Sari direct la conținut

Operația de cataractă: o intervenție simplă și care vindecă practic această boală

Smile Media
Dr. Adriana Furtună, Medic Primar Oftalmolog, Foto: OphtaMax
Dr. Adriana Furtună, Medic Primar Oftalmolog, Foto: OphtaMax

​Tocmai s-a încheiat Luna Mondială a Vederii, marcată în fiecare an în octombrie. Aceasta își propune conștientizarea importanței sănătății ochilor la nivel global, în condițiile în care peste trei din patru tulburări de vedere pot fi prevenite sau tratate. Am stat de vorbă cu Dr. Adriana Furtună, Medic Primar Oftalmolog,Spitalul de Oftalmologie OphtaMax, Ploiești despre cataractă, o afecțiune oftalmologică care apare după vârsta de 40 de ani și este la nivel mondial principala cauza de orbire, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cum apare cataracta?

Cataracta apare de obicei treptat, cu vârsta. Este un proces natural în care cristalinul, care este o lentilă din interiorul ochiului, își pierde din transparență și devine din ce în ce mai opac. Acest lucru se întâmplă cu timpul, nu peste noapte și apar astfel treptat simptomele specifice cataractei.

Care ar fi primele simptome de cataractă și de ce este important ca persoanele care le experimentează să se programeze cât mai repede la medicul oftalmolog?

Este important ca atunci când apar orice simptome oculare, persoana să se prezinte la medic. Simptomele din bolile oculare se pot suprapune, nu sunt absolut specifice pentru o anumită patologie, de aceea nu ne putem pune singuri diagnosticul citind de pe internet. Este important ca medicul să ne vadă și să stabilească care este problema. Simptomele care ar trebui să ne ducă cu gândul la cataractă sunt încețoșarea vederii, ca atunci când ne uităm printr-o lentilă de ochelari care este murdară sau aburită. Se pierde capacitatea de a vedea bine în lumină mai scăzută sau, dimpotrivă, atunci când lumina este foarte strălucitoare, contururile pot să apară dublate, ochelarii de distanță/ de aproape trebuie schimbați din în ce mai des.

Poate fi prevenită cataracta?

În principiu nu poate fi prevenită, există picături care se mai recomandă uneori pentru încetinirea progresiei, nu s-a dovedit însă clar dacă sunt eficiente, deci practic nu prea avem ce să facem pentru a preveni cataracta.

Care este la ora actuală protocolul modern de tratament al cataractei?

Singurul tratament care într-adevăr vindecă cataracta în momentul de față este intervenția chirurgicală. În timpul operației se îndepărtează cristalinul care nu mai este transparent și se înlocuiește cu un altul artificial, care este transparent și care ajută la recăpătarea vederii clare. Totul se realizează printr-o incizie foarte mică, operația fiind minim invazivă, nu necesită de obicei fire de sutură și se poate realiza și în cazul persoanelor foarte în vârstă. Intervenția durează aproximativ 15 minute, anestezia având loc în majoritatea cazurilor doar cu picături. Recuperarea este și ea foarte rapidă, nu există contraindicații după operație, așa că pacientul își poate desfășura toate activitățile în mod normal, nu interzicem aproape nicio activitate după operație. Aș rezuma: este o intervenție simplă și care vindecă practic această boală.

Ce le spuneți pacienților care se tem de operație, pe mulți i-ar putea speria cuvântul ”operație”?

Eu le spun că este o operație foarte bine pusă la punct, în acest moment rata de succes este de peste 95%, deci foarte rar apar complicații. Este o operație care după cum ziceam nu interferă foarte mult cu activitățile zilnice. Mulți pacienți vin cu senzația că după operație nu vor mai putea să facă diverse activități de zi cu zi. Cei care sunt la țară sau care au o grădină cred că nu vor mai putea lucra în grădină, cei care au pe cineva bolnav, că nu-l vor mai putea îngriji, că nu vor mai putea ieși la piață sau privi la televizor. Nimic din toate acestea nu este adevărat, pentru că nu este în niciun fel afectat stilul de viață după operație. E doar un interval de 2 ore cât durează cu totul: drumul la clinică, pregătirea pentru operație, operația în sine care ziceam că durează 15-30 min. În 2 ore pacientul este practic operat și în drum spre casă și de a doua zi vederea lui este mult mai limpede și mai clară.

Ce ar trebui să știe cei care se operează în privința perioadei post-operatorii?

În perioada post-operatorie, singura diferență față de viața de dinainte de operație este că timp de maximum o lună se pun niște picături care ajută ochiul să se vindece mai repede și previn infecția. În prima lună pot să mai apară mici variații ale vederii, ale clarității vederii, dar nu semnificative. Imediat după operație în cazurile obișnuite vederea este deja bună, foarte bună, mai bună în orice caz ca înainte de operație, poate să fie și excelentă, dar nu neapărat din prima zi.

Știm cu toții cât a evoluat tehnologia în ultimii ani și în medicină s-au făcut progrese remarcabile. Ce ne puteți spune despre cristalinele de ultimă generație pe care le folosiți în intervențiile chirurgicale de corectare a cataractei. Ce beneficii aduc acestea?

Cristalinele standard, cele care s-au folosit ani de zile și pe care generic le numim mono-focale, corectau vederea de obicei la distanță, iar pentru celelalte activități la apropiere și intermediar trebuia să prescriem ochelari. Cristalinele noi, de ultimă-generație, ne ajută să corectăm vederea și la distanță, și la intermediar, și, de asemenea, să corectăm și componenta de cilindru, o particularitate a ochiului, pe care altfel ar trebui corectată cu lentile cilindrice (astigmatism). Deci cristalinele noi ne ajută să oferim pacientului o vedere fără ochelari în toate situațiile sau în aproape toate situațiile de zi-cu-zi.

Cristalinele trifocale și cele care oferă vedere extinsă: cum le alegeți pentru fiecare caz în parte și care ar fi particularitățile fiecărui tip de cristalin?

Cele trifocale ajută vederea la distanță, intermediar și aproape, de aici și prefixul de ”tri”, permit pacientului să desfășoare toate activitățile fără să mai poarte ochelari. Singurul dezavantaj sau dezavantajul principal al acestor cristaline este că, în unele cazuri, seara sau pe întuneric sursele de lumină pot fi uneori supărătoare. Acest fenomen este deranjant în special pentru cei care conduc mult și mai ales noaptea. Deci pentru cei care conduc mult și conduc pe timp de noapte noi suntem mai precauți în a recomanda cristaline trifocale. Pentru aceste persoane, noi oferim cealaltă variantă, cristalinele cu vedere extinsă. Acelea corectează vederea la distanță fără să mai apară acele halouri sau irizații în jurul surselor de lumină și oferă, de asemenea, și vederea intermediară care ajută la laptop, la bordul mașinii, deci activitatea care se desfășoară în jur de 60-70 cm. Dar acești pacienți au nevoie la apropriere de lentilă pentru corecție atunci când citesc sau când se uită pe telefon sau fac alte activități care se desfășoară la 40 cm sau mai aproape. Astfel, diferențiem pacienții în funcție de stilul de viață.

Tocmai s-a încheiat luna mondială dedicată vederii. Ce sfaturi ne puteți da pentru a ne păstră cât mai mult sănătatea ochilor?

Cu siguranță stitul de viață influentează sănătatea ochilor. O recomandare ar fi purtarea ochelarilor de soare afara, aceștia prevenind îmbătrânirea prematură. Evitarea sau renunțarea la fumat, care de asemenea este un stres pentru întregul organism. De asemenea, pacienții care au diabet trebuie să-și controleze cât mai bine boala, diabetul fiind si un factor de risc suplimentar pentru cataracta, pe langa varsta. Alimentația este și ea importantă: să mâncăm fructe și legume e recomandabil pentru orice vârstă și pentru orice organism în general. Iar ultima recomandare este legată de controlul ochilor, adică vizitele regulate la oftalmolog, măcar la doi ani.

Articol susținut de Alcon

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro