Sari direct la conținut

CE propune sanctiuni pentru producatorii auto care nu reduc emisiile de CO2

HotNews.ro

Comisia Europena a propus, astazi, impunerea de sanctiuni financiare care sa creasca progresiv, incepand cu anul 2012, pentru constructorii de automobile care nu vor indeplini, pana la acea data, obiectivele privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon, anunta AFP.

Sanctiunile ar urma sa fie de 20 de euro pentru fiecare gram de dioxid de carbon peste limita admisa in 2012, de 35 de euro in 2013, de 60 de euro in 2014 si de 95 de euro in 2015, dupa cum a propus Comisia Europeana.

Potrivit proiectelor Comisiei Europene, fiecare constructor care vinde masini in Europa ar urma sa ajunga la o medie de poluare de 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru raportat la intregul parc de automobile noi in Europa.

Propunerea, care a starnit deja controverse in cadrul Comisiei Europene, dar si printre constructorii de masini, ar urma sa faca obiectul unei conferinte de presa sustinuta de comisarul european pentru Mediu, Stavros

Dimas.

Comisia Europeana a facut mari eforturi pentru a impaca atat interesele Germaniei, tara care produce masini mari, cat si pe ale Frantei si Italiei, tari care produc automobile de mici dimensiuni.

Obiectivul fixat de Bruxelles este ca o masina sa nu mai aiba voie sa emita mai mult de 120 de grame dioxid de carbon pe kilometru, fata de media actuala, care este de 160 de grame pe kilometru.

Initiativa Comisiei Europene, care se afla, deocamdata, in stadiul de propunere, ar trebui adoptata in acord cu Parlamentul European si cu cele 27 de state membre.

Emisiile de dioxid de carbon rezultate din transportul rutier au crescut cu 30% din 1990 incoace si reprezinta peste un sfert din totalul emisiilor de dioxid de carbon din Uniunea Europeana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro