Sari direct la conținut

Iadul

Zi de Zi

O treime din Piata Armatei a ars ieri in mai putin de o ora. Zeci de oameni au pierdut toata marfa de pe tarabe. Foarte putini comercianti aveau asigurare. In piata nu exista nici un hidrant. Sau stingatoare. Incendiul a pornit de la o lucrare realizata de angajati ai SC Electric SRL Bocicor. Electricienii au sudat fara vreo masura de protectie. Patru masini de pompieri au reusit cu greu sa stinga focul in mai mult de o ora. Pagubele nu a fost inca estimate, dar vor atinge cu siguranta cateva miliarde de ROL.

Incendiul a izbucnit in jurul orei 11, in partea renovata a pietei, unde doi electricieni, angajati ai SC Electric SRL Bocicor lucrau la instalatia electrica a pietei. Martorii oculari au povestit ca cei doi lucrau, cand o scanteie a cazut pe o canapea, iar focul a cuprins in cateva minute zeci de mese si dulapuri cu haine, dar si acte si case de marcat.

Conform martorilor, cei trei lucrau de trei zile la instalatia de iluminare, fixand un stalp, fara vreun fel de avertisment pentru comerciantii care lucrau sub copertina de plastic. Cu noroc, nici unul dintre comercianti sau cumparatori nu a fost ranit, desi focul s-a extins in mai putin de 10 minute.

In conditiile in care in piata nu exista nici un hidrant, oamenii au incercat sa sting focul cu galetile de apa.

Pompierii au ajuns la 20 de minute de la izbucnirea incendiului, cu o singura masina, fapt care a inflamat si mai tare spiritele. Jandarmii si politia au ajuns la fata locului in mai mult de 45 de minute, timp in care doar pompierii au reusit sa impiedice multimea sa se apropie de locul incendiului.

In total, patru masini de pompieri au fost mobilizate pentru stingerea incendiului.

Anuntat de urgenta, primarul Florea a sosit in piata la mai bine de o ora dupa izbucnirea incendiului, prima declaratie a sa fiind ca, „nu avea nimeni voie sa improvizeze”, aruncand fatis vina pe comerciantii. Acestia au ripostat si au explicat situatia, iar primarul a schimbat macazul.

Cei trei muncitori, acuzati de comercianti ca lucreaza fara protectie si ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice, au fost testati de reprezentanti Serviciul Politiei Rutiere cu fiola si au fost prelevate probe biologice.

Drama unor suflete

„A cazut scanteia si apoi totul s-a umplut de fum. Am incercat sa salvam ce-am putut, dar era fum gros si a trebuit sa fugim de acolo”, spune cu ochii in lacrimi o femeie, sustinuta de fiul ei. Oameni in toata firea, care isi castiga painea doar din comertul din piata au pierdut ce aveau. Fiecare estima pierderile la 300-500 de milioane de ROL.

„Cineva striga din foc ajutor, dar nu stiu daca a scapat, eu am apucat sa ies”, spune femeia care nu se mai opreste din plans de minute bune. Hainele si incaltamintea stau aruncate pe jos si pe alte mese, murdare si ude. Ochi deznadajduiti si fete pline de funingine privesc incredibilul.

„Bine ca nu era duminica sau 1 Decembrie, sa fie piata plina”, sopteste ganditor un barbat.

„Am avut sapte mese, iar marfa era in valoare de cel putin o jumatate de miliard. Nu cred ca voi reusi sa mai recuperez ceva din asta. Singura sansa este sa ne strangem toti cei pagubiti si sa intentam un proces impotriva vinovatilor” – Stoica Mircea, vanzator AF Moldovan Gina

„Cei trei munictori au fost testati pentru alcoolemie si nu s-a pus in evidenta ca au consumat bauturi alcoolice. Pentru a nu exista nici un fel de suspinciuni, s-au prelvat probe biologice. In prezent se fac cercetari privind cauza incendiului si vinovatii” – Nicolae Cabulea, inspector sef IPJ Mures

„Timp de cinci am am lucrat aici fara lumina. Nu era nevoie sa fie pusa tocmai acum. Trebuiau sa lucreze joi cand a fost libera iar piata a fost inchisa. Am pierdut aproape o jumatate de miliard. Toate hainele, papucii, tot ce aveam pe tarabe a ars. Cei care s-au ocupat de lumina au anuntat pompierii dupa ce-a izbugnit incendiul si deja a ars mult din acoperis.

Toti am ramas fara bani, fara haine, fara loc de munca. Au ars documente importante, registre de casa. Acum nu mai putem da socoteala nici la finante si nici nu cred ca vom putea recupera ceva”. – Negrea Margela, patron

Zi de Zi a atras atentia anul trecut cu privire la pericolul care exista, in fiecare moment in Piata Armatei.

„Scenariu de iad: Piata Armatei

Daca astazi ar izbucni un incendiu in Piata Armatei rezultatul ar fi: o catastrofa fara precedent.

Nici pompierii si nici salvarea nu ar putea interveni.

Vina apartine in exclusivitate a celor care administreaza aceasta piata si care permit comerciantilor, pe spagi, sa-si amplaseze tarabele pe drumurile de acces.Mafia din piete este de notorietate. Nimeni nu si-a pus insa problema ca din cauza unor spagari ar putea muri sute de oameni in Piata Armatei din Targu Mures. Scenariul e unul simplu.

Se aprinde o haina de la o taraba aflata sub hala construita de Florea din Piata Armatei. In cateva minute totul e in flacari, mai ales ca produsele de acolo sunt pline de poliesteri. Sute de oameni se vor praji pentru ca nici pompierii si nici salvarea nu ar putea sa intervina.

Cu toate astea nimeni nu ia nici o masura impotriva unor spagari care ar putea putea crea o adevarata catastrofa acolo.

Toate pietele de acest gen sunt proiectate cu cai de acces pentru pompieri, salvare, aprovizionare si alte necesitati care se pot ivi oricand. La fel se intampla si in Piata Armatei, doar ca acolo toate caile de acces sunt ocupate de tarabe volante ale unor mici mafioti. (…)”

In urma materialului, seful de pe atunci al Administratiei Pietelor, Cornel Core declara ca situatia va fi remediata, pentru a inlatura pericolul. Cu toate acestea, nimic nu s-a schimbat, la un an de la aparitia acestui material, pe 27 noiembrie 2004.

Nici dupa inlocuirea lui Core cu Vasile Filimon, prezent in Piata Armatei, acesta a ridicat din umeri in fata nemultumirii comerciantilor, care au acuzat ca platesc cele mai mari preturi din tara, pentru conditii proaste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro