Sari direct la conținut

Winmarkt, ingenuncheata la Targu Mures

Ziarul de Mures

Criterii de eligibilitate exclusiviste, ce miros intepator a spaga, licitatie cu castigator prestabilit sunt doar cateva din ingredientele unei afaceri cu iz penal, girata de catre primarul Florea si acolitii sai

Obiectivul: concesionarea a 3.120 mp de teren, situat pe Aurel Filimon, colt cu Calarasilor, pentru constructia unei parcari si a unui hotel, contra unei redevente chilipir: 27.000 euro/an

Miza: comisionul dintr-o investitie ce se ridica la 70 de milioane de euro

Initiatoare a proiectului, dar scoasa din carti, compania americana Winmarkt a atacat, la Institutia prefectului, caietul de sarcini. Caiet vizat, insa, anterior de juristii Prefecturii.

Un nou scandal explodeaza in curtea Primariei Targu Mures, dupa ce s-a dat startul in competitia pentru obtinerea concesiunii parcarii din spatele Sucursalei Mures a BRD.

Compania americana Winmarkt, detinuta de unul dintre cele mai active fonduri de investitii din Romania, New Century Holding, reclama modul in care a fost intocmit caietul de sarcini de participare la licitatia publica, stabilita pentru 26 ianuarie. Sursele noastre vorbesc de exclusivism si coruptie.

De asemenea, este din nou evident ca primarul Florea si sfetnicii lui nu se gandesc in nici un caz la contribuabili sau la dezvoltarea municipiului, ci la cum sa obtina spaga.

Desi toate studiile efectuate in municipiu vorbesc despre lipsa parcarilor, iar Florea parea sa fi inceput o asemenea ofensiva, deoarece se obtin granturi sau semi-finantari europene pentru investitii de acest gen, interesul sau nu are legatura decat cu darile la negru pe care si le poate atrage din explozia afacerilor cu parcari.

Nu vrem parcari, vrem spagi cu orice risc, pare sa fie refrenul placut urechilor edilului sef, care nu are probleme in a-si pune in cap NCH si Winmarkt, de dragul comisioanelor.

Balada spagii

Afacerea pe care au pus-o la cale mintile din Primaria Targu Mures, patologic concentrate pe scoaterea banilor si din piatra seaca, se muleaza pe o veche balada romaneasca – Manastirea Argesului sau Balada Mesterului Manole.

„Pe Mures in jos…/ Florea voda trece / Cu tovarasi zece…/ si Manole zece / Care-i si intrece./ Merg cu toti pe cale / Sa aleaga-n vale/ Loc pentru parcare / Si de spaguire”.

Cu aceasta melodie in urechi a fost identificat si spatiul de 3.120 mp din spatele BRD, la intretaierea strazii Aurel Filimon cu cea care poarta un nume intens disputat, inainte de a fi aprobat in Consiliul Local – Kossuth Lajos, fosta Calarasilor.

Moment in care Florea o fi oftat: „Iata locul meu! / Aici aleg eu / Loc pentru parcare / Si de spaga mare”.

In octombrie 2005, a aparut pe ordinea de zi a Consiliului Local prefigurarea viitoarei zone din vecinatatea Hotelului Continental, a Teatrului National si a BRD.

Winmarkt, detinator al „unicului lant de centre comerciale din Romania, care functioneaza sub marca inregistrata cu acelasi nume” (potrivit unei scrisori de intentie adresate Primariei Targu Mures de catre presedintele CA al companiei, Sergiu Stapler), isi aratase in urma cu o luna interesul pentru constructia unui complex comercial de trei etaje, cu o parcare pe doua nivele la subsol.

Reprezentantul Winmarkt preciza in aceeasi scrisoare ca intentioneaza sa concesioneze sau sa achizitioneze cei 3.650 mp (la inceput), urmand sa investeasca intre 11-13 milioane de euro, respectiv sa creeze intre 350-400 de locuri de munca.

De altfel, intentia Winmarkt aparea inclusiv in expunerea de motive a proiectului de hotarare, prin care era solicitata concesionarea terenului prin licitatie publica.

Cu toate ca am fi pariat ca Winmarkt se detasa deja in castigator, turnura pe care au luat-o evenimentele este cel putin interesanta: afacerea a fost, din nou, acaparata de catre cercul de interese din jurul primarului Florea, care, incet-incet, va controla orice business care se deruleaza in municipiu.

Pentru ca „Orice lucra / Spaga trebuia”…

Caiet de sarcini, tintit: „O soapta de sus / Aievea mi-a spus / Ca orice-am lucra / Spaga trebuia / Pan-om hotari / In zid de-a zidi / Cea mai tare spaga”, trebuie sa isi fi zis Florea.

In 20 decembrie, la ultima sedinta a CL, consilierilor locali li s-a varat sub nas, in regim de urgenta, caietul de sarcini pentru potentialii participanti la licitatie, studiul de oportunitate, respectiv contractul care urma sa fie semnat cu adjudecatarul licitatiei.

Fata de primele intentii, cand in zona urma sa se construiasca o parcare supraetajata sub un complex comercial, caietul de sarcini suferise modificari, le-am spune dramatice, pentru cei care ar vrea sa participe la licitatie, ar avea si banii si nici nu ar tergiversa realizarea investitiei.

Astfel, in studiul de oportunitate este inscris un paragraf, care ne-a induiosat pana la lacrimi: „Initierea concesiunii a fost facuta cu destinatie «hotel, spatii comerciale (maxim 2.000 mp) si locuri de parcare (aproximativ 300) neexclusive, ele fiind puse la dispozitia comunitatii contra unei taxe»”.

Ne-am gandit cum or fi facut sinapsa neuronii functionarilor din Primaria Targu Mures de-au inserat si povestea cu hotelurile. Toate concluziile duc spre cabinetul nr. 1 si spre un investitor pregatit de cercul de interese al acestuia. Mesterul Manole, dispus sa ingroape a sa Ana.

La concluzia aceasta am ajuns nu doar lecturand studiul de oportunitate, care a descoperit ca langa un hotel de 10 nivele, de 3 stele, ar mai incapea unul, ci si caietul de sarcini.

Unul de toata frumusetea, pe care consilierii locali, ingrijorati de blestemul lipsei de investitii in municipiu, dar si zoriti repede-repede sa-si dea votul, fara sa fi avut timp sa analizeze caietul de sarcini, l-au aprobat.

Conditii exclusiviste

La licitatie, conform criteriilor de eligibilitate, pot participa doar persoanele juridice. Ce-or fi avand bietele persoane fizice, nu stim, chiar am fi curiosi sa vedem ce ar spune, spre exemplu, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Persoanele juridice, a se intelege „firme”, trebuie sa indeplineasca cumulativ cateva conditii a caror citire ne-a epuizat.

Compania doritoare de hotel de 3-4 stele in buricul Targu Muresului trebuie sa aiba – atentie! – un capital social de minimum 45 de miliarde de lei vechi, care sa nu fi fost majorat in ultimele sase luni, sa aiba in domeniul de activitate urmatoarele activitati – 5511-hoteluri si moteluri cu restaurant; 5512-hoteluri si moteluri fara restaurant; 5541-cafenele si baruri fara spectacol; 5518-intermedieri cu comertul specializat in vanzarea produselor cu caracter specific neclasificat in alta parte. La ultima activitate din codul CAEN ne-am blocat.

N-am prea inteles ce vrea sa spuna autorul instructiunilor pentru ofertanti cu prevederea asta si ce legatura are cu parcarile si hotelul. O fi avand cu investitorul pentru care a fost creat caietul de sarcini.

Mai mult, in activitatile enumerate mai sus, ofertantul trebuie sa aiba experienta minimum patru ani, in timp ce compania trebuie sa fi lucrat minimum opt ani.

Ultimele doua conditii ne-au impresionat si mai mult: investitorul sa fie proprietar de trei ani al unui hotel de 3 stele, cu minimum 100 de locuri de cazare, si sa fi avut pe 2004 o cifra de afaceri impresionanta, de minimum 700 miliarde lei.

„Stai, spaguta mea, / Nu te speria, / Ca vrem sa glumim / Si sa te zidim”, si-o fi zis investitorul cand si-a adus-o pe Ana in afacere pentru constructia parcarii si a hotelului de 17 etaje.

Pentru ca nu sunt multe firme care sa incapa in acest sablon. Credem ca extrem de putine, cu toate ca au fost cativa doritori care s-au repezit sa-si cumpere caietul de sarcini.

Teapa pentru Winmarkt

Cu toate ca au venit cu intentii bune, cei de la Winmarkt, care i-au dat ideea primarului si cercului sau de interese, sunt pe punctul de a lua o plasa originala. Targumureseana, marca Florea.

Perioada de inscrieri, demarata pe 9 ianuarie, dupa ce Institutia Prefectului Mures si-a dat aprobarea pe Hotararea nr. 345, si care va dura pana in ziua licitatiei (26 ianuarie), a creat deja soc printre afaceristi.

Oricat am verificat istoricul Winmarkt, cea mai veche firma detinuta nu are impliniti nici macar trei ani, daramite opt ani de activitate continua.

De altfel, nici celalalte companii din portofoliul fondului de investitii New Century Holding, prezidat de catre Andrei Siminel, nu corespund criteriilor de eligibilitate inserate in caietul de sarcini, cu toate ca stau bine la capitalul social si chiar la cifra de afaceri.

Winmarkt nu este insa singura companie careia i-a fost blocata participarea la licitatie prin conditiile exclusiviste.

Time Com, patronata de catre Radu Pescar, si Hotel Concordia, detinut de familia Sipos, au patit la fel. Firmei Time Com ii lipseau vreo 30 miliarde de lei la capitalul social si 650 de miliarde la cifra de afaceri, in timp ce hotelierilor de la Concordia le lipseau 20 de miliarde din capitalul social si aproape intreaga cifra de afaceri. Celelalte criterii nici nu mai conteaza.

De asemenea, de licitatie ar fi fost interesat si consilierul local Florin Vlas, patron al grupului de firme Voiajor, sau omul de afaceri Mircea Musgociu, mai nou pasionat de domeniul imobiliarelor.

Winmarkt contraataca

Pana acum, mai toti potentialii participanti la licitatie s-au impacat cu gandul ca nu pot intra in hora si s-au retras. Singurii care nu par sa cedeze inca sunt reprezentantii Winmarkt.

Joia trecuta s-au prezentat in audienta la prefect, pentru a depune o sesizare, prin care solicita refacerea caietului de sarcini, astfel incat sa poate participa mai multe societati.

Cu toate acestea, discutand cu oameni din finante sau administratie, sansele de modificare a caietului de sarcini sunt minime, daca nu chiar inexistente. Singurul lucru de care s-ar putea lega juristii din cadrul Institutiei prefectului se refera la regimul de inaltime al cladirii, care va avea 17 nivele, doar ca acest lucru va fi inutil. Conditiile exclusiviste vor ramane.

De asemenea, conform legislatiei achizitiilor publice, a OUG 60/2001, caietul de sarcini nu poate contine conditii care sa restrictioneze sau sa favorizeze accesul la o licitatie a unui doritor.

Dar reprezentantii Primariei vor motiva, cu siguranta, ca fiind vorba de o asemenea investitie, era necesar sa includa asemenea clauze, care sa garanteze realizarea lucrarilor si sa certifice bonitatea investitorului. Desi nu intelegem ce legatura are cifra de afaceri cu licitatia. In aceste conditii, Winmarkt a pierdut batalia.

Intrebam, nu dam cu parul

Pentru seful comisiei de solutionare a contestatiilor, recte Dorin Florea, avem si noi cateva intrebari politicoase.

Cam cat comision spera sa incaseze din aceasta afacere (sau s-a intamplat deja…?), pentru care renunta la singura solutie din centrul Targu Muresului, unde s-ar putea dezvolta o parcare pe verticala, ce ar putea fi reinaltata in functie de necesitatile care apar pe parcurs?

De asemenea, cum va justifica comisiei din Consiliului Judetean, care avizeaza acest gen de investitii, necesitatea construirii spatiului comercial si a hotelului?

Ce raspuns le va da proprietarilor de pensiuni din municipiu, cand viitorul hotel le va fura vadul de turisti, clienti etc?

Cum se simte dand pe gratis un teren in buricul Targu Muresului, cand in Cluj, spre exemplu, costul lunar al redeventei pentru un asemenea teren este de doua ori mai mare decat intreaga suma stipulata pentru intreg anul de catre functionarii Primariei? In Cluj, Iulius Mall plateste 70 de mii de euro pe luna redeventa, iar o alta firma – 55.000 euro. Orice comparatie este inutila. Desi am inteles ca terenul dat ieftin inseamna spagi foarte mari.

Ce ar descoperi reprezentantii Parchetului, Curtii de Conturi etc. daca ar rascoli acest dosar de licitatie?

Vom urmari cu deosebit interes derularea licitatiei, pentru ca vrem sa castigam pariul cu Florea.

Cine sunt exclusii

Winmarkt anuntase inca de anul trecut ca intentioneaza sa construiasca un mall la Targu Mures.

Mall-ul facea parte dintr-un proiect mai amplu de investitii pentru anul acesta al companiei, in care sunt incluse renovarea unor centre comerciale din Sinaia, Vaslui, Turda, Ramnicu Sarat si Pitesti, suma alocata fiind de peste 50 de milioane de dolari.

Winmarkt administreaza 16 centre comerciale, cu un total de peste 115.000 mp suprafata inchiriabila, fiind prezent in 13 orase. New Century Holdings (NCH), care detine Winmarkt, a investit in tarile din Europa Centrala si de Est peste trei miliarde de dolari, din care 300 de milioane de dolari in Romania.

Conform strategiei de dezvoltare, pana la sfarsitul anului 2008, Winmarkt vizeaza detinerea a 25 de centre comerciale, construite in orase cu populatie de peste 100 de mii de locuitori, categorie in care intra si municipiul nostru.

Time Com SA activeaza in domeniul comertului cu produse diverse. In Targu Mures, societatea detinea Galeriile Luxor, fostul Auto Moto din Tudor, actualul sediu al companiei si al PRO TV, magazine in cartierul Dambu Pietros etc.

Radu Pescar a detinut si lantul hotelier SC GRAND SA, achizitionat contra sumei de trei miliarde, avand in proprietate Hotelul Grand, vila Ambasador si conacul de la Lapusna. Ultima afacere a fost controversata, fiind verificata de Ovidiu Grecea, fostul sef al Corpului de Control al primului-ministru.

In prezent, hotelurile si localurile care apartin de Grand SA zac in paragina.

Hotel Concordia, de patru stele, detinut de familia Sipos, Cornel si Mioara, a fost inaugurat in toamna lui 2004, reprezentand o investitie de peste patru milioane de euro. Hotelul este amenajat intr-o cladire care dateaza din anul 1898.

Hotelul Concordia dispune de 34 de camere, patru sali de conferinta, dotate cu toate instalatiile necesare unor astfel de intalniri, cu piscina, sauna, jacuzzi, salon de infrumusetare, parcare subterana.

Comisii de fatada

Comisia desemnata pentru a legaliza aceasta afacere trucata este formata din viceprimarul Barczi Gyozo, Grama Maria, sef serviciu, Dan Gliga, director ADP, arhitectul sef Angela Kovacs, consilierul local Mircea Pop si consilierul local David Csaba.

Interesant este ca, pana la inchiderea editiei, conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice nu ne-a putut confirma daca va avea un reprezentant la licitatie, deoarece nu primise invitatia.

Detaliile proiectului

Teren: 3.120 mp

Nivel minim al redeventei: 27.456 euro/an, adica 8,8 euro/mp/luna

Durata estimata a concesiunii: 49 de ani

Inceperea executiei lucrarilor: maximum 6 luni de la data semnarii contractului

Finalizarea investitiei: maximum 3 ani de la data eliberarii autorizatiei de construire, care poate fi prelungita cu maxim 12 luni

Spatiile comerciale: maximum 5.000 mp

Locuri parcare: cel putin 300

Regimul de inaltime: S1+S2+S3+P+17 E

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro