Sari direct la conținut

Trei pentru sefia PNA Cluj

Buna ziua, Ardeal

Consiliul Superior al Magistraturii a primit lista celor 11 procurori care vor fi revocati din functie de catre Daniel Morar, clujeanul ajuns sef al Departamentului National Anticoruptie. Ioan Irimie se afla printre cei nominalizati de Morar.

Activitatea lui Ioan Irimie, aflat in fruntea PNA Cluj inca de la infiintarea institutiei nu a avut drept consecinta „dosarele de coruptie” la care fac referire, cu insistenta, Daniel Morar si Monica Macovei.

Ioan Irimie, seful PNA Cluj, este nominalizat pe lista celor 11 procurori care urmeaza sa fie eliminati din sistem de Daniel Morar. Schimbarea din functie a fostului contracandidat al lui Morar la sefia Departamentului National Anticoruptie nu are la baza un gest de razbunare, sustin surse judiciare.

Motivul este strict legat de activitatea prea putin relevanta a lui Irimie in perioada in care s-a aflat in fruntea PNA Cluj.

Conform surselor noastre, pentru postul de sef al Serviciului Teritorial PNA Cluj „concureaza” Mircea Lucian Hrudei, fost purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, in prezent loctiitor al sefului Serviciului DICOT Cluj (Departamentul de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorismului), Aurelia Slabu, ajunctul procurorului general de la Curtea de Apel Cluj si Crin Bologa, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj.

Mircea Hrudei are o activitate sustinuta ca procuror, a instrumentat cu succes cazurile privind uciderea tanarului italian Daniele Caiaffa in primavara anului 2004, retelele de prostitutie ale clanului Aleman din Turda in care a fost implicat si un agent de Politie, atentatul cu grenada de la Turda si delatiunea lui Bakor Marton impotriva lui Adrian Mutu pentru a scapa de pedeapsa pentru detinerea de narcotice.

Mircea Hrudei are 34 de ani, este necasatorit si apreciat de colegi ca fiind o persoana ambitioasa. Avocatul clujean Mihai Lapusan, care a colaborat cu procurorul Hrudei, il considera pe acesta „incoruptibil, muncitor si potrivit pentru una dintre functiile de conducere ale PNA”.

Procurorul Aurelia Slabu s-a remarcat printr-o activitate sustinuta, si mai ales prin atitudinea pe care a adoptat-o atunci cand a fost numit Danila Suciu, poreclit de presa „Aplaudacul PSD” in functia de procuror general adjunct prin decizia lui Tanase Joita, in 2002.

Astfel, Aurelia Slabu si Daniel Morar, in calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, respectiv, sef al sectiei Urmarire Penala din cadrul aceleiasi institutii, si-au dat demisia in momentul numirii lui Suciu. Frontul comun al celor doi procurori ar putea fi baza pentru o buna colaborare si la PNA.

Demisia lui Morar si Slabu a fost legata de criza din Parchetul Curtii de Apel Cluj care incepuse inca din 2000, cand in functia de adjunct al procurorului general, Vasile Chisu, a fost numit Marius Chiru, transferat din cadrul Parchetului Judetean Galati.

La o sedinta de bilant a Parchetului Curtii de Apel Cluj, Aurelia Slabu a cerut imperativ demiterea lui Marius Chiru, invocand implicarea sa in afaceri cu iz de infractiune din Galati.

La scurt timp, activitatea celui acuzat de Slabu a fost verificata de Mircea Zarie, adjunct al procurorului general al Romaniei, iar Marius Chiru a fost demis din functie, dar a ramas procuror-anchetator la Curtea de Apel.

Morar si Slabu au dezvaluit faptul ca de foarte multe ori actiunile curajoase ale procurorilor impotriva coruptilor au fost stopate din cauza interventiilor facute pe linie ierarhica la comanda politica.

Surse judiciare sustin ca un al treilea posibil candidat pentru functia de sef al PNA Cluj ar putea fi procurorul criminalist Crin Bologa din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, dupa ce acesta va fi numit interimar pe functie.

Ajuns la varsta maturitatii, Crin Bologa a instrumentat numeroase cazuri ce implica infractiuni grave precum crime si furturi. Surse neoficiale spun ca procurorul salajean are un puternic sustinator in persoana prim -procurorului de la Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Mircea Marincas.

Potrivit unor surse judiciare, decizia lui Daniel Morar de numire a viitorului sef al PNA Cluj va fi dublata de consultarea prealabila a procurorului Doru Dobocan, sef al Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie.

Procurorul Ioan Irimie, ex-seful Serviciului Teritorial PNA Cluj, a reusit in toamna anului trecut sa sparga mafia administratorilor spitalelor clujene prin retinerea pentru luare de mita a numitilor Emilia Roman si Ioan Pop, responsabilii Spitalului Municipal Cluj.

Prejudiciul expertizat se ridica la aproape 1 miliard de lei si consta in confirmarea unor facturi cu lucrari false executate la Spitalul Clinic de Adulti si incasarea de bani murdari. Ioan Irimie a colaborat pentru instrumentarea unor cauze cu actualul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, fost sef al Parchetului Militar Cluj.

Totusi, activitatea PNA Cluj nu a fost foarte rodnica, iar „marile dosare de coruptie” nu s-au concretizat. De curand, in vara acestui an, Ioan Irimie a facut cercetari in cazul traficului de influenta savarsit de Aurelia Stan, comisar al Comisariatului pentru Societate Civila Salaj – organizatie neguvernamentala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro