

Faptele reclamate, la care sunt supuse multe femei din Romania, sunt cutremuratoare si jignitoare, descriindu-l pe Csibi drept un obsedat sexual. „Sunt angajata respectivei firme din anul 2000 (n.red. intre timp si-a dat demisia)…dupa o vreme si cu mine a avut un comportament de molestare sexuala, care a inceput cu aluzii la viata mea sexuala, apoi mai tarziu a incercat sa ma sarute cu forta si sa ma pipaie pe coapsa si sani. Pentru a face aceste lucruri, m-a urmarit sa fiu singura pe culoar, in birou sau in vestiar.

…Dupa o lupta indelungata ma tranteste de perete sau de mobilier, renuntand cu greu la scopul urmarit, lasandu-ma cu vanatai si cu o stare sufleteasca de tulburare profunda”, a scris G.D. in plangere.

Aceste fapte au fost vazute si de colegele sale, care insa nu au reactionat, preferand sa se uite in alta parte. De altfel, G.D. ne-a marturisit ca „chiar daca ar fi chestionate, fostele colege nu vor declara nimic, cu toate ca nu au nimic de castigat”.

Mai tarziu, situatia s-a agravat. Anul treTut, in vara, Csibi a sarit fara menajamente pe spatele femeii, a intors-o, i-a prins gatul si a lovit-o. „Am reusit sa scap de el numai printr-o lovitura de picior… In procent de 60% corpul meu prezenta vanatai, dar nu l-am denuntat de teama sa nu imi pierd locul de munca”.

In data 7 octombrie s-a repetat agresiunea, iar G.D. cum scriam mai sus s-a adresat ITM a carei angajata a sfatuit-o sa renunte.

Filaj in toaleta

G.D. si-a incheiat plangerea, aratand ca „patronul Csibi Peter, dupa toate semnalmentele este un obsedat sexual, mergand pana acolo ca a instalat si camere de supraveghere in vestiar si in toaleta, urmarind prin monitor femeile care lucreaza in firma”.

Femeia ne-a marturisit ca ar fi vrut sa fotografieze camerele video, dar i-a fost teama, cu toate acestea ne-a asigurat ca detine fotografii cu camera din vestiar.

Mai mult, vizionarile, asa cum ne-a declarat fosta angajata nu se opreau doar asupra angajatelor: „le urmarea si pe modelele care veneau sa probeze lenjeria. Erau tinere de 15-16 ani si eu am o fiica de 15 ani si ma ingrozeau toate aceste lucruri”.

Acuzatiile lui G.D sunt sustinute si de o alta femeie, H.N., care intr-o plangere adresata Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor, trimisa in 9 noiembrie 2005, isi descrie astfel trauma: „lucrand singura la ambalare, intr-o incapere separata, am fost agresata fizic de multe ori de catre patron si batjocorita, lasandu-mi vanatai pe brat. Dupa mai multe avertismente din partea mea, patronul m-a molestat si m-a amenintat ca in cazul denuntarii acestuia imi voi pierde locul de munca. Dupa ce am facut cunoscut sotiei acestuia cele intamplate, mi-a redus din salariu”.

H.N. ne-a marturisit ca pana la urma, dupa doi ani in care a suportat agresiunile, nu a mai putut suporta: „pentru mine era totuna, daca ma jucam sau nu cu locul de munca, era in joc familia mea. Nu imi pare rau. S-a umplut paharul. Ceea ce am suferit in doi ani, nu ii doresc la nimeni. Doar nu eram animale”.

Din cele povestite de femei, cazurile nu sunt izolate, alte femei preferand sa renunte la locul de munca decat sa mai suporte comportamentul sexual agresiv al patronului. Poate de rusine au ales insa sa taca.

Reactii

Cazurile prezentate de cele doua femei au ajuns in atentia CNCD la jumatatea lunii decembrie anul trecut, consiliul transmitand plangerea mai departe colegiului director care anuntase luni ca va trimite o comisie pentru a investiga cazul.

De asemenea, despre situatia de la Autotex au fost instiintati si reprezentantii Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse. Pana la inchiderea editiei insa, comisia nu ajunsese la Targu Mures. Asupra derularii anchetei, daca va fi o ancheta, vom reveni in numerele noastre viitoare, considerand ca asemenea comportamente nu trebuie tolerate.

„Vreau sa plateasca pentru faptele intamplate, pentru ca nu vreau sa vina alte femei, noi, sa nu stie si sa li se intample acelasi lucru. Nu pot sa spun pana unde mergem, pana acolo unde se va termina cu bine”, H.N.

„Le-am ajutat sa faca plangere, mai departe se ocupa Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si Autoritatea Nationala pentru Egalitate de Sanse. Am discutat si cu patronul care a negat ca ar fi facut asa ceva”, Kerekes Karoly, deputat UDMR

„De multe ori a incercat sa-mi smulga bluza, fusta, halatul de lucru, fiind nevoita sa dau in el cu picioarele pentru a ma apara. Cand lucrez la masina de cusut ma ataca prin surprindere prinzandu-mi sanii, bagandu-mi mana intre picioarele mele, fiind obligata sa ma apar folosind foarfeca sau alte instrumente de lucru. Ajunsesem sa merg la toaleta doar insotita”, G.D.

„…consider ca situatia pe care ne-ati prezentat-o se refera la o problema deosebit de grava, fata de care este necesara interventia institutiilor competente.

De asemenea, va informez ca aceasta situatie a fost prezentata membrilor Comisiei, iar eu ca Presedinta a Comisiei voi urmari cu deosebita atentie modul de solutionare al cazului relatat de dvs.”, citat din raspunsul remis petentei G.D. de catre deputatul Minodora Cliveti, presedintele Comisiei pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati

Csibi Peter nu a putut fi contactat, nici la firma, dar nici telefonic acasa sau la firma. Cu toate acestea vom gazdui in numarul viitor pozitia sa, in masura in care este dispus sa vorbeasca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro