Sari direct la conținut

VIDEO Irakul a construit o biserică lângă Marele Zigurat din Ur pentru a atrage pelerinii creștini la locul de naștere al profetului Avraam

HotNews.ro
Marele Zigurat din orașul antic Ur (Irak), Foto: Asaad NIAZI / AFP / Profimedia
Marele Zigurat din orașul antic Ur (Irak), Foto: Asaad NIAZI / AFP / Profimedia

Clopotul unei noi biserici construite în apropierea orașului antic Ur din Irak a bătut pentru prima dată săptămâna trecută, ca parte a unei campanii de atragere de pelerini într-o țară care găzduiește una dintre cele mai vechi comunități creștine din lume, transmite Reuters.

Biserica face parte dintr-un complex care se ridică dintr-o câmpie deșertică la umbra Marelui Zigurat din Ur, un oraș despre care se crede în mod tradițional că ar fi locul de naștere al profetului Avraam și care a fost vizitat de Papa Francisc în urmă cu trei ani.

Construcția bisericii urmează să fie finalizată în această lună.

Săptămâna trecută, clopotul mare a fost fixat în clopotnița sa, care este realizată din cărămida tradițională irakiană de lut gălbui. Muncitorii au lustruit vitraliile mari, viu colorate.

În timpul vizitei sale istorice în Irak, în martie 2021, Papa Francisc a ținut o rugăciune interreligioasă la un loc din Ur despre care se crede că ar fi fost casa lui Avraam – părintele creștinismului, al iudaismului și al islamului.

Vizita sa a fost un moment de speranță pentru o comunitate creștină care număra cândva în jur de 1,5 milioane de persoane, dar care s-a redus la doar câteva sute de mii în cele două decenii de la invazia americană din 2003, care a fost urmată de ani de vărsare de sânge din motive religioase.

„Vizita Papei în Irak, în special în guvernoratul Dhi Qar și în orașul antic Ur, a avut o importanță istorică”, a declarat Shamil al-Rumaid, director pentru antichități în provincia Dhi Qar.

„Această biserică a fost construită… în apropierea siturilor arheologice ale orașului antic Ur, astfel încât un număr mare de frați creștini din toate țările lumii să poată veni în vizită”, a spus el.

Comunitatea creștină diversă din Irak a fost decimată mai întâi de ascensiunea Al Qaeda la începutul anilor 2000 și mai târziu de Statul Islamic, gruparea extremistă care a persecutat în mod brutal creștinii și alte credințe și confesiuni minoritare în perioada 2014-2017.

Comunitatea se străduiește să-și revină cu greu din momentul înfrângerii din 2017 a Statului Islamic în Irak, fiind afectată de un nivel ridicat al șomajului și de dificultatea de a se întoarce în zonele creștine istorice, unele dintre acestea rămânând controlate de grupuri armate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro