Sari direct la conținut

Gripa Aviara face ravagii si in judetul Calarasi

IMPACT (Calarasi)

In judetul Calarasi s-au intensificat toate operatiunile de supraveghere, dupa ce in localitatea Modelu, satul Tonea, la doar 5 Km de municipiul Calarasi au fost descoperite pasari domestice cu gripa aviara. S-au luat masuri de carantina, eutanasierea pasarilor si vaccinarea populatiei.

Comuna Modelu este cea mai apropiata localitate de municipiul Calarasi, si are in componenta satele Radu Negru, Modelu si Tonea, totodata fiind una dintre cele mai mari comune din judetul <>Calarasi cu 9.860 de locuitori.

In urma confirmarilor prin buletinul de analiza emis marti, 13 decembrie 2005, la ora 19.56 de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti a fost declarata existenta virusului H5 la 16 pasari din 3 gospodarii aflate in satul Tonea, comuna Modelu, judetul Calarasi. Prin ordinul prefectului judetului Calarasi cu nr. 875/13.12.2005, s-a instituit starea de carantina in localitatea mai sus mentionata.

Prefectul judetului Calarasi, Jenel Serban, a convocat de urgenta, in seara zilei de marti, Comitetul Antiepizootic Judetean, la sediul institutiei, in vederea punerii in aplicare a masurilor prevazute in programul de masuri adoptat pentru asemenea situatii.

S-a impus asigurarea pazei de catre trupe de jandarmi, iar la intrarile si iesirile din satul Tonea au fost amplasate covoare umectate cu solutie dezinfectanta.

Cele 16 pasari din cele trei gospodarii unde s-a depistat gripa aviara au fost eutanasiate de catre reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare Calarasi pentru siguranta alimentelor. In dimineata zilei de miercuri, 14.12.2005, incepand cu orele 08.00, reprezentantii D.S.P. au trecut la vaccinarea antigripala a locuitorilor din zona de protectie sanitar-veterinara. Simultan, reprezentantii D.S.V. au adunat probe de la pasarile din zona de protectie sanitar-veterinara si au aplicat in continuare programul starii de carantina.

Reprezentantii judeteni ai Comitetului Antiepizootic atentioneaza medicii veterinari ca trebuie sa se ocupe cu maxima atentie si de porci, acum, inainte de Sarbatori, pentru ca sa nu apara cazuri de trichineloza sau gripa aviara la om. Temutul virus H5 trece cu „usurinta” de la pasari infectate la porci, iar acestia il transmit mai departe omului cu care intra in contact.

Directia Sanitar-Veterinara a intensificat controalele la abatoare, la transportatori si in locurile unde se comercializeaza produse de origine animala. Daca pana acum fusesera descoperite focare de gripa aviara in sase judete ale tarii, iata ca judetul Calarasi este al saptelea judet afectat de mult mediatizata gripa aviara si are o localitate cu aproape 10.000 de locuitori in carantina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro