Sari direct la conținut

Vantu manevreaza prin Luca

Zi de Zi

Mai multi mici actionari din Mures ai Petromservice denunta majorarea de capital social operata in primavara cu girul lui Liviu Luca si gandita de consultantul financiar al companiei, controversatul Sorin Ovidiu Vantu l Cooptarea off-shore-ului cipriot Elbahold Industries (apropiat lui Vantu) ca actionar principal, in dauna micilor actionari si ai PAS

Petrom, seamana mai mult a preluare a companiei de catre parintele FNI l Micii actionari sunt sceptici ca vor participa intr-adevar la preluarea a 8% din Petrom l Ei sunt nemultumiti si de faptul ca Luca a cedat atat de lejer controlul asupra contractelor de 1 miliard de euro, pe care Petrom le garanteaza Petromservice pana in 2012, contra unei sume de nici 500 de miliarde lei vechi

Un grup de mici actionari mureseni ai Petromservice, salariati si ai Petrom, ne-au reclamat modul in care s-a facut majorarea de capital social la companie, procedura care ii dezavantajeaza enorm in opinia lor.

Demarata in primavara acestui an, procedura de majorare a capitalului, prin emisiune de actiuni la o valoare nominala de 31.04 lei RON, s-a incheiat recent, iar cel putin la prima vedere in defavoarea celor aproape de 9.000 de mici actionari si ai PAS Petrom, actionari majoritari pana in acel moment.

Spunem in defavoarea micilor actionari deoarece PAS nu a subscris nici o actiune in termenul in care isi putea exercita dreptul de preemtiune, iar din cei peste 8.000 de mici actionar,i doar un numar infim – 431 de actionari au cumparat actiuni, intr-un procent nesimnificativ, de nici 2%.

Astfel, in societate a fost cooptata firma Elbahold Industries, localizata in Cipru, intr-un paradis fiscal, care a ras de pe piata aproape 1,5 milioane de actiuni oferite spre vanzare, platind 46 milioane lei RON (in jur de 12 milioane euro).

De ce s-a inregistrat o atat de mica apetenta a micilor actionari ai Petromservice pentru emisiunea de actiuni, sursele noastre nu au putut sa ne lamureasca.

O explicatie ar fi totusi ca, tinand cont de diluarea foarte mare a actionariatului si de timpul relativ scurt in care oferta de vanzare de actiuni a fost mentinuta (o luna), nu toti actionarii au stiut de derularea ofertei.

De asemenea, ramane un mister de ce a renuntat Liviu Luca de a majora capitalul social, acceptand sa-l introduca indirect in afacere pe SOV, cu reputatia controversata a acestuia. Ar putea fi elucidat doar daca finantatorii din spate ai Elbahold ar aparea, si atunci am avea cu certitudine surprize.

Pierdere de mii de miliarde

Micii actionari ai Petromservice au recunoscut ca este inexplicabil de ce, cel putin PAS Petrom, nu si-a exercitat dreptul de preemtiune, in conditiile in care firma dispunea de sumele necesare, tinand cont ca anul trecut au inregistrat un profit net de 714 miliarde, din care jumatate ii revenea PAS.

Chiar daca nu ar fi achizitionat intreg pachetul scos la vanzare, PAS putea investi in cumpararea cel putin a unei parti care le-ar fi asigurat in continuare controlul asupra companiei.

Pentru a se justifica, Petromservice, asa cum au consemnat mai multe ziare centrale, a emis un comunicat nesemnat prin care incearca sa motiveze pe de o parte de ce era necesara majorarea de capital social, iar in al doilea rand sa explice de ce PAS a acceptat sa i se reduca cota in societate pana la 25%.

Astfel, potrivit conducerii Petromservice, societatea ar fi avut nevoie de capital pentru a realiza investitii in retehnologizare, astfel incat sa faca fata comenzilor primite in baza contractului cu Petrom, prin care ultima garanteaza lucrari de un miliard de euro pana in 2012, asa cum, de altfel, am mai aratat in unul din numerele noastre anterioare.

Conducerea Petromservice nu a lamurit insa ce s-a intamplat cu profitul societatii, daca a fost canalizat si acela pentru investitii, iar in acest caz ne aflam intr-o situatie cel putin imorala, prin care un actionar nou cooptat isi ia partea leului dintr-un contract imens pe baza investitiilor facute cu banii micilor actionari.

Oricum am intoarce-o, Elbahold Industries investeste 460 de miliarde de lei ROL, pentru a beneficia insa de contracte de 500 de milioane de euro, conform cotei pe care o detine in societate.

Mai mult, nu este clar jocul pe care SOV il face prin intermediul lui Luca privind iesirea PAS cu totul din Petromservice, in momentul in care statul va pune in vanzare 8% din actiunile Petrom, iar PAS le va cumpara contra celor 25% din Petromservice.

Dar aceasta strategie nu este inca sigura, cum Ministerul Economiei si Comertului nu si-a manifestat inca intentia de a renunta la alte actiuni la Petrom.

Momentan, singura certitudine este ca un offshore, care de ce sa nu recunoastem, ar putea fi foarte bine detinut din umbra de Liviu Luca sau SOV, care nu a investit nici macar 500 de miliarde de lei, are acces la contracte de 18.000 de miliarde de lei, in timp ce micilor actionari li s-a redus semnificativ cota in societate.

Contractul dintre Petrom si Petromservice cuprinde mai multe clauze nefiresti. In primul rand, e vorba de compensatiile banesti pe care Consiliul de Administratie al Petrom a hotarat sa le acorde viitorilor disponibilizati de la Petromservice, sprijin decis de austriecii de la OMV fara consultarea micilor actionari.

O explicatie ar fi, plauzibila de altfel, ca OMV va opera concedieri in randul salariatilor Petrom, iar negocierile le va purta cu presedintele Sindicatului Petrom, Liviu Luca.

Mai mult decat atat, CA al Petrom a hotarat schimbarea contractului incheiat cu Petromservice, societate controlata de catre Liviu Luca, cu unul pe o perioada mai lunga. Consiliul Concurentei trebuie sa verifice clauza inscrisa in contract, conform careia Petrom asigura un volum minim de lucrari catre Petromservice.

CC a primit si o notificare in acest sens, din partea Petrom, in care este specificat faptul ca, in vederea sprijinirii eforturilor de restructurare ale Petromservice, Petrom s-a angajat sa efectueze lucrari in valoare de 180 de milioane de euro in 2006, suma mai mica decat in anii precedenti, iar conform CA, suma urmeaza sa fie diminuata cu 10% anual.

In cei 7 ani de contract, se pare ca Petrom va avea de platit catre Petromservice o suma de 937 de milioane de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro