Sari direct la conținut

157 miliarde ROMGAZ la Botorca

Zi de Zi

Ministrul secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Virgil Recan, a receptionat joi, in prezenta conducerii SNGN ROMGAZ SA Medias, statia de uscare de la Botorca, de la granita judetelor Mures si Sibiu.

Statia (una din cele 40 care vor fi realizate in beneficiul producatorului de gaze), a costat 157 de miliarde, dupa cum ne-a declarat Iakob Alexa, directorul general al ROMGAZ, dispune de o capacitate de uscare de 2,5 milioane de mc gaze/zi.

Conducerea SNGN ROMGAZ SA Medias, reprezentata de directorul general, Iakob Alexa, si de catre directorul general adjunct, Marcel Piteiu, a bifat joi punerea in functiune a celei de-a sasea statii de uscare (din totalul de 40 care vor fi realizate de catre principalul producator de gaze) in satul Botorca, ultimul sat din judetul Mures la granita cu judetul Sibiu.

Investitia, care a costat 157 de miliarde de lei, a fost receptionata in prezenta secretarului de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Virgil Recan. Statia de uscare cu trietilenglicol de la Botorca, asa cum a aratat ing. Liviu Mircea Suciu, din cadrul Biroului Calitate si Masurare Gaze al ROMGAZ, dispune de cea mai mare capacitate de uscare, putand prelucra 2,5 milioane de mc gaze/zi si este, cu siguranta, una dintre cele mai moderne din tara noastra.

Montajul instalatiei, furnizate de catre firma Perry din SUA, a fost asigurat de catre compania Armax din Medias, societate care si-a asumat si serviciile post-punere in functiune si chiar post-garantie.

Statia este cea mai complex echipata, avand pe langa statia de uscare propriu-zisa si o instalatie de racire a gazelor provenite de la comprimare, o statie de filtrare a uleiurilor continute in gazele naturale rezultate in urma procesului de comprimare, doua panouri de masurare fiscala, cu debitmetre ultrasonice, cu debitmetre cu turbina si gaz cromatograf de proces, un analizator continuu de proces al punctului de roua al apei, un sistem pentru achizitionarea datelor de proces.

O data acestea achizitionate sunt disponibile in reteaua intranet, utilizatorii avand un acces multiplu si in timp real.Statia asigura realizarea unui punct de roua al apei in gaze de minim -15 grade C, conform raportului cadru de livrare a gazelor naturale.

Receptia obiectivului, pe o vreme destul de friguroasa, a fost onorata si de catre directorul general al TRANSGAZ SA, Florin Muntean, sau de catre Gratian Rusu, directorul Sucursalei Mures a ROMGAZ, si Mircea Lupu, directorul Societatii de Transport Tehnologic si Mentenanta, diviziune a companiei producatoare de gaz.

Receptia a fost urmata de un bufet suedez, desfasurat la elegantul Complex Bazna, detinut de ROMGAZ.

„Este o realizare deosebita si, cu siguranta, vom continua promovarea tehnologiei in tot sistemul de extractie a gazelor din ROMGAZ”,

Virgil Recan, ministru secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului

„Statia este capabila si a fost de la inceput gandita sa faca doua elemente: este destinata si sa faca injectie de gaze in viitorul depozit de la Cetatea de Balta, este capabila sa preia gazele care vin din partea centrala a Podisului Transilvaniei si sa le dirijeze spre Vest, pe de alta parte este capabila sa preia gazele inmagazinate la Cetatea de Balta, sa le treaca prin uscare sau comprimare, depinde de presiuni”, Teodor Muresan, director dezvoltare Armax Gaz SA

Statia de la Botorca este cel de-al saselea obiectiv din cele 40 de statii propuse, cinci fiind deja inaugurate la Corunca, Targu Mures, Sanmartin, Grebenis si Sonda 3 Sighisoara.

Potrivit directorului general adjunct al ROMGAZ, Marcel Piteiu, compania producator de gaze are in acest an un program de investitii de 9000 de miliarde de lei vechi, care in opiTia sa va fi realizat in proportie de 80-85%.

Investitiile ROMGAZ vor continua si in 2006, cand, asa cum ne-a marturisit Marcel Piteiu, „avem un plan indraznet, in valoare de 8000 de miliarde de lei vechi”

„ROMGAZ se pregateste pentru intrarea in Europa. De aceea incepand de anul trecut am lansat doua programe mari pentru uscarea gazelor.

In urma licitatiei s-a castigat un contract de catre firma Perry din SUA, in valoare de 43,4 milioane de euro, care cuprinde 22 de statii la ROMGAZ Medias – Sucursala ROMGAZ Mures, si cea de-a doua licitatie a fost castigata de firma germana RMS, in partea de sud, in cadrul Sucursalei ROMGAZ Ploiesti, in valoare de 21,4 milioane de euro” – Marcel Piteiu, director general adjunct SNGN ROMGAZ SA Medias

„Este o investitie importanta, de aceea am facut o receptie festiva, si dupa cum v-am spus face parte dintr-o conceptie mai larga, care pana la sfarsitul anului viitor sa rezolve problema calitatii gazelor produse de ROMGAZ, astfel incat sa furnizam TRANSGAZ si populatiei gaze de calitate.

Este o statie dotata cu tehnologie de ultima ora si, cum s-a spus mai devreme, trebuie sa facem trecerea de la o masurare volumetrica la vanzare de energie, iar aceasta statie este capabila sa faca acest lucru” – Iakob Alexa, director general SNGN ROMGAZ SA Medias

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro